Lees Ook

Forecast voor een maatje minder

SBI consulting biedt SAS-forecastingtool in SaaS-model

Hoewel kleinere tot middelgrote bedrijven vaak met dezelfde complexiteit geconfronteerd worden als grote bedrijven, hebben zij zelden toegang tot de tools waarmee hun grote tegenhangers aan de slag zijn om die complexiteit te beheren. SBI Consulting wil daar verandering in brengen en zette een eerste stap in die richting door de SAS-tools Forecast Studio en Enterprise Guide in een SaaS-modus aan te bieden. Jos Cools en Luc Leysen van SBI Consulting geven tekst en uitleg.
SAS Forecast Studio is een forecastingtool die bedrijven inzicht biedt in de klantenvraag, de markttendensen en andere externe factoren die de vraag beïnvloeden. De tool verschaft daarmee een basis om verkoop en productie op mekaar af te stemmen. Enterprise Guide is dan weer gericht op data-integratie. Alle mogelijke databestanden kunnen in Enterprise Guide ingevoerd en vervolgens vertaald worden naar tabellen die gebruikt worden in Forecast Studio. “SAS biedt deze tools al geruime tijd aan, maar voor veel Belgische middelgrote bedrijven blijft de drempel naar dergelijke oplossingen te hoog. Het zijn allebei oplossingen waar veel intelligentie en een rijke functionaliteit in vervat zitten, en daar hangt een prijskaartje aan vast”, schetst Luc Leysen het kader.

“Ons uitgangspunt is dat veel middelgrote bedrijven met aanzienlijke datavolumes een toenemende behoefte hebben aan een goed forecastingproces”, gaat Jos Cools, managing partner SBI Consulting verder. “Vandaag gebeurt de forecast in zulke bedrijven nog vaak op basis van Excel spreadsheets of een intern ontwikkeld systeem met beperkte functionaliteit. Voor de gesofisticeerde tools die vandaag op de markt zijn hebben ze noch het budget noch de interne expertise.”

Van SAS naar SaaS

SBI Consulting heeft een overeenkomst gesloten met SAS om Forecast Studio en Enterprise Guide in een SaaS-model aan te bieden aan bedrijven met een omzet tot 200 miljoen euro. De oplossingen worden gehost op een server van Arxus, dat net als SBI Consulting zelf tot de Cronos Groep behoort.
J. Cools: “We richten ons in de eerste plaats tot bedrijven in de voedings-, distributie- en chemische sector. Daarin vind je veel bedrijven die wel grote datavolumes maar geen leger statistici in huis hebben om met een gesofisticeerd standaard forecastingpakket te werken. Onze oplossing biedt planners de nodige functionaliteit om op basis van een goede forecast het voorraadbeheer van de organisatie te optimaliseren. Doordat je die functionaliteit in een huurovereenkomst aanbiedt, is de kostprijs veel beperkter.”

“Het enige wat zo’n bedrijf in principe moet doen”, gaat Luc Leysen verder, “is ons de historische verkoopcijfers bezorgen, en op basis daarvan maken wij in eerste fase een baseline forecast die we vervolgens verder kunnen verrijken. De klant kan vanop afstand zijn forecast draaien en verder aan de slag met die gegevens. Naargelang de wensen van de klant bieden wij bovenop de technische ondersteuning ook functionele ondersteuning. Ook als er bijvoorbeeld een planner het bedrijf zou verlaten, kan de klant bij ons terecht om diens taak tijdelijk over te nemen.”

Duidelijk kader

Het prijskaartje van de SaaS-oplossing bedraagt tussen de 50.000 en 100.000 euro op jaarbasis voor een totaaloplossing. “De klant tekent een contract voor een of drie jaar, kent daar de prijs van en krijgt geen onverwachte verrassingen meer. Voor dat bedrag krijgt hij toegang tot een forecastingtool met een zeer rijke functionaliteit waar een businessgebruiker snel mee aan de slag kan. Er zijn geen investeringen vooraf vereist in de installatie van hardware, software en training. In principe moet een voorbereiding van twee maanden volstaan om volledig operationeel te zijn en de tool te laten renderen. In het huidige economische klimaat willen veel bedrijven hun CAPEX (capital expenditures) verminderen, en daar speelt onze SaaS-oplossing perfect op in. En tot slot bieden we de klant een groeipad. Hij kan met een klein project starten en desgewenst de tool in een later stadium nog steeds zelf in huis halen zonder lange conversietrajecten”, somt Jos Cools de voordelen op.

S&OP-ondersteuning

Nieuw is ook het gelijkaardige partnership met OM Partners, bekend van zijn supply chain planningoplossingen voor productiebedrijven. OMP Plus is een geavanceerde oplossing voor planningsvraagstukken op alle niveaus, van strategisch tot operationeel. De SaaS-oplossing van SBI heeft betrekking op de oplossing voor middellange termijn van OM Partners. “Met de combinatie van de SAS- en OM Partners-oplossingen in Saas-modus kunnen we kleine tot middelgrote bedrijven een toegankelijke en tegelijk zeer rijke tool aanbieden voor een degelijke ondersteuning van het S&OP-proces (Sales & Operations Planning)”, besluit Luc Leysen.
X