Lees Ook

Strategisch, tactisch en operationeel supply chain beheer

IDS ontzorgt ondernemingen van logistieke vraagstukken

Strategisch, tactisch en operationeel supply chain beheer
Het Nederlandse IDS biedt een scala aan producten en diensten waarmee ze ondernemers kunnen helpen met hun logistieke vraagstukken. En dat helpen kan zeer breed: inzicht in de processen, ondersteuning en advies tot en met de complete overname van de logistieke taken. Deze 4PL is bovendien erg thuis in de IT-wereld, waardoor ze klanten ook op dit vlak de nodige expertise kunnen bieden. Maar steeds vanuit de basisfilosofie dat de klant meester blijft over zijn supply chain.
“Ik vind het belangrijk om erop te wijzen dat IDS een neutrale 4PL-aanbieder is”, aldus Arno Spoek, business development manager bij IDS International Distribution Systems. “Wij beschikken niet over een eigen wagenpark en ook niet over eigen magazijnen. Wat we wel hebben, is een schat aan kennis en ervaring waarmee we de supply chains en transportactiviteiten van onze klanten volledig kunnen beheren en optimaliseren.”
 
IDS kan dat op verschillende niveaus aanbieden: strategisch, tactisch en operationeel, afhankelijk van de wensen van de klant. Die kan de hele logistieke afwikkeling overlaten aan IDS, waarop deze de business processen in kaart brengt en op basis daarvan een strategie opzet. Of de klant geeft enkel het tactische gedeelte aan IDS die vervolgens bijvoorbeeld de KPI’s monitort en analyseert, zorgt voor de connectiviteit, de forecasting en het carriermanagement. Of hij laat enkel het operationele gedeelte over aan IDS: transportorganisatie, orderbeheer, supply chain visibility en dergelijke. 

​Hybride model

“Sommige klanten willen enkel inzicht in hun operationele processen,  anderen een totale ontzorging van hun volledige logistieke pakket”, gaat Arno Spoek verder. “Dat kan allemaal. Belangrijk is echter dat wij onze klanten steeds een hybride model adviseren, waarbij zij meester blijven over hun supply chain. Dat betekent dat zij de contracten onderhandelen met de leveranciers (en dus ook de desgewenste kortingen rechtstreeks krijgen) en IDS optreedt ‘in naam van’. Wij adviseren onze klant hoe hij zijn supply chain kan optimaliseren en welke onderaannemers daarvoor het meest geschikt zijn, maar hij behoudt de voordelen van het contract met zijn leveranciers.”

​Complexe logistieke vraagstukken

IDS richt zich met zijn totaaloplossing naar middelgrote klanten met complexe logistieke vraagstukken.
A. Spoek: “Zij leveren bijvoorbeeld op verschillende locaties in een internationale context en hebben onvoldoende middelen om een eigen IT-systeem te kopen, te onderhouden, mensen daarvoor op te leiden. Ik noem het bedrijven die te groot zijn voor het servet en te klein voor het laken.”

​Managed Transportation Services: transparantie voor de klant

Onder de noemer MTS (managed transportation services) biedt IDS zijn klanten specifieke oplossingen aan. Zo is er de Logistics Control Tower die zorgt voor een vlot verloop van de dagelijkse transporten, maar een bijzondere toegevoegde waarde biedt op het vlak van planning.
A. Spoek: “Op basis van verschillende parameters zoals geografische gegevens, afspraken over levertermijnen en marges bij afhaal- en levertijden, kunnen onze geavanceerde IT-systemen de vrachtstromen van onze klanten op een efficiënte manier plannen, waardoor de kosten dalen.”
 
Daarnaast managet het Transport Management Platform de dagelijkse communicatiestroom tussen de klanten en het vervoersnetwerk en faciliteert het een vlotte en betrouwbare afhandeling van facturen. De TMS-oplossing van IDS is webbased, zodat de klanten continu en overal toegang hebben tot de informatie over hun zendingen. Denk hierbij aan KPI-rapportages over de prestaties van de vervoerders, statistieken over de zendingen, overzicht van de kosten, online aflevering en ordertracking, CO2-uitstoot, …
A. Spoek: “Door de consolidatie van goederenstromen hebben we onze Logistics Control Tower naar een hoger niveau getild. Via ons Cross Chain Consolidation Center (4C) bundelen we de lading van verschillende verladers met vergelijkbare vervoersprofielen waardoor we voor hen niet enkel goedkopere, maar ook vaak frequentere leveringstijden kunnen aanbieden.”

​Praktijkvoorbeeld

De chemische producent DSM doet al jaren een beroep op de MTS-oplossingen van IDS. Zij onderhandelen de contracten met de vervoerders en laten de volledige strategische, tactische en operationele afwikkeling van de supply chain aan IDS over.
Wat de operationele uitvoering betreft, gaat het zowel om vrachtvervoer over de weg als intermodaal transport, maar ook om specifieke transporten. Denk hierbij aan temperatuurgecontroleerd vervoer die de koudeketen waarborgt en zo de productkwaliteit behoudt, aan het gecontroleerde vervoer van gevaarlijke (ADR) goederen en aan beveiligd transport van zowel bulk- als gecontaineriseerde goederen. 

​IT-beheer

Geen transportmanagement zonder een state-of-the-art online IT-ondersteuning, is de basisfilosofie van IDS. En ook daarin kan de klant zo ver gaan als hij wil.
 
“Bottom line blijft dat de klant zelf niet in een eigen IT-systeem hoeft te investeren en daardoor steeds op de hoogte moet blijven van de nieuwe trends, ontwikkelingen en innovaties”, besluit Arno Spoek. “Door dat aan een 4PL zoals IDS over te laten, heeft hij niet de kopzorgen over het onderhoud, updates en nieuwste technologieën, maar kan hij wel gebruikmaken van de meest vooruitstrevende technologische ondersteuning. Applicatiemanagement, de technische infrastructuur, onderhoud en installatie van nieuwe software vormen onderdeel van onze managed transportation services. Ons systeem is altijd up-to-date met de allernieuwste functionaliteit en die kan op eenvoudige wijze aan de wensen van het bedrijf worden aangepast.”
 
X