Lees Ook

Stabiele cijfers voor logistieke vastgoedmarkt in 2014

Stabiele cijfers voor logistieke vastgoedmarkt in 2014
Een maand voor het einde van het jaar bedroeg het transactievolume van logistiek vastgoed in 2014 in ons land 560.000m², zo blijkt uit de cijfers van vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle. Dat cijfer betekent weliswaar een daling van 7% in vergelijking met vorig jaar maar ligt wel 1% boven het vijfjarig gemiddelde voor de periode 2009-2013.

 
Net als de voorgaande jaren situeert de opname zich vooral op de noord-zuidas Brussel-Antwerpen, die ongeveer 53% van de opname vertegenwoordigt. 39% van het transactievolume had betrekking op aankopen, tegenover 61% verhuringen. Een van de belangrijkste transacties was de voorverhuur door Caterpillar van 61.850m² in Grimbergen. Het gaat hier om een centralisatie van diensten op een site die co-eigendom is van WDP en Montea. Die houdt enerzijds de renovatie in van een bestaand distributiecentrum van 29.500m² met 2.350m² kantoren en anderzijds een uitbreiding met 30.000m². Andere belangrijke transacties waren de aankopen voor eigen gebruik door Lidl in March-en-Famenne van een gebouw op maat van 44.000m², dat in het najaar van 2015 klaar zal zijn, en de aanbouw van een gebouw voor logistieke dienstverlener ODTH van 35.000m² in Willebroek.

In 2014 werd er in totaal 307.000m² opgeleverd, waarvan slechts een fractie van 5.500m² speculatieve ontwikkelingen. De belangrijkste ontwikkelingen waren naast Caterpillar in Grimbergen, 19.500m² voor Neovia Logistics op De Hulst in Willebroek en de uitbreiding van het dc van DHL in Maritime Logistics in Bornem (27.000m²). Voor 2015 zit er 220.000m² in de pijplijn, bijna volledig niet -speculatieve ontwikkelingen.

Sinds begin 2012 blijven de huurprijzen voor logistieke ruimten stabiel op 55 euro/m²/jaar in de Brusselse regio en Vlaams-Brabant. Voor de assen Antwerpen-Gent en E313 bedraagt de tophuurprijs 45 euro/m²/jaar. Op de Waalse as en in de gedecentraliseerde locaties bedraagt de tophuurprijs 43 euro/m²/jaar.

“Naast de moeilijke economische context hebben nieuwe specificaties voor logistieke gebouwen maar ook de geringe vraag van logistieke dienstverleners meegespeeld in de daling van het volume. Zo wordt bij nieuwe gebouwen een hoogte van 12 meter aangeboden in plaats van 10 meter. Bovendien zorgt de evolutie in de technologische uitrusting van logistieke gebouwen en de optimalisering van de logistieke processen ervoor dat gebouwen steeds compacter worden. Andere evoluties, zoals de groei van de trafiek in de Belgische havens en de opkomst van e-commerce, zorgen dan weer voor een opwaartse druk van de volumes”, aldus Walter Goossens, director & head of industrial leasing bij JLL. “Als de economische groei herneemt, verwachten we hiervan een positieve weerslag op de logistiek, zij het met enkele maanden tot een jaar vertraging. Ook van e-commerce hopen we dat die nog meer impuls zal geven aan de opname van logistieke ruimten. Voor 2015 verwachten we in elk geval dat de opname in dezelfde lijn zal liggen als dit jaar.”

Foto: Caterpillar - Grimbergen (WDP)

 
 Onderwerp: Logistics Real Estate 
Lees Ook
X