VCM_032018_LR

W W W . V A L U E C H A I N . B E 12 PRODUCTIE I n zijn 68-jarige bestaan is Debaenst over drie generaties heen uitgegroeid van een kleine slagerij tot een volwaardig vleesverwerkings- bedrijf (zie kader). Behalve het feit dat kwa- liteit nog steeds voorop staat, lijken de acti- viteiten van toen nog maar weinig op hoe het er vandaag binnen de onderneming aan toe gaat. Kurt Debaenst, zaakvoerder: “Gaandeweg zijn we met onze klanten mee geëvolueerd. Toen we nog vooral aan slagers leverden, die zelf karkas- sen uitbenen, waren onze logistieke operaties vrij eenvoudig. Naarmate het aandeel supermarkten binnen ons klantenbestand groeide, zagen we de complexiteit die het voorverpakken van vlees met zich meebrengt, sterk stijgen. Bovendien nemen de volumes die we verwerken gestaag toe. In 2000 lag onze omzet tussen de 3 en 4 mil- joen euro, nu zitten we aan ruim 35 miljoen. Tot een paar jaar geleden lukte het nog om opslag- en verwerkingsactiviteiten volledig manueel te doen. Maar toen we merkten dat de groei en de complexiteit op de efficiëntie begonnen te wegen, zijn we over automatisering gaan naden- ken.” Zoektocht naar het juiste type automatisering Om een beeld op de bestaande oplossingen te krijgen bezocht Kurt Debaenst samen met direc- teur AlainMonteyne diverse beurzen. “Daar heb- ben we veel mooie automatische systemen zien passeren, wat ons over de streep heeft getrok- ken om die weg op te gaan. In de eerste plaats wilden we een automatisch systeem voor een efficiënte opslag van de stukken vlees die naar de portioneringszaal moeten. Om te helpen bij onze keuze hebben we contact opgenomen met enkele integratoren”, zegt Kurt Debaenst. “Uiteindelijk hebben we voor intrion als inte- gratiepartner gekozen. We hebben ook contact gehad met een paar buitenlandse integrato- ren, maar al snel hadden we bedenkingen rond de communicatie en de afstand tussen ons en die partijen. Dat intrion een Belgische speler is, speelde zeker in het voordeel. Bovendien levert intrion veel aan Colruyt, een belangrijke klant van ons. Dat zorgde meteen al voor een bepaalde chemie”, vervolgt Alain Monteyne. “Samen met intrion hebben we verschillende opties bekeken. Sommige systemen waren wel- iswaar heel knap, maar financieel gezien geen haalbare kaart. Toen intrion ons op een bepaald moment de i-Collector voorstelde, zagen we Uit het juiste vlees ge Debaenst kiest voor intrion met het oog op ho Meegroeien met de ontwikkelingen in de markt, dat is het motto van vleesverwerkingsbedrijf Debaenst uit Moeskroen. Dat is ook hard nodig, want de laatste tien jaar zijn de noden sterk geëvolueerd. Terwijl er vroe- ger vooral karkassen over de toonbank gingen, ligt de focus nu op een ruim aanbod van vers, voorverpakt vlees. Om efficiënter te kunnen werken, besloot Debaenst meer te automatiseren. Een sleutelrol binnen het nieuwe concept spelen de twee i-Collectors, die door de firma intrion werden geïntegreerd. Een oplossing die niet enkel zeer efficiënt is, maar die de Debaenst meteen de nodige flexibiliteit voor de toekomst biedt. Vlnr: Kurt Debaenst en Alain Monteyne, respectievelijk zaakvoerder en algemeen directeur bij Debaenst, samen met Wim Vermeir, sales engineer bij intrion.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkyNTU=