Lees Ook

Fullwood Packo NV: “Met QRM en PROPOS gaan we onze doorlooptijd halveren”

Fullwood Packo NV: “Met QRM en PROPOS gaan we onze doorlooptijd halveren”
Fullwood Packo uit Zedelgem gaat voor een totaal nieuwe koers. Niet alleen introduceren zij de volautomatische planningssoftware van PROPOS, ze gaan voor een grootse aanpak die het hele bedrijf omvat. Renaat Vanheessen, interim CEO, vertelt: “Ik wist direct dat dit bedrijf veel baat zou hebben bij PROPOS.”
“Toen ik bij Fullwood Packo kwam, heb ik onmiddellijk beslist: ‘Ik ga tekenen voor PROPOS.’ We gaan het bedrijf totaal anders inrichten en alles aanpakken. De digitalisatie van de werkvloer is een essentieel onderdeel daarvan. Dat kun je doen met vallen en opstaan, maar met PROPOS weet ik dat het werkt. Je kunt alles volledig onder controle krijgen en problemen die niet zichtbaar zijn zo inzichtelijk maken.”

Verandermanagement

“Ik zat ooit in de raad van Advies van PROVAN waar PROPOS succesvol draait. Veel andere keuze is er niet. Er zijn wel twee later ontwikkelde producten die op PROPOS lijken uit Duitsland en België, maar in transitie-situaties wil ik geen risico’s nemen. Hier zijn de kinderziektes al uit, die anderen zijn te nieuw. Ik ken de eigenaren, ik ken PROPOS. Ik weet dat als ik dit introduceer in een bedrijf dat het werkt.”

Sterk verminderde lead time

“Bij het vertellen over de implementatie van PROPOS, werd er direct enthousiast op gereageerd. Ik heb meteen twee boekjes gekocht om te beginnen: het zwartboek van Rajan Suri ,’It’s about time’, en zijn boek over MCT’s. Daarna heb ik gezegd: begin maar met MCT’s te maken. Ze hebben hun ogen uitgekeken. Man, er is hier zoveel te besparen. Ik zit met een zeer kundig en enthousiast team en nu alleen al door QRM-principes toe te passen hebben we de lead time (MCT) al verminderd van gemiddeld 56 dagen naar 40 dagen. Een reductie van zo’n dertig procent. Met PROPOS gaat daar straks nog meer af. Ons doel dit jaar is een halvering van de doorlooptijd. Het is een continu verbeterproces.”

Hoe werkt de implementatie?

“De introductie van PROPOS bestaat uit drie fasen. In deel één maak je de link tussen het ERP-systeem en PROPOS. Die koppeling wordt ontwikkeld door PROPOS zelf, in overleg met onze IT-mensen en de planner. In de tweede fase testen een paar eindgebruikers, waaronder de planner, of het systeem goed loopt en in fase drie ga je de gebruikers opleiden. Dan ga je live. Dit lieten wij coördineren door een projectleider van IT die alles overzag. Hij stemde alles af met PROPOS en plande onder meer de meetings. Nu neemt de planner de coördinatie over. De functie-inhoud van de planner zal volledig veranderen. Wij werkten voorheen met een ERP-systeem en een planningsafdeling, straks gebeurt de planning bijna meer door de werkvloer zelf. De planner gaat zich bezighouden met het verbeteren op de productievloer. Daar is veel te doen, omdat PROPOS direct inzichtelijk maakt waar kansen liggen om te verbeteren. Je ziet waar de tekorten zijn, waar de bottlenecks zitten. Ieder bedrijf is anders, maar de implementatie ging bij ons vrij snel.”

Minder kosten, sneller leveren

“Nu we live zijn met PROPOS is ons hoofddoel om de lead time nog verder te verminderen. In de eerste instantie verwacht ik een waste reductie, minder manufacturing overhead en dat we vaker op tijd leveren. Met PROPOS gaan we zien wat onze problemen zijn en gaan we werken aan dingen die essentieel nodig zijn om ons productieproces te verbeteren. Dat zal leiden tot kwaliteitsverhoging en een stabiele lead time-reductie van acht weken naar vier weken. Later zelfs naar drie weken.
 
Op termijn gaan we een flinke kostenbesparing zien. Ik hoop dat we de kosten tegen het einde van het jaar met zo’n tien procent naar beneden krijgen terwijl de productiviteit met veertig procent omhoog gaat. De toegevoegde waarde per arbeider stijgt. Niet zozeer omdat wij sneller werken aan onze tanks, maar omdat we effectiever werken, flow creëren. Er hangt nu zoveel chaos omheen; als we dat onder controle krijgen, hebben we een grote vooruitgang.
 
Men is continu bezig geweest met sneller werken. Wat men niet doorheeft, is dