Lees Ook

Palletiseren op automatische piloot

Scott Group lanceert nieuwe palletiseermachine

Palletiseren op automatische piloot
Handmatig palletiseren is zwaar en tijdrovend werk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig diverse oplossingen om automatisch te palletiseren. Om op korte tijd grote volumes te verwerken, is een palletizer – of palletiseermachine – ideaal. Dat ook op dat vlak de evolutie niet stilstaat, bleek tijdens de Innovations Days bij material handling fabrikant Scott, waar de nagelnieuwe Palletizer Pal 4.0 uitgebreid werd voorgesteld.
 
Misschien doet de naam Scott niet meteen een belletje rinkelen. Veel groter is de kans dat Alvey dat wel doet. Het is immers nog maar een jaar geleden dat Alvey Groep in handen van Scott Group kwam.
Aaron Vanwalleghem, Director Operations bij Scott Europe: “Tot vorig jaar was het Nieuw-Zeelandse Scott zowat overal ter wereld vertegenwoordigd, behalve in Europa. Aangezien wij als Alvey – met vestigingen in België, Tsjechië, Frankrijk en het VK – enkel onze pijlen op Europa richtten, was de complementariteit niet ver te zoeken. Bovendien zocht Scott – als industriële automatiseringspartner met onder andere de focus op de voedingsproductie – een productiepartner die ook de logistieke afhandeling in die sector kon automatiseren. Met onze end-of-line-oplossingen konden we hier eveneens een oplossing bieden. Tegelijk waren wij als Alvey zelf op zoek naar manieren om onze markt te vergroten. Het resultaat is dat wij vandaag binnen de Scott Group de Europese regio vertegenwoordigen. Het grote voordeel van die synergie is dat we een groter marktbereik voor onze producten krijgen, enerzijds. Anderzijds kunnen we nu onder de gemeenschappelijke koepel ook oplossingen uit het gamma van Scott aanbieden, denken we maar aan AGV’s (automated guided vehicles).
 

Palletizer met oog voor gebruikersvriendelijkheid

Tijdens ons bezoek stond de schijnwerper vooral op de volledig nieuwe palletizer Pal 4.0 gericht. Deze oplossing werd samen met een aantal partners en de Technische Universiteit van Brno in Tsjechië ontwikkeld.  
Kenmerkend voor deze nieuwe zogenaamde hogecapaciteitspalletizer met ‘high level infeed’ is dat hij een meer compacte footprint heeft dan zijn voorganger. De ontwikkelaars hebben ook gezorgd voor een optimale toegankelijkheid van de componenten. Zo zit alle aandrijving nu aan de zijkant van de palletizer, die via panelen bereikbaar is voor onderhoud. In tegenstelling tot zijn voorganger, is het bovenplatform van deze palletizer – waar de lagen worden gevormd – makkelijk te betreden via de gepatenteerde ‘pusherbar’. Daarnaast werd de energieconsumptie geoptimaliseerd. Uiteraard is ook gezorgd voor interfacelinks met de aanwezige productiebeheerssystemen.

Deze palletizer is geschikt voor een configuratie met één of meerdere lijnen. Eén machine kan dus meerdere types producten verwerken, zoals dozen, trays en producten met krimpfolie.

Niet onbelangrijk is dat gebruikers van de Pal 4.0 via de patrooneditor op een flexibele manier zelf nieuwe stapelpatronen kunnen creëren. Afhankelijk van het type product – onstabiel, breekbaar, e.d. – en het gewenste stapelpatroon kunnen ook snelheden worden aangepast. Om een idee te geven: bij niet al te complexe producten en stapelpatronen is circa 60 dozen per minuut haalbare kaart. Het stapelproces wordt op het scherm voor de operator gevisualiseerd, wat eveneens een nieuwe eigenschap is.
 

Ontwikkeling met de hulp van digitale twin

Bij de ontwikkeling van deze palletizer schakelde Scott voor het eerst een digitale twin in. Dat gebeurde met de hulp van Siemens. Op basis van een 3D-model en de plc-codes creëerde Siemens een virtuele machine die zich op dezelfde manier gedraagt als in de reële wereld. Via het IoT-gebaseerde platform MindSphere kan Scott de machine nu tot in detail opvolgen.

