Lees Ook

Flexibel verpakken zonder je eigen productielijnen aan te passen

Maatwerkbedrijf ACG helpt ondernemingen snel te schakelen

Flexibel verpakken zonder je eigen productielijnen aan te passen
Ondernemingen met een eigen productieafdeling zitten niet zelden met logistieke kopzorgen. Steeds vaker vraagt de markt om een snelle, soms tijdelijke aanpassing van het productie- of verpakkingsproces. Hoe zorg je ervoor dat je snel reageert op marktomstandigheden zonder je productie- of verpakkingsapparaat in de war te sturen? Maatwerkbedrijven bieden de oplossing.
ACG, gevestigd in Deurne, is gespecialiseerd in packaging. Verpakken, herverpakken, sleeven, krimpen, blisteren: ACG doet het op maat van de wensen van de klant. Sabine Peeters, jarenlang productiedirecteur bij ACG, leidt het maatwerkbedrijf sinds kort als algemeen directeur. “We verpakken en herverpakken tal van producten voor onze klanten, van kmo tot multinational. Flexibiliteit en kwaliteit zijn onze troeven.”

Servicekits herverpakken

ACG verpakt en herverpakt producten op tal van manieren. Sabine Peeters: “We stellen bijvoorbeeld voor een aantal klanten servicekits samen die worden gebruikt voor herstellingen. Dat wordt handmatig gedaan, heel nauwkeurig en volgens de specificaties van de klant. Precisie en betrouwbaarheid zijn hier extra belangrijk, omdat een onvolledige servicekit onbruikbaar is. De inhoud van de kits moet op een door de klant voorgeschreven manier in de doos worden gestopt, om te voorkomen dat de onderdelen heen en weer schuiven of beschadigd raken.”

Een ander voorbeeld is herverpakking. Sabine Peeters: “Verpakkingslijnen zijn vaak ingesteld op grote hoeveelheden. Een bedrijf kan een bepaald product standaard verpakken per acht stuks, terwijl het voor levering aan een specifieke winkelketen verpakkingen per vier stuks nodig heeft. Het is lastig en niet kostenefficiënt om daar de eigen verpakkingslijn voor aan te passen. ACG biedt de oplossing: wij herverpakken het product per vier stuks, in de gewenste verpakking. Zo vermijdt de klant de kosten die de omsteltijden op de eigen lijnen met zich meebrengen.”

Duurzame relatie

Een van de bedrijven die al jarenlang samenwerken met ACG is Atlas Copco, gespecialiseerd in persluchtcompressoren, stroomgroepen en andere industriële systemen en gereedschappen. Michel Christiaens, VP Purchasing CTS: “Atlas Copco doet op ACG een beroep voor kitting en herverpakking. Onze samenwerking heeft een enorme groei gekend. Op tien jaar is het jaarlijks verwerkte volume meer dan verdubbeld.”

Waarom koos Atlas Copco voor ACG? Michel Christiaens: “Nabijheid en flexibiliteit waren voor ons cruciale factoren. We streven naar duurzame relaties met leveranciers, klanten en stakeholders. Naast ACG zijn er nog andere bedrijven die voor ons hetzelfde kunnen doen, maar het kost veel tijd om een relatie op te bouwen waarin beide partners weten hoe de samenwerking en de systemen functioneren en wat de verwachtingen zijn. Zo’n relatie opbouwen heeft ook een grote impact op de organisatie.”

Kostenefficiënt sleeven

ACG verricht ook heel wat gespecialiseerd verpakkingswerk dat machinaal wordt gedaan. Sabine Peeters: “Sleeven is een van onze specialiteiten. Een sleeve is een soort buisfolie die over het volledige product wordt getrokken. De klant kan er veel meer informatie op kwijt dan op een klassiek etiket. Een sleeve past perfect rond het product en ziet er heel aantrekkelijk uit. Het is een product waarin we veel hebben geïnvesteerd en waar veel vraag naar is.”

Een van de grootste klanten van ACG is Vandeputte, bekend van het merk Mousse de Lin en gespecialiseerd in zepen, detergenten en andere onderhoudsproducten. Leonard Loof, verantwoordelijk voor de logistiek: “We werken al vijf jaar samen en kennen ACG als een efficiënte partner. ACG zorgt onder meer voor het sleeven van twee topproducten die voor de Britse markt bestemd zijn. Jaarlijks gaat het om meer dan drie miljoen flessen.” De opdracht zorgt voor een nagenoeg constante productiestroom. Bijna elke week vertrekken bij ACG twee tot drie volgeladen vrachtwagens naar Vandeputte.

“Elk bedrijf heeft partners als ACG nodig. Iedereen weet dat de flows steeds nipter worden. Op ACG kunnen we altijd rekenen."

 

All-in service

Ook andere verpakkingstechnieken hebben voor ACG geen geheimen. Sabine Peeters: “We blisteren veel producten. Soms levert de klant niet alleen het product aan, maar ook de blisterkuipjes en de blisterkaarten. In andere gevallen kunnen we zelf een mooie verpakking ontwikkelen. We laten aantrekkelijke blisterkaarten drukken en maken een perfect passende blisterkuip voor het product, die we al dan niet ook zelf produceren.”

Een andere specialiteit van ACG is het opbouwen en vullen van displays, zodat ze kant-en-klaar naar de verkooppunten kunnen. Sabine Peeters: “We bieden onze klanten een all-in service voor al hun verpakkingsnoden. ACG speelt flexibel in op hun wensen en kan terugvallen op een uitgebreid netwerk van gespecialiseerde leveranciers. We denken graag mee met de klant om tot de beste verpakking voor elk product te komen.”

Open communicatie

Henkel België doet al acht jaar een beroep op ACG voor alle herverpakkingen van de beauty care-producten. Philippe Nissens, head of Supply Chain Benelux: “ACG herverpakt voor ons al sinds een jaar of acht producten van merken als Fa, Schwarzkopf, Glisskur, Taft en Syoss. Het gaat bijna altijd om herverpakkingen in krimpfolie voor promoacties. ACG verpakt de producten voor ons per twee of per drie, al dan niet met promostickers of bonnetjes. Daarnaast vult ACG voor ons ook displays met producten die in promotie zijn.”

Open en efficiënte communicatie: voor Philippe Nissens is dat een sterke troef van ACG. “Het contact is altijd heel open. ACG stelt zich ook proactief en flexibel op. Als het productieschema onverwacht wijzigt omdat onze klanten plots andere zaken vragen, springt ACG daar heel goed mee om. We kunnen ook op hen rekenen als er een probleem met een verpakking opduikt. Stel dat er op de verpakking van de eerste reeks van een nieuw product nog een code ontbreekt. Dan kan ACG dat snel en efficiënt voor ons oplossen.”

Flexibel verpakkingsproces

Die flexibiliteit is ook erg belangrijk voor een klant als Atlas Copco. Sabine Peeters: “Soms weten we pas ’s ochtends wat we die dag voor hen gaan doen, wanneer de vrachtwagen met de producten voor de samen te stellen kits aankomt. We zijn heel polyvalent en creëren zoveel mogelijk competenties binnen ons bedrijf, wat een grote flexibiliteit biedt aan de klant. We kunnen ons aanpassen als een kameleon.”

Een andere troef van ACG is doorgedreven kwaliteitszorg. Sabine Peeters: “ACG beschikt over het ISO 9001-certificaat, wat onder meer betekent dat onze processen zorgvuldig gedocumenteerd zijn. Binnen onze processen hebben we diverse controlepunten voor de kwaliteit. Bovendien laten grote klanten geregeld SHEQ-audits bij ACG uitvoeren (safety, health, environment, quality). Die audits gaan nog een stuk verder dan een kwaliteitsaudit.”

Partnership met maatwerkbedrijf

Sabine Peeters gelooft sterk in het partnership tussen de sociale en de reguliere economie. Dat zo’n partnership werkt, blijkt uit de tevredenheid van bedrijven als Vandeputte. Leonard Loof: “ACG is altijd bereid om de wensen van de klant in te vullen. Geen enkele vraag blijft onbeantwoord. Elk bedrijf heeft partners als ACG nodig. Iedereen weet dat de flows in productie en logistiek steeds nipter worden. Op ACG kunnen we altijd rekenen.”

Maatwerkbedrijven en flexibel verpakken: 5 voordelen

·      uw bedrijf kan snel inspelen op wat de markt vraagt
·      de eigen productie- en verpakkingslijn moet niet worden aangepast
·      ideale oplossing voor herverpakking van speciale reeksen en promoartikelen
·      professionele service en flexibele organisatie
·      aangepaste infrastructuur en strenge kwaliteitscontrole

Net als ACG, bieden ook Kunnig, Werminval|WAG, Arop en WHmin (her)verpakken aan.

In de stad Antwerpen zijn 12 maatwerkbedrijven gevestigd. Samen bieden ze een ruime dienstverlening aan, van logistieke versterking, verpakking, assemblage, productie, bouw en renovatie tot schoonmaak, groenverzorging, recyclage, fietsbeheer en horeca.

Ontdek het aanbod op http://www.ondernemeninantwerpen.be/maatwerkbedrijven of contacteer Gina Verbeeck, expert werk en sociale economie gina.verbeeck@stad.antwerpen.be, tel. 32 3 338 21 14

 
Lees Ook
X