Lees Ook

Vlaamse Overheid wint Supply Chain Award-Project of the Year 2014

Vlaamse Overheid wint Supply Chain Award-Project of the Year 2014
Op donderdag 27 november organiseerden VIB (Vereniging voor Inkoop en Logistiek) en PICS Belgium, het 11e Gala Award Event in Kinepolis Antwerpen, ter gelegenheid van de uitreiking van de Supply Chain Award-Project of the Year 2014.  Die award wordt uitgereikt, samen met de Prize of the Audience, aan het beste supply chain project van het jaar. Een vakjury beoordeelt de ingezonden projecten op criteria als: graad van innovatie, added value voor het bedrijf, verhoogde flexibiliteit, inspelen op de vraag uit de markt, brede toepasbaarheid  (roll-out), change management, meetbare resultaten en bijdrage aan het supply chain proces. De evaluatie verloopt in 3 stappen: beoordeling van het ingezonden dossier, in company visit bij de finalisten, beoordeling van de presentatie.
 
Ruim 450 supply chain professionals en directieleden trotseerden de files op de Antwerpse ring om het event bij te wonen. Tijdens de Award Ceremonie van het Gala Award Event, maakte Chris Van Doorslaer, voorzitter van de professionele jury, de winnaar bekend van de Supply Chain Award-Project of the Year 2014. 
 
Het project ‘Innovative MSP and Marketplace concept for hiring temporary IT-profiles’ van de Vlaamse Overheid, werd door de juryleden verkozen als verrassende winnaar, voor de andere genomineerde projecten van bpost, Colruyt, Dockx Group en Nestlé & Pepsico. Enerzijds verrassend omdat de overheidssector door velen niet meteen geassocieerd wordt met supply chain management, anderzijds omdat het om een inkoopproject gaat.  Maar de jury besliste dat het hier om een bijzonder innovatieve aanpak gaat binnen het kader van de Wetgeving Overheidsopdrachten.  De Vlaamse Overheid zet hiermee een rolmodel in de markt dat openbare inkoop in de volgende jaren in belangrijke mate mee zal bepalen. Na het selecteren en gunnen van een MSP (Managed Service Provider), kunnen openbare organisaties nu via een e-marktplaats op een veel snellere, flexibele, objectieve en transparante manier IT- profielen in huis halen. Hierbij kunnen alle spelers in de markt (ook de kleine) gemakkelijk en vlot meedingen. Het systeem blijkt door deze zuivere marktwerking reeds op korte termijn belangrijke besparingen op te leveren.  Ten slotte is dit project perfect toepasbaar voor andere profielen en diensten, en kan het in de breedte en in de diepte worden uitgebreid naar andere overheidsorganisaties. Daarmee werden dus 5 belangrijke criteria vervuld, die door de jury gehanteerd worden bij de evaluatie en selectie van de genomineerde supply chain projecten. Een verdiende winnaar, dit project, dat overigens op een bijzonder duidelijke en stijlvolle manier werd gepresenteerd door Dirk Vergauwen, Coördinator IT-Relatiebeheer en Relatiebeheer Kabinetten van de Vlaamse Overheid. 
 
Prize of the Audience 2014
De Prize of the Audience 2014 werd met ruime voorsprong weggekaapt door het project van Nestlé en Pepsico: ‘Creation of a horizontal collaboration community for fresh and chilled food’, gepresenteerd door Kathleen De Grove (Pepsico) en Sofie Hofman (Nestlé). De 2 concurrerende verladers realiseerden een uniek horizontaal samenwerkingsverband voor gebundelde opslag, co-packing en distributie van verse en gekoelde voeding. Omwille van de anti-trust wetgeving werden BABM en Tri-Vizor als neutrale trustees ingeschakeld, om de potentiële synergie tussen hun individuele netwerken in kaart te brengen, zonder het risico dat er informatie tussen beide verladers werd uitgewisseld. Nestlé en Pepsico kozen Stef als logistieke dienstverlener voor de praktische realisatie van het project. Door middel van een transparant gain sharing mechanisme wordt de gerealiseerde synergiewinst elke maand verdeeld tussen beide verladers, opnieuw met BABM en Tri-vizor als neutrale auditor van de winstverdeling.  De samenwerking is ondertussen anderhalf jaar operationeel met ‘double digit’ verbeteringen op het vlak van logistieke kosten, service level en CO2-uitstoot. In Business Logistics november verscheen trouwens een uitgebreid artikel over deze unieke samenwerking.
 
Daarnaast werden ook 2 studenten op het podium geroepen, om een cheque van 1000 euro in ontvangst te nemen. De PICS Prize for Best Thesis on Supply Chain Management ging dit jaar naar Arne Somers van KUL, voor zijn thesis ‘Effects of e-Commerce on the Value Chain’. De VIB Prize for Best Thesis on Procurement Management werd overhandigd aan Nic Lenaerts van Louvain School of Management voor zijn thesis ‘Sustainability and chain of custody in seafood supply chains: implications for companies and impact on supplier relationship management’.
 
Foto: Nestlé en Pepsico sleepten de Prize of the Audience 2014 in de wacht
 
 
X