A. Vanwalleghem: “Met zo’n digitale twin kun je als fabrikant het ontwerp van een palletizer optimaliseren, zonder dat je elk detail ook eerst fysiek hoeft te ontwerpen. Bovendien maakt het platform het mogelijk om de machines achteraf te monitoren, zodat we een zicht krijgen op het aantal draaiuren en het moment dat er onderhoud nodig is. Bovendien krijgen we een beter beeld van hoe bedrijven hun machines gebruiken, wat ons helpt om toekomstige optimalisering door te voeren.”
 

Maestro+ voor meer inzicht

Om de gebruiker van de palletizer een gedetailleerd inzicht in de performantie van de palletizer te bieden, is er de stand-alone Cockpit-module van Maestro+. Die geeft onder andere een beeld van de in- en outfeed gedurende een bepaalde periode, de belading van de palletizer en potentiële bottlenecks in de installatie. Als er bijvoorbeeld een terugval is qua output, zal de Cockpit de oorzaak helpen achterhalen, ook als die zich bijvoorbeeld stroomopwaarts in de installatie situeert.

Maestro+ wordt in eigen beheer ontwikkeld en is via gebruikersvriendelijke webpagina’s beschikbaar voor de gebruikers. Onder Maestro+ valt ook het eigen WCS (warehouse control system) en het WMS (warehouse management system), dat uiteenlopende magazijnactiviteiten kan aansturen. Het WCS Pallet Factory beheert specifiek de masterdata die vereist zijn voor de palletisering – gewicht van de dozen, lagen per pallet, pallettype, stapelpatroon, enz. – en de palletstroom voor enkel- en meervoudige productielijnen. Het WCS zorgt verder voor de interactie tussen het WMS, de productielijnen en de palletizer.
 

Palletizer versus palletiseerrobot

Naast de nieuwe palletizer biedt Scott ook diverse types palletiseerrobots aan. Terwijl een palletizer laag per laag stapelt, werken palletiseerrobots met grijpers om dozen te manipuleren. Palletiseerrobots bieden vaak de mogelijkheid om zowel te stapelen als te ontstapelen, terwijl een palletizer of het ene of het andere doet.

“Of je best voor een palletiseermachine of voor een palletiseerrobot kiest om te stapelen, valt niet op een eenduidige manier te beantwoorden. Vaak moeten wij intern zelfs de koppen bij elkaar steken voordat we de klant de meest ideale oplossing kunnen presenteren”, weet Guido Vermeiren, Sales Director Belux. “Net zoals bij de algemene vraag of automatisch palletiseren al dan niet interessant is, zal veel afhangen van bijvoorbeeld de te verwerken volumes, de tijd dat de machine moet worden ingezet en de afmetingen van het product. Maar een gouden regel is er niet. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat palletizers hogere handlingcapaciteiten aankunnen, maar dat komt ook omdat ze vaker voor uniforme producten worden ingezet.”
 

Samen pallets stapelen

Een nieuw buitenbeentje in het gamma van Scott is Cobopal, de collaboratieve palletizer. Deze makkelijk te installeren oplossing is ideaal voor omgevingen waar het palletiseervolume relatief klein is. In dergelijke situaties kan de collaborative palletizer helpen om bijvoorbeeld de productiezone op een automatische manier te ontlasten als er een tekort aan medewerkers is.

Deze collaborative palletizer kan tot vijf kartons per minuut stapelen, heeft tot tien kilogram laadvermogen en is geschikt voor alle standaard pallettypes. Een groot voordeel is dat hij genoegen neemt met een oppervlakte van drie vierkante meter en dat hij niet van de medewerkers moet worden afgeschermd. Met de EasyPatt-software kan de gebruiker zelf ook voor de Cobopal gemakkelijk nieuwe stapelpatronen creëren. De EasyPatt kan eveneens zelf een geschikt patroon genereren.
 
X