Lees Ook

Digitale transformatie belooft het komende jaar door te breken

Digitale transformatie belooft het komende jaar door te breken
Het ziet ernaar uit dat de digitale transformatie in 2019 eindelijk werkelijkheid zal worden. Dat concludeert Dimension Data in zijn Tech Trends 2019-rapport, dat is samengesteld door een team van technologie-experts. Het rapport biedt een overzicht van de fundamentele trends die in 2019 het bedrijfstechnologische landschap zullen vormgeven op het vlak van klantenervaring, cyberveiligheid, digitale bedrijven, digitale infrastructuur, de technologische toekomst en diensten.

Group CTO Ettienne Reinecke voorspelt een grote disruptieve golf, waarbij innoverende bedrijven de vruchten zullen plukken van hun langetermijnprojecten. “Nu baanbrekende technologieën als artificiële intelligentie, zelflerende machines en procesautomatisering via robotica stilaan volgroeid zijn, komen de projecten eindelijk tot leven”, zegt hij. “Tot nu toe werden innovatieve technologieën voornamelijk theoretisch vernoemd, zonder duidelijk beeld van hoe zulke krachtige nieuwe innovaties ingezet kunnen worden.”
 
Daar komt nu verandering in. Het ziet ernaar uit dat vanaf 2019 de meest innoverende bedrijven een digitale transformatie met grote impact zullen ondergaan. De volgende drie jaar zullen er nog veel meer volgen. Digitale transformatie zal daarbij een vast onderdeel worden van de kernprocessen en -technologieën. Volgens Ettienne Reinecke wordt 2019 dan ook het jaar waar de koplopers hun achtervolgers afschudden en waarbij in verschillende sectoren belangrijke machtswissels plaatsvinden.

‘Tech Trends 2019’ vat de evoluties in het bedrijfstechnologische landschap in vijf grote trends samen:
 
Procesautomatisering via robotica hervormt klantenervaring
De exponentiële groei van procesautomatisering door middel van robotica – zoals zelflerende machines, AI en heuristische neurale netwerken – zal bedrijven in staat stellen scenario’s te combineren, hun inzichten te vergroten en realtime voorspellende beslissingen te maken over de behoeften en het gedrag van klanten.
 
Organisaties richten zich voor cyberveiligheid op cloudgebaseerde platformen
Na de belangrijke datalekken van het voorbije jaar zullen cloudgebaseerde beveiligingsdiensten aan populariteit winnen. Beveiligingssystemen in de cloud werken met open API’s, waardoor beveiligingsteams snel en relatief eenvoudig nieuwe technologieën op het platform kunnen implementeren. Dat maakt het mogelijk om up-to-date te blijven in een omgeving waar nieuwe bedreigingen steeds sneller de kop opsteken.
 
Infrastructuur wordt volledig programmeerbaar
Organisaties zullen gebruikmaken van verschillende cloudplatformen en steeds vaker een beroep doen op Software-as-a-Service (SaaS). Dankzij volledige programmeerbaarheid kunnen organisaties zich snel aanpassen aan het evoluerende bedrijfslandschap en efficiënter gebruikmaken van hun applicaties en data.
 
Applicaties worden slimmer en persoonlijker
Het komende jaar zullen applicaties input van gebruikers verzamelen en hun eigen functionaliteit aanpassen voor een betere gebruikerservaring. Dankzij artificiële intelligentie en zelflerende machines zullen medewerkers productiever zijn.
 
De waarde van data staat centraal
De focus zal verschuiven naar de echte waarde van data. Zo ontstaat er een hernieuwde interesse in de implementatie van telemetrie en dataverzameling en -verrijking. Data vormen de kern van de digitale transformatie en worden een nieuwe bron van inkomsten die verder gaat dan traditionele inkomstenstromen. De behoefte aan ‘rich data’ zal tot nieuwe IT-investeringen leiden en een verandering van de informatiearchitectuur met zich meebrengen.
 Onderwerp: Digital Business   Bedrijven: Dimension Data Belgium 
Lees Ook
X