Lees Ook

De Sage-strategie in één woord: gebruikersgemak

De Sage-strategie in één woord: gebruikersgemak
In Lissabon daagde Sage zijn klanten uit om op ontdekkingsreis te gaan. Niet in de zonovergoten straten van de Portugese hoofdstad, maar door de nieuwste release: Sage ERP X3 v7. De webgebaseerde 'look and feel' en de verregaande Microsoft Office-integratie moeten de kersverse ERP-baby onderscheiden van de andere kinderen van de ERP-klas.
 
Softwareleverancier Sage realiseert traditioneel het grootste deel van zijn omzet (+/- 80%) in het onderste segment van de markt, waar The Sage Group wereldwijd marktleider is. Maar de laatste jaren klom Sage hogerop de ERP-ladder, vanuit de redenering zijn snel groeiende klanten te willen blijven bedienen. Een andere – minder vaak uitgesproken – reden voor de koerswijziging is dat de organisatie enkele jaren geleden de omzet van de andere softwareproducten (bv. HR-, CRM- en asset management oplossingen) in het middenmarktsegment zag krimpen. Als reactie daarop besloot het topmanagement van Sage om van het ERP-productaanbod voor de middenmarkt een prioriteit te maken.
 
Na zo’n vier jaar van ontwikkelen en investeren, staat Sage er nu met een nieuwe versie van zijn ERP-middenmarktaanbod: ERP X3 v7. Het management maakte in 2009 de eerder onconventionele keuze om server-side Javascript te gebruiken. De technologie werd toen vooral gezien als een oplossing voor webgebaseerde applicaties, zoals Facebook en Twitter, om een meer desktop-achtige gebruikerservaring te creëren. Een goede gebruikerservaring was bij de ontwikkeling van ERP X3 v7 een toppriorteit voor Sage. Zo bevat de nieuwe versie een intuïtieve, samenwerkende webinterface op basis van HTML5, die meerdere browsers en gebruikerspersonalisatie ondersteunt. Voorheen maakte ERP X3 gebruik van Flash. “Terwijl versie 6.5 een diepgaande functionele release was, is versie 7 eerder een technologische release, met uiteraard verbeterde functionaliteit”, zegt Christophe Letellier, CEO Sage ERP X3 en Sage Mid-Market Europe.

Van v6.5 naar v7

Enkele belangrijke nieuwigheden die moeten bijdragen aan die superieure gebruikerservaring op een rijtje: de interface van ERP X3 v7 is webgebaseerd, met onder meer een ‘favorietenbalk’, die het mogelijk maakt om persoonlijke voorkeuren op te slaan, en met een ‘terugkeerfunctie/ back button’ zodat het mogelijk is om met één klik op de muis terug te keren naar de vorige zoekactie. Ook de landingspagina zelf werd anders ingericht, zodat de gebruiker nu meteen zijn rol in de organisatie kan aanklikken en op basis daarvan de belangrijkste informatie voor zijn functie te zien krijgt. Sage integreerde ook een multi-browser zoekfunctie in v7 en voerde een verregaande Microsoft Office-integratie door. Zo kunnen Excelsheets onmiddellijk geüpdatet worden met de meest recente ERP-data via een ‘refreshment button’. Ook kunnen Microsoft-documenten die op het eigen toestel zijn opgeslagen gemakkelijk gesleept en gedropt worden in de Sage ERP-omgeving, zodat documenten eenvoudiger gedeeld kunnen worden met andere medewerkers. Ook switchen tussen talen kan voortaan met een klik op de knop. Daarnaast werd ook werk gemaakt van een integratie met Google Maps, zodat bijvoorbeeld de route naar een klant direct kan worden getoond.
 
Ook op het vlak van mobiliteit maakt Sage met versie 7 een sprong vooruit: de ERP-applicatie is met een identieke user interface beschikbaar voor alle mobiele toestellen, van tablet over smartphone tot Samsung Galaxy horloge.
 
 

Uitstel voor cloud

Sage ERP X3 v7 is on premise en als Software as a Service (SaaS) beschikbaar vanaf juni. Er is een migratiepad voorzien van de laatste release naar versie 7. Gebruikers met oudere versies moeten eerst migreren naar versie 6.5 vooraleer de stap naar versie 7 te kunnen zetten.
 
Sage ERP X3 is nog niet in de cloud beschikbaar. “Om onze applicatie naar de cloud te brengen, hadden we eerst een technologische release zoals v7 nodig. Op hetzelfde moment als de release ook meteen een cloudaanbod aankondigen, zou ik onprofessioneel vinden. Binnen enkele maanden zullen we op dat gebied met een aankondiging komen”, aldus Letellier. Sage werkt daarvoor samen met Amazon Web Services.
 

Nog niet tricolor


Sage lanceerde in 2012 zijn ERP X3-aanbod in België, en werkt daarvoor samen met  drie partners: Aberdeen Services, Absys Cyborg en GFI. Vorig jaar gaf Sage aan het aantal partners te willen uitbreiden tot 10 à 15, maar dat is niet gebeurd. “De lancering van ERP X3 in België was minder succesvol dan verwacht. Sage moet nog meer investeren in de samenwerking met zijn Belgische partners, zodat ze zich voldoende geruggesteund voelen door onze organisatie”, aldus Letellier. Hoewel Sage al twee jaar stelt op zoek te zijn naar een Vlaamse partner, heeft Sage er nog geen. De Nederlandse markt bedient Sage met één partner, namelijk Komexo.
 
“Het is onze strategie om klanten te volgen naar de markten waarin zij actief zijn”, zegt Christophe Letellier. “Sage focuste de voorbije 18 maanden vooral op Oost-Europa. Nu merken we dat Scandinavië, Turkije en Nederland als regio’s in de lift zitten. In Scandinavië en Turkije hebben we nog geen voet aan de grond. Daar zullen we het komende jaar verandering in proberen te brengen.”
 
X