Lees Ook

Magazijnoplossingen op vraag van bedrijven

SSI Schaefer belicht ontwikkelingen in het magazijn

Magazijnoplossingen op vraag van bedrijven
Geen product creëren als de klant er niet meteen behoefte aan heeft. Dat is het standpunt van SSI Schaefer. Met andere woorden, enkel als er concreet potentieel in zit, gaat SSI Schaefer met zijn ideeën aan de slag. Toch leert een snelle blik op het aanbod dat die behoefte intussen al heel ruim is. Tijdens LogiMAT werd daar nog een hele reeks innovaties aan toegevoegd. Michael Mohr, executive vice president Sales en lid van de Corporate Board bij SSI Schaefer, legt uit hoe dat uitwaaierende aanbod tegemoet moet komen aan de snel evoluerende eisen van hedendaagse magazijnen.
 
Dat je als magazijn niet meer mee zou zijn als je niet sterk automatiseert, ontkracht Michael Mohr al meteen. “Wij onderscheiden belangrijke tendensen. Enerzijds is er inderdaad een groep bedrijven die resoluut gaat voor hooggeautomatiseerde magazijn met de meest recente technologie. Anderzijds zijn er nog steeds heel veel organisaties die eerder conventionele standaardoplossingen van ons verlangen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan rekkeninstallaties en beperkte automatisering, zoals conveyors en mobiele rekken. Dat is en blijft voor ons een heel belangrijk segment. In dat traject zullen aspecten zoals levertijd, prijs en de snelheid van offertes een nog grotere rol spelen. Bedrijven mogen zich dus zeker niet blindstaren op de automatiseringsgolf die ons lijkt te overspoelen”, legt hij uit. “Doorgaans is het wel belangrijk dat de oplossingen flexibel, schaalbaar en naadloos geïntegreerd zijn in de business. Het hangt dan van het bedrijf in kwestie af welke oplossing daar het best aan beantwoordt.”
 

Oplossingen plooien naar de klantenbehoefte

Binnen de groep organisaties die gaat voor de hooggeautomatiseerde oplossingen, is er nog een andere trend merkbaar.
Michael Mohr: “Pakweg vijf jaar geleden beschreven wij een aantal standaardprocessen in het magazijn en de klant plooide zich daarnaar. Maar tegenwoordig krijgen we met een ander type bedrijven te maken. Denken we maar aan innovatieve e-commercebedrijven die vaak een groot deel van hun succes aan hun typische processen te danken hebben. Aangezien e-commerce blijft boomen, dringt die tendens ook steeds meer door in de sectoren waarin we actief zijn. Met name in retail, wholesale en fashion beweegt er heel veel op dat vlak. Als die bedrijven hun eerste stappen in automatisering zetten, zullen wij ons doorgaans aan hun processen moeten aanpassen. Dat vraagt de nodige creativiteit aan onze kant, zowel op het vlak van hardware als van software.”

Dat brengt ons meteen tot een belangrijke evolutie in het aanbod van SSI Schaefer.
M. Mohr: “Hoewel wij niet in de eerste plaats als softwareaanbieder bekend staan, werken we hard aan de verdere uitbouw van WAMAS. Die software kunnen we het best vergelijken met een puzzel, waarbij we de verschillende delen connecteren tot een oplossing op maat van de klant, inclusief alle automatiseringsoplossingen. Dat vraagt uiteraard heel nauw overleg met de klant. Er moeten ook heel wat ‘trade-offs’ worden gemaakt. Die samenwerking en consulting worden in het kader van de huidige evoluties trouwens steeds belangrijker. De grote uitdaging bestaat er daarbij in de wensen van de klant te volgen, uiteraard zonder te vergeten dat we een enorm portfolio producten in huis hebben om die wensen te helpen vervullen. Ook onze kennis en jarenlange projectervaring komt hier ook goed van pas.”

Dat SSI Schaefer intussen zo’n 1.100 softwarespecialisten in huis heeft (van de in totaal ongeveer 10.500 medewerkers), onderstreept het belang van softwareontwikkeling als deel van de oplossing. “WAMAS is in feite continu in ontwikkeling. Zo hebben we op LogiMAT de webapplicatie WAMAS Lighthouse Mobile als een showcase voorgesteld. Daarmee kunnen gebruikers de huidige status en ontwikkelingen in het warehouse altijd en overal volgen”, vertelt Michael Mohr. “Een belangrijke evolutie in dit kader is WAMAS Enterprise, dat ons toelaat om ons softwarepakket ook aan grote en multi-site klanten aan te bieden. Daarbij voorzien we ook een verdere uitbreiding van het pakket.”
 

Shuttles en miniloads hand in hand

In een wereld waar alles sneller moet, zou je kunnen denken dat miniloads stilaan moeten wijken voor de populaire shuttlesystemen. Toch is volgens Michael Mohr niets minder waar: “Wij kunnen dat in elk geval niet bevestigen. Miniloads zijn nog steeds een prima systeem om goederen compact op te slaan. Niet alle producten moeten razendsnel kunnen worden verzameld. In dat geval is een miniloadsysteem een prima optie. Ook om bakken vooraf te sorteren, kunnen miniloads handig zijn. Dat de miniload lang niet afgeschreven is, bewijst wel het feit dat wij vorig jaar zelfs meer miniloadsystemen hebben geproduceerd dan het jaar voordien.”

Dat neemt niet weg dat ook SSI Schaefer sterk inzet op de verdere ontwikkeling van zijn shuttlesystemen. Zo presenteerde SSI Schaefer op LogiMAT zijn nieuwe singel-level shuttle SSI Flexi met focus op de diepvriessector. Dat is een schaalbare shuttle voor lasten van maximaal 800x600mm groot en met een gewicht tot 50 kilogram. Een troef is dat de shuttle een grote verscheidenheid aan laadeenheden en dynamisch instelbare opslaglocaties aankan. De nieuwe shuttle is vooral geschikt voor een hoogdynamische opslag van kleine opslageenheden, ook in diepvriesomgevingen.

Specifiek voor e-commerce en omnichanneldistributie in de modesector heeft SSI Schaefer nu ook een compacte ‘pouch sorter’ ontwikkeld. Die bestaat uit een overhead conveyingsysteem voor goederen in hangers of zakken met een gewicht tot 3kg. De SSI Carrier zorgt voor het transport, de distributie, buffering en sortering. De throughput bedraagt maar liefst tot 10.000 load carriers per uur. Een groot voordeel is dat de SSI Carrier de goederen erg compact kan bufferen, wat resulteert in een hoge opslagdensiteit.

Verder spot SSI Schaefer een sterk stijgende vraag naar ‘residential maintenance contracten’. Daarbij kan het volledige onderhoud van de uitrusting – inclusief spare parts management – worden overgenomen. In dat kader biedt SSI Schaefer een breed portfolio aan verschillende services aan, zoals reactive services de klok rond, preventive services en life cycle management.
 

Verdere stappen richting pickrobots

SSI Schaefer werkt eveneens verder aan gesofisticeerde stukpickingrobots, omdat het bedrijf daarvoor bij een specifieke klant opportuniteiten zag. “Momenteel zijn we pickrobots aan het installeren bij een e-commerceklant. Het aantal producten dat door een robot kon worden gepickt, lag daar heel hoog. De motivatie was vooral om het gebrek aan arbeidskrachten – dat in de markt alomtegenwoordig is – met robots op te vangen. Uiteraard is het ook handig dat de robots volcontinu kunnen werken. Wat de snelheid betreft, kunnen we stellen dat robots ongeveer even snel picken als een operator, dus dat criterium geldt minder. Soms wordt ook gesuggereerd dat robots het aantal pickfouten zouden verkleinen, maar ook dat verschil is miniem. Bij systemen waar medewerkers de goederen picken, wordt er immers ook aan gewerkt om de foutenlast te minimaliseren, bijvoorbeeld door een pick-to-lightsysteem te installeren.”

Samen met robotspecialist FPT heeft SSI Schaefer verder een applicatie uitgebouwd die robotica combineert met verschillende conveyorsystemen. Die oplossing kan een brede waaier van verschillende orderstructuren opvangen en is in verschillende sectoren inzetbaar, zoals e-commerce, healthcare of e-grocery. Opnieuw speelde WAMAS hier een belangrijke rol om de robots zo intelligent mogelijk te maken en in holistische applicaties in te bedden.

Ook op het vlak van mobiele robots breidt SSI Schaefer zijn competenties uit. Daarvoor heeft de aanbieder een partnership gesloten met DS Automotion.
M. Mohr: “We hebben intussen ook een aandeel in dat bedrijf. Zo vergroten we onze marktdekking in dit strategisch en toekomstgericht domein, waarvoor er momenteel een hoge marktvraag bestaat. Bijgevolg zullen we in de toekomst ook steeds meer focussen op picking en transporttaken met mobiele robots. Tegelijk willen we onze gezamenlijke expertise bundelen met het oog op klantenspecifieke configuraties.”
X