Naamloos-1
10 Omnichannel Magazine | 2022 “In 2020 zijn we gestart met Boon’s Pitstop, een spin-off van Boon’s Markt voor locaties met grote verkeersstromen. Steeds meer mensen wippen op weg naar huis even naar binnen voor een snelle maaltijd, zodat ze niet zelf hoeven te koken.” Er zijn op dit moment drie vestigingen van Boon’s Pitstop: in Amsterdam, Rotterdam en Leiden. Deze drie winkels vormden één van de redenen om over te stap- pen op de Omnichannel Retail Suite (ORS) van Centric. Mensen die op weg naar huis snel wat boodschappen willen doen, zitten immers niet te wachten op een rij bij een traditionele lijnkassa. Die scannen liever zelf hun boodschappen, zodat ze snel weer buiten staan en de metro nog halen. Het oude kassasysteem van Boon Food Group bood echter geen ondersteuning voor selfscan-checkouts. “We hadden een verouderd kassasysteem dat niet meer aansloot bij de huidige formules. Om de consumentenbeleving op orde te brengen, was het nodig om over te stappen op een nieuwe applicatie en nieuwe hardware”, verklaart Marcel van Gurp, ICT-manager bij Boon Food Group. Geen hinder Het oude kassasysteem was eveneens afkomstig van Centric. Dat betekende niet dat de keuze voor ORS vanzelfsprekend was. “We hebben onderzocht welke applicaties nog meer in de markt werden aange- boden. Maar we hebben ons ook gerealiseerd dat de betrouwbaarheid en prestaties van het oude kassa systeem altijd prima waren. Met ORS bood Centric een nieuwe applicatie die zichzelf al in de praktijk had bewezen. Bovendien: Centric kende onze mensen en onze bedrijfsprocessen al, waardoor we snel konden schakelen”, legt Boon uit. Het hele traject van aanschaf tot oplevering heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. In de laatste drie maanden van 2019 is ORS geïmplementeerd in de eigen winkels van Boon Food Group, in de eerste twee maanden van 2020 gevolgd door de winkels van franchisenemers. “De uitrol is erg soepel verlopen, voornamelijk dankzij de goede voorbereiding. Alle betrokken partijen hadden ervaring met dit soort projecten en wisten precies wat ze moesten doen. Dat heeft geleid tot een korte doorlooptijd.” Opvallend genoeg zijn de winkels geen moment dicht geweest. Nog voor openingstijd was de hoofdkassa al vervangen. Van Gurp: “Consumenten hebben geen hin- der gehad van de ombouw. De hoofdkassa was vooraf al geconfigureerd en gesynchroniseerd met het ORS-systeem. De medewerkers waren al getraind op ons hoofdkantoor in Dordrecht. Een goede begeleiding, zowel op technisch als functioneel gebied, deed de rest.” Zelfscan-app De eerste selfscan-checkout is pas na de implementatie en uitrol van ORS geïnstalleerd. Boon Food Group wilde eerst een pilot opzetten om te ontdekken wat de impact van selfscan-checkouts op de consumenten en de winkels is. “Daarom hebben we de bestaande lijnkassa’s één-op-één vervangen door nieuwe lijnkassa’s. Toen we in maart 2020 daarmee klaar waren, zijn we nog diezelfde maand een pilot met selfscan-checkouts gestart”, legt Van Gurp uit. Vooraf had Van Gurp met de specialisten van Centric gespro- ken over de juiste configuratie en componenten van de selfscan-checkout. “We hebben goed nagedacht over het ontwerp van het meubel. Natuurlijk hebben we op basis van de eerste ervaringen de look-and-feel nog wat aangepast, maar daarna zijn we snel gestart met de uitrol. Ook zijn we de functionaliteit nog wat beter gaan inzetten, bijvoorbeeld als het gaat om de steekproefsgewijze mandjescontrole. Dat is ook de waarde van een pilot: dat je dit soort processen kunt testen en verbeteren.” Op dit moment ligt de focus van Van Gurp op een ander project: een zelfscan-app die consumenten kunnen instal leren op hun eigen telefoon. “Daarin zien we meer toekomst dan in een wand met handscanners bij de ingang van de winkel. Iedereen doet tegenwoordig alles op zijn telefoon. Bovendien biedt de zelfscan-app in combinatie met ORS nog veel meer mogelijkheden, zoals direct afrekenen met de telefoon of online bestellen inclusief thuisbezorging.” Klantbeleving Als de app straks draait, wil Boon Food Group graag alle drie opties tegelijk testen: de traditionele lijnkassa’s, de selfscan-checkouts en de zelfscan-app. Welke oplossingen de voorkeur krijgen, verschilt van winkel tot winkel. Boon: “Onze winkels zitten vaak in kleine stadswijken of dorpen. 11 “Ik denk dat we met een zelfscan-app een nog veel grotere groep consumenten blij maken” Willem Boon, commercieel directeur Boon Food Group
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkyNTU=