Lees Ook

Metaglas BV: “PROPOS laat zien dat software wél kan doen wat het belooft”

Metaglas BV: “PROPOS laat zien dat software wél kan doen wat het belooft”
De glasconstructies van Metaglas B.V. zijn herkenbaar aan hun slanke lijnen; weinig óf zelfs geen profiel. Omdat Metaglas maatwerk producten levert, is PROPOS geïmplementeerd om meer flow te brengen in het productieproces. Matthijs Keijzer, Operationeel Manager: “Sinds de komst van PROPOS hebben we diverse stappen gemaakt. We hebben veel meer inzicht.”
Ons bedrijf maakt een flinke groeispurt door. Op het moment dat we live gingen met PROPOS was het ontzettend druk in de fabriek. Er startte net een enorm project waardoor we met twee keer zoveel personeel gingen werken. PROPOS bracht direct meer inzicht en overzicht. Door met verschillende variabelen in de doorlooptijd te experimenteren loopt het onderhanden werk al flink terug. We halen informatie veel makkelijker uit de fabriek, waardoor we beter kunnen sturen. Bijvoorbeeld over de benodigde capaciteit per productiecel voor de komende weken. Spoedorders kunnen we met PROPOS veel soepeler oppakken. Als er vroeger een probleem bovenkwam, dan moesten we handmatig nagaan waar de fout zat. Met PROPOS zien we dat veel eerder en blijven we het voor. Dat geeft zoveel meer zicht en helderheid.”

Volautomatische productieplanning

“Zodra een order wordt vrijgegeven in het ERP-systeem plant PROPOS deze automatisch in. PROPOS rekent terug vanaf de leverdatum en bepaalt wat het optimale moment is om een productieorder in bewerking te nemen. Ik zie al duidelijk groei en meer inzicht, en dat is gaaf. Hoe het op de vloer werkt, heeft alles te maken met de input die je aan de voorkant geeft. Daarom gaan we zorgen dat de bewerkingstijden zo goed mogelijk aansluiten op de werkelijkheid. Het helpt dat PROPOS geplande orders heel visueel weergeeft waardoor de productievloer ons kan aanspreken wanneer tijden niet kloppen. Zo werken we samen aan verbetering. In het begin hadden we de neiging nog teveel orders vrij te geven voor productie. Inmiddels volgen we zoveel mogelijk het advies van PROPOS en gebeurt het gedoseerd.”

Het kan wél

“In het verleden hebben we geen goede ervaringen gehad met softwareleveranciers. Ze beloofden van alles, maar als puntje bij paaltje kwam werkte het toch niet. Zelfs wanneer we extra geld hadden betaald om het alsnog op te lossen. Het leuke is dat PROPOS aantoont dat het wél kan. Het systeem werkt gewoon, dat hebben ze laten zien. Als ze iets beloven, dan komen ze hun afspraken na. Ik heb kennis van ramen maken, geen kennis van software. Wat ik wel weet van software; het werkt of het werkt niet. PROPOS werkt.”
Bjorn Meeuwsen productieleider

“Toen ik zag hoe PROPOS bij een andere fabriek draait, was ik er meteen van overtuigd dat deze aanpak bij ons zou werken. Het is verrassend snel opgepakt, zelfs door de mensen die eerst terughoudend waren.”
 
“Sinds PROPOS is er meer overzicht en voelt het rustiger op de werkvloer. Onze productiemedewerkers vinden het fijn dat ze niet zoveel vragen hoeven te stellen over de volgorde van productie. Ik kreeg zo vaak de vraag: ‘Hoe ver is die order?’ Nu kan ik dat binnen een minuut zien. Voorheen moest ik de hele fabriek door om te zoeken. Met de komst van PROPOS kunnen collega’s dit zelf zien én opzoeken. Als iemand mij nu vraagt naar de status van een order zeg ik: ‘Probeer het eerst maar eens zelf op te zoeken’.

Floating planning

Het scheelt ook heel veel tijd in het maken van de planning. PROPOS creëert overzicht; de planning is altijd actueel. Als er iets verandert in de planning, dan wordt dat direct voor alle afdelingen doorgevoerd. Vroeger ging ik regelmatig controleren of het overzicht wel klopte, echt met een schrijfblokje de fabriek door. Dankzij de floating planning van PROPOS hoeft dat allemaal niet meer. De planning past zichzelf continu aan.
 
Die energie ga ik nu gebruiken om PROPOS nog beter in te zetten. Er zijn zoveel meer functionaliteiten. Zo kan de Smart Planner van PROPOS automatisch pieken en dalen in de planning uitbalanceren per productiecel. Maar zelfs nu we alleen met de basisfunctionaliteiten van PROPOS werken, hebben we al zoveel voordelen. Ik ben erg blij met de floating planning en het inzicht in hoeveel werk waar staat.”

Metaglas B.V

Metaglas is gespecialiseerd in de ontwikkeling en het maken van gevelelementen zoals aluminium ramen en deuren, balkonbeglazing en glasconstructies.
Aantal productiemedewerkers: 60
ERP-systeem: Navision
www.metaglas.nl
 
Voordelen voor Metaglas:
 
  • Floating planning;
  • Altijd actueel
  • Makkelijker wijzigingen doorvoeren in de planning
  • Veel meer inzicht en helderheid
  • Aanzienlijke tijdswinst
  • Minder onderhanden werk
 Onderwerp: Supply Chain Management   Bedrijven: PROPOS software 
Lees Ook
X