Lees Ook

System Flex BV: Kortere levertijden met minder stress

System Flex BV: Kortere levertijden met minder stress
System Flex produceert state of the art scheidingswanden en plafonds. Op maat, met eigen glaswerk en eigen kozijnen. Dat alles met een levertijd van drie weken. Met de volautomatische planning van PROPOS worden die levertijden makkelijker behaald. Sven Damen, project-coördinator, vertelt: “Vanaf de eerste week dat we live gingen, zagen we al verbeteringen.”
“PROPOS had direct effect: mensen begonnen vlotter aan een order en orders waren sneller klaar. Voorheen was de Chef Werkplaats nodig om iedereen te vertellen aan welk onderdeel ze moesten werken. Dat is nu volledig weg. De mensen zijn actiever op de werkvloer en zien zelf welke orders eraan komen. Daardoor is er meer ruimte voor zaken als procesverbetering. Zo kunnen we de doorlooptijden korter maken en aangezien wij hele korte levertijden hanteren, levert dat een stuk minder stress op. En dat met minder overwerk! Over de planning zijn er geen vragen meer, dus we kunnen ons veel meer op de inhoud focussen. Hoe gaan we het doen? Elke klant heeft natuurlijk andere eisen.”

Doorlooptijden verkorten

“Het handige aan PROPOS is dat je meteen ziet wat het effect is van aanpassingen die je maakt. PROPOS werkt met whitespace en blackspace, zoals bij QRM: je hebt de wachttijd van een order en de daadwerkelijke bewerkingstijd. Die whitespace was bij sommige productieorders 90%. Dat betekent dat je dus maar 10% van de doorlooptijd ook echt bezig bent met een order. Productiecellen moeten dan onderling veel te lang op elkaar wachten voor ze kunnen beginnen. Die tijd wil je klein maken zodat een order zo snel mogelijk verwerkt kan worden. De orders zijn met PROPOS ook goed te monitoren. Je kan zien waar een order stilstaat, wat de volgorde van bewerkingen is, waar autorisatie nodig is; alles hangt aan elkaar vast. Dit kan je ook per afdeling selecteren. Zo kun je dus continu kijken waar je nog meer winst kunt behalen. De doorlooptijd wordt daardoor een stuk korter.”
 
Kevin, planner buitendienst

“Wij willen dat er in de fabriek overzichtelijk gewerkt wordt. Na een introductie van PROPOS waren we direct overtuigd. We wisten dat we de investering zo terug zouden verdienen.”
 
“Je werkt op de achtergrond naar de implementatie toe. De rest van het bedrijf merkt daar niets van. Op de dag dat we live gingen, kregen de medewerkers een uitleg en zijn we direct gestart. Omdat het een makkelijk systeem is, ging dat ook heel soepel. Een paar keer klikken en je ziet meteen wat er moet gebeuren.”
 

Vertrouwen en rust

“Het werkt nu enorm fijn. Andere afdelingen weten nu ook beter wat er in de fabriek speelt. Die scheiding wordt minder en daardoor krijg je meer respect onderling. Voorheen dachten we soms: ‘Ach, dat half uurtje kan er nog wel bij’, maar dan waren ze al aan het overwerken. Nu zien wij precies of iets wel of niet haalbaar is. Dat schept vertrouwen en rust, ook voor de klant.”

Eén actuele planning

“We krijgen steeds meer inzicht in onze bewerkingstijden en kunnen dus beter bepalen of we afgesproken data kunnen halen. Vooraf was dat enorm spannend. Als ik de uren in de fabriek alweer over de veertig uur zag gaan, dan wist ik dat het krap werd. Dan kon ik de klanten in gaan lichten, monteurs verzetten, soms tot een dag van tevoren. Met PROPOS kunnen we veel sneller schakelen. Vroeger liepen de planningen ook nog wel eens langs elkaar heen. Met PROPOS werken we allemaal met één actuele planning. Dat geeft mij veel meer zekerheid voor afspraken. Dankzij PROPOS kunnen wij met overtuiging zeggen: ‘Over drie weken staat het’. Dat kan alleen als je zeker weet dat je het waar kunt maken.’’
Sidney Haarmans, director of operations

“Dat PROPOS terugrekent vanaf de leverdatum was voor mij de doorslaggevende factor. Daardoor kunnen we eerder bottlenecks signaleren als het te druk is. Er is een stuk minder arbeid nodig. Medewerkers vonden het eerst wel spannend, maar inmiddels merken zij echt de voordelen. Ze werken structureel minder over en we kunnen makkelijker reageren op vakantieaanvragen. Onze grootste winst zit in just in time bestellen, minder overwerk en het automatisch boeken van de materialen. Achter de schermen creëren we veel winst omdat we meer werk kunnen doen met dezelfde mensen. Daardoor kunnen we groeien.”
 

System Flex B.V.

Aantal medewerkers: 23
ERP-systeem: Exact Online
Aanvullende PROPOS-module: Custom Apps
www.systemflex.nl
 
Voordelen voor System Flex:
 
  • Planningsprogramma dat terugrekent
  • Eerder zicht op bottlenecks
  • Just in time bestellen
  • Structureel minder overwerken
  • Met dezelfde mensen méér werk verrichten
  • Ruimte voor groei
  • Automatisch materialen afboeken
 Onderwerp: Supply Chain Management   Bedrijven: PROPOS software 
Lees Ook
X