Lees Ook

Waarom bedrijven flexibel werken moeten stimuleren

Waarom bedrijven flexibel werken moeten stimuleren
Flexibel kunnen werken is tegenwoordig een hoofdprioriteit voor werknemers om hun werk- en privéverantwoordelijkheden te kunnen combineren. Zo wordt het steeds gebruikelijker dat mensen vragen naar virtuele meetings en thuiswerken om niet pakweg drie uur onderweg te moeten zijn elke dag. Dat blijkt ook uit Sage People’s onderzoek over wat werknemers verlangen van hun werkgevers. Moderne werkverantwoordelijkheden zijn bovendien vaak crossfunctioneel en vereisen interactie met mensen in verschillende tijdzones, waardoor het minder uitmaakt van waaruit je precies werkt.
 
Concreet hecht ruim 80% van de 3.500 werknemers die Sage wereldwijd ondervroeg belang aan flexibel en telewerken. Ruim de helft zou zelfs bereid zijn van job te veranderen voor meer flexibiliteit. Flexibel werken kan dan ook een kans zijn om medewerkers aan je bedrijf te binden.
 
Het onderzoek toont bovendien aan dat werknemers gemiddeld slechts 30 uur per week echt werken. Sterker nog, de meeste mensen met een 40-urenweek geven aan dat ze per week maar 3,75 dagen productief zijn. Medewerkers de vrijheid geven om te werken op de manier die hen het beste past, kan volgens Sage bedrijven toelaten om meer uit hun personeel te halen.
 
Daarbovenop blijkt uit de studie dat medewerkers zich gewaardeerd willen voelen. Voor twee derde is dit zelfs het belangrijkste aspect om goed te kunnen functioneren. Flexibel kunnen werken kan ook dat gevoel van waardering en vertrouwen verhogen, vindt Sage.
 
Personeel hoeft ook niet langer op kantoor aanwezig te zijn om efficiënt te werken. Het gros van de werknemers beschikt immers over alle tools op hun smartphones en tablets om hun werk eender waar te kunnen doen. Cloudtechnologie geeft werknemers bijvoorbeeld veilig toegang tot documenten van buitenaf, terwijl samenwerkings- en communicatietools het mogelijk maken voor personeel om samen te werken van de andere kant van de wereld.
 
Kortom, bedrijven hun medewerkers willen blijven motiveren, moeten ze volgens Sage bereid zijn om te aanvaarden dat de visie op hoe, waar en wanneer we werken veranderd is. Dat geldt zeker nu het steeds moeilijker wordt om toptalent aan te trekken en te behouden, wat veel industrieën confronteert met kennistekorten. In het VK lijken ze die boodschap alvast begrepen te hebben, want slechts 6% van de actieve bevolking houdt er nog de klassieke uurschema’s op na.
 
 Onderwerp: Digital Business 
Lees Ook
X