Lees Ook

Robotica neemt pocket sorter over

TGW pakt uit met zero-touch-systeem OmniPick

Robotica neemt pocket sorter over
Material handling specialist TGW gelooft rotsvast in de kracht van sterke automatisering en robotisering. Bewijs daarvan is het nieuwe OmniPick, het zero-touch pocket sorter systeem dat de aanbieder onlangs lanceerde. Christoph Wolkerstorfer, CSO bij TGW Logistics Group, legt uit hoe het nagelnieuwe systeem binnen de filosofie van het bedrijf past.
 
TGW staat al enkele decennia bekend als producent van material handling systemen. Sinds een tiental jaar profileert de Oostenrijkse organisatie zich eveneens als integrator, met de focus op hooggeautomatiseerde systemen voor uiteenlopende sectoren. Sinds 2015 is TGW ook in de Benelux gevestigd.
 

Flexibiliteit met geïntegreerd omnichannelmagazijn

Net als andere aanbieders in de sector, wordt ook TGW steeds vaker geconfronteerd met bedrijven die zich aan een omnichannelstrategie wagen. “Er zijn verschillende manieren om je magazijnstructuur op die strategie af te stemmen”, weet Christoph Wolkerstorfer. “Grofweg kunnen we er drie onderscheiden. Om te beginnen kun je gebruikmaken van aparte magazijnen voor enerzijds retail en anderzijds e-commerce. Een andere optie is om beide stromen in hetzelfde magazijn te verwerken, maar ze wel strikt van elkaar gescheiden te houden. In beide scenario’s is het grootste nadeel dat je je flexibiliteit beperkt. In het kader van de huidige ontwikkelingen is dat niet ideaal. Immers, hoe de mix brick-and-mortar-retail, e-commerce en andere distributiekanalen zich in de toekomst verder zal ontwikkelen, is voor heel veel bedrijven koffiedikkijken. Daarom pleiten wij voor het derde scenario, namelijk het opvangen van de retail- en de e-commercestroom met hetzelfde systeem binnen hetzelfde magazijn. Zo kun je veel vlotter met volumes schuiven.”

“Uiteraard zou je ook kunnen putten uit de voorraden in de winkels, maar daar zijn eveneens nadelen aan verbonden”, vervolgt hij. “Op die manier geef je namelijk minder ruimte aan het winkelpersoneel om te verkopen en loop je het risico dat de winkel snel zonder voorraad zit, waardoor je daar verkoopkansen mist. Naar onze mening is de belevering vanuit een distributiecentrum dan ook in veel meer gevallen aangewezen.”

Nog volgens TGW zal in de toekomst steeds meer geautomatiseerd worden in het omnichannelmagazijn.
Christoph Wolkerstorfer: “Een van de belangrijkste redenen is dat het almaar moeilijker wordt om voldoende mensen te vinden om de stijgende volumes aan te kunnen. Bovendien moeten die medewerkers flexibel genoeg zijn om een vaak onvoorspelbare vraag adequaat op te vangen. Bijgevolg is het voor veel omnichannel- en e-fulfilmentbedrijven interessant om in te zetten op automatisering. Om te spotten voor welke processen en volumes het potentieel van automatisering het hoogst is, analyseren we steeds samen met onze klanten de supply chain processen en operationele data. Tegelijk gaan we de waarde van de verschillende types automatisering in de businesscontext na.”
 

Van FlashPick naar OmniPick

In het kader van de huidige evoluties bracht TGW een tweetal jaar geleden al de FlashPick op de markt, een ‘goods-to-person’ (GTP) order fulfilment oplossing voor stukpicking. De FlashPick is gebaseerd op een shuttlesysteem voor de AS/RS (automated storage & retrieval) van bakken. Daaraan is een performant werkstation gekoppeld, waar een medewerker de picking doet. Het achterliggende principe is order-by-order fulfilment, waarbij er van de ene bak in de andere wordt gepickt (one-touch picking). Na het pickproces keren de voorraadbakken terug naar het systeem, terwijl de ordercontainers hun weg naar de expeditiezone vervolgen. Als de medewerker op de werkplaats vervangen wordt door een pickrobot, is het bovendien mogelijk daar een zero-touch picksysteem van maken.

Als vervolg op de FlashPick pakt TGW nu uit met de OmniPick, die op het vlak van automatisering nog een stuk verder gaat dan louter opslag en picking. Dit zero-touch pocket sorter systeem draait rond wat TGW ‘Rovolution’ noemt. Aan de basis van het intelligente, zelflerende systeem liggen namelijk artificiële intelligentie, machine learning en smart robotics. Onverwachte gebeurtenissen worden door het systeem automatisch en zonder menselijke interventie gedetecteerd en gecorrigeerd, wat non-stop operaties mogelijk maakt.

Concreet kan de OmniPick producten transporteren, bufferen, opbergen, sorteren en verdelen. Uniek aan het systeem is dat de pockets volledig automatisch worden gevuld en leeggehaald. Ook het verpakken van de goederen kan, zonder enige menselijke tussenkomst, automatisch verlopen. Een overhead conveyor-netwerk connecteert elk inductiestation met elke buffer en elke buffer is verbonden met een automatisch los- of pakstation. Op die manier kan het volledige orderverwerkingsproces, van orderontvangst tot verzending, worden geautomatiseerd.
C. Wolkerstorfer: “Zo beperken we manuele handelingen tot het absolute minimum. Met de OmniPick is het mogelijk zo’n 800 picks per uur te realiseren. Het systeem is met name interessant voor omgevingen met een relatief hoge e-commerce-ratio. De OmniPick kan ook vlot met andere TGW-systemen worden geïntegreerd.”

Het nieuwe systeem kan een hoge variëteit aan itemtypes opvangen, waarbij elke pocket één artikel transporteert. Zowel rigide als zachte verpakkingen kunnen accuraat worden behandeld, denken we maar aan T-shirts in een polybag of een doos met speelgoed. Het systeem is dan ook geschikt voor diverse sectoren, zoals fashion, elektronica, beauty & healthcare en cosmetica. Desgewenst kan ook kleding op hangers in het systeem worden meegenomen.

Wijzigt het type verpakking, dan zal Rovolution dat zelf opmerken en zich automatisch aanpassen. Daarnaast kan het systeem zich dankzij de single-item-handling gemakkelijk aan veranderende orderstructuren aanpassen. Een matrix sorter schikt de pockets bovendien in de perfecte sequentie voor een winkelvriendelijke uitsortering. Gemixte orders kunnen daarbij efficiënt worden geconsolideerd. De OmniPick kan als een person-to-goods order fulfilment oplossing worden gebruikt, maar het grootste voordeel wordt meestal behaald met een goods-to-person (GTP) order fulfilment oplossing. Die laatste maakt gebruik van een shuttlesysteem, net zoals de FlashPick. Binnen een GTP-structuur bedraagt de order leadtime tussen negentig minuten en drie uur.

Uiteraard is het ook bij de OmniPick mogelijk om bepaalde stukken in het proces desgewenst toch manueel te houden. “Je kunt van de OmniPick een two-touch-oplossing maken door hem uit te rusten met manuele inductiestations en manuele verpakkingsstations. De one-touch-oplossing is uitgerust met manuele inductiestations en automatische losstations, waarbij de orders dan direct in kartons of bakken worden geladen. Maar het spreekt voor zich dat de OmniPick het best tot zijn recht komt als zero-touch-oplossing. Dat systeem is dus uitgerust met zowel automatische inductiestations als automatische losstations.”

Ook retours kunnen vlot in de OmniPick worden gebufferd en uitgeslagen van zodra daar een order voor komt. Daardoor is het niet nodig het stuk nog eens opnieuw door het pickproces te laten gaan. Het pocket sorter systeem is verder vlot uit te breiden.
C. Wolkerstorfer: “Samengevat willen we met deze innovatieve pocket sorter bedrijven in de eerste plaats helpen om snel en flexibel in te spelen op veranderende businessscenario’s en ordervormen. Zo willen we het hen gemakkelijker maken om het onvoorspelbare beter te beheersen, wat in de toekomst steeds belangrijker zal worden.”
 
 Onderwerp: Warehouse Management Warehouse Equipment   Bedrijven: TGW Benelux 
Lees Ook
X