Lees Ook

Vlaanderen op zesde plaats als locatie voor e-commerce distributiecentra

Vlaanderen op zesde plaats als locatie voor e-commerce distributiecentra
Vlaanderen staat op de zesde plaats als ideale locatie voor Europese e-commerce distributiecentra. Dat blijkt uit een studie die het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) in het kader van zijn project ‘VIL 4 e-boost’ liet uitvoeren door PwC. Vlaanderen scoort op zich relatief goed ten opzichte van de 44 regio’s die werden onderzocht, maar slecht ten overstaan van de ons onmiddellijk omringende, concurrerende regio’s. Rheinland-Pfalz (Duitsland) staat aan de top, gevolgd door Saarland (Duitsland) en Wallonië. Zuid- en West-Nederland zijn goed voor een vierde en vijfde plaats. Pas daarna komt Vlaanderen.
 
De aanhoudende groei in Europese e-commerce doet de vraag naar logistieke real estate stijgen. In 2012 was deze groei 20%, in 2013 10%. België kan ook mooie groeicijfers voorleggen met betrekking tot de e-commercemarkt, het behoorde in 2013 met een groei van 20% zelfs tot de grootste groeiers van West-Europa, maar kent niet dezelfde proportionele groei in uitbreiding van het aantal distributiecentra. Een relatief groot aantal e-fulfillment centra wordt opgetrokken in onze buurlanden (Coolblue in Tilburg, Zalando in Erfurt, Wehkamp in Zwolle,…) en dit ondanks onze centrale ligging en goed uitgebouwde logistiek netwerk.
 
PwC bracht voor het VIL 21 locatiefactoren in kaart, die werden gebundeld in 7 clusters, namelijk marktnabijheid, distributie-infrastructuur, arbeidsmarkt, operationele kosten, beschikbaarheid van magazijnen en grond, competenties en investeringsklimaat. Het is de eerste keer dat dit specifiek voor e-commerce distributiecentra werd onderzocht. In geen van deze ‘e-locatiefactoren’ haalt Vlaanderen de sterkste score.
 
Vlaanderen scoort met name laag in de ranking voor investeringsaantrekkelijkheid, wegcongestie, beschikbaarheid van magazijnen en bouwgrond, werknemer-werkgeverrelaties en arbeidskosten. Onze regio kent de hoogste arbeidskosten van de regio’s in de top 6. Sterk staat Vlaanderen met distributie-infrastructuur (wegendichtheid en zeehavens), huurprijs van magazijnen, marktnabijheid en Vlaanderen scoort ook verrassend goed voor arbeidsflexibiliteit. Dat laatste is volgens de onderzoekers te danken aan de eenvoudige(re) ontslagprocedures in België.
 
Lees Ook
X