Lees Ook

Planning in al zijn dimensies

SAP geeft roadmap voor Integrated Business Planning Suite mee

Planning in al zijn dimensies
Om de 'extended supply chain' optimaal te ondersteunen vult SAP stap voor stap zijn Integrated Business Planning suite verder in. Na SAP IBP for sales and operations volgden SAP IBP for inventory, SAP IBP for supply en SAP Supply Chain Control Tower. Eerder dit jaar kwam daar nog SAP IBP for demand bij en voor eind dit jaar zit nog extra functionaliteit voor response management in de pijplijn. De klemtoon in de nieuwe cloudsuite ligt op het analyseren van en het snel reageren op realtime informatie in het end-to-end supply & demand netwerk. Tijdens een SCM Inspiration Day van SAP gaf Patrick Crampton-Thomas, vice president SAP Supply Chain Solution Management, een stand van zaken en lichtte hij toe hoe de nieuwe suite zich verhoudt tot onder meer SAP APO (Advanced Planning and Optimization).
De nieuwe SAP IBP suite moet bedrijven helpen om een klantgericht supply chain netwerk op te zetten, om meer gepersonaliseerde producten en diensten te ontwikkelen en om de supply chain nog veel meer datagedreven te maken.  "Bedrijven worden met tal van uitdagingen geconfronteerd. Om hun klanten beter te begrijpen en sneller te kunnen inspelen op hun veranderende noden, moeten zeer klantgerichte supply chains opgezet worden. Daarin mag de klant niet langer het eindpunt van een lineaire keten zijn maar moet hij de spil worden van een supply chain netwerk", meent Patrick Crampton-Thomas.

"Ook de manier waarop de klant bediend wil worden, verandert voortdurend", gaat hij verder. "Voor bedrijven vraagt het een grote omwenteling om in plaats van een volle pallet naar een retailer te sturen, één gepersonaliseerd product bij de consument thuis te leveren. Om die omschakeling op een succesvolle manier te maken, zijn data van cruciaal belang. En dat belang zal nog verder toenemen. Met het Internet of Things worden steeds meer objecten geconnecteerd. Die data zijn beschikbaar maar bedrijven moeten er vervolgens nog in slagen om de voor hen relevante data tijdig te capteren en er snel op te reageren."

Realtime en cloud

De SAP IBP cloudsuite bouwt verder op de lancering van SAP IBP for sales and operations drie jaar geleden. Daarmee gaf SAP invulling aan de kloof in zijn portfolio tussen enerzijds operationele planning en anderzijds financiële planning. "Voor S&OP (Sales and Operations Planning) moeten die elementen samenkomen. In veel bedrijven wordt daarvoor Excel gebruikt en wordt heel dat businessproces manueel beheerd. IBP for sales and operations was een eerste stap in de goede richting. Dat eveneens drie jaar geleden SAP HANA werd geïntroduceerd bood ons de geknipte omgeving om een platform te creëren dat schaalbaar is en waar snel data in verwerkt kunnen worden. De supply chain heeft er alleen maar baat bij dat batchprocessen overboord gegooid worden en dat in realtime gegevens verwerkt en geanalyseerd kunnen worden. Verder bouwend op IBP for sales and operations, en gebruikmakend van de voordelen van HANA en de cloud, zijn we tot de huidige opzet van de nieuwe suite gekomen", aldus Crampton-Thomas.

Dat het om een cloudsuite gaat, is een gevolg van SAP's strategie om voortaan eerst oplossingen voor de cloud te lanceren en ze in een volgend stadium al dan niet beschikbaar te maken on premise. "In Europa is er nog een grotere terughoudendheid ten opzichte van cloudoplossingen, maar als je in de VS niet in de cloud speelt, speel je helemaal niet meer mee. Daarom worden onze oplossingen nu volledig voor toepassing in de cloud ontworpen", luidt het.

Plannen in meerdere dimensies

Om tot een grotere klantgerichtheid binnen het supply chain netwerk te komen, is planning een belangrijke sleutel tot succes. Toch stelt SAP vast dat in heel wat bedrijven de planningsfunctionaliteit nog hiaten vertoont."Sommige hebben een sterke forecast voor de lange termijn maar slagen er zeer slecht in om op dagbasis te voorspellen wat er bijvoorbeeld volgende donderdag zal gebeuren. Het wordt tijd om anders te gaan nadenken over planning. Operationele planning blijft zeer belangrijk maar ook andere dimensies, zoals demand sensing en predictive analytics hebben een grote meerwaarde en ontbreken nog in veel supply chain optimaliseringstrajecten. IBP for demand is daar een antwoord op. In de eerste release die we begin dit jaar deden, ligt de focus op demand sensing op de korte termijn. Met een tijdshorizon van 30 dagen wordt dag per dag gekeken hoe de vraag beïnvloed wordt door allerhande vraagsignalen, zoals orders, consumptie, POS-data, enz."

Als tegen eind dit jaar ook de response management functionaliteit gelanceerd wordt, moet die samen met IBP for demand en IBP for supply de essentie vormen van SAP IBP for response and supply. "Dat wil zeggen dat de suite tegen eind dit jaar over een complete supply planning engine zal beschikken en zo stap voor stap meer vorm begint te krijgen. Elk daarop volgend kwartaal in de komende twee jaar zullen we nieuwe, rijkere en sectorspecifieke functionaliteit toevoegen."

Weg met APO?

Of SAP IBP daarmee ook een streep trekt onder het APO-tijdperk, wilden we graag weten. "Een 80-tal bedrijven gebruikt ondertussen al SAP IBP. Daarvan zijn er slechts drie die geen APO hebben ook. De functionaliteit in de componenten van IBP vind je niet terug in APO. Aan de vraagzijde zal er misschien wat overlap zijn, maar in IBP for demand ligt de klemtoon op kortetermijn demand sensing, terwijl het in APO over collaborative demand planning gaat. Nieuwe ontwikkelingen zullen sowieso op het IBP-platform gebeuren maar bestaande APO-gebruikers kunnen vandaag perfect hun huidige functionaliteit uitbreiden met componenten uit SAP IBP. We zien heel veel klanten vandaag APO uitbreiden met IBP for demand en IBP for supply. Een deel daarvan zal wellicht volledig de overstap maken naar SAP IBP, anderen niet. Sowieso wordt SAP APO nog volledig ondersteund tot 2025", legt Crampton-Thomas uit.

Ook klanten die de stap zetten naar SAP S/4 HANA kunnen van SAP APO gebruik blijven maken. "We brengen sowieso onze volledige Business Suite naar HANA. Daarvoor moeten we door een optimaliseringsproces in de applicatie-infrastructuur dat we voor het financiële luik – met SAP Simple Finance – al achter de rug hebben. Eind dit jaar komen we met Simple Logistics in SAP S/4, waarin tal van operationele componenten vereenvoudigd zullen zijn. Daarna volgen andere componenten van de Business Suite. We bieden klanten meerdere roadmapopties om ofwel bestaande oplossingen met S/4 te integreren of componenten in HANA te brengen. APO-gebruikers mogen dus hoe dan ook gerust zijn", eindigt Patrick Crampton-Thomas.
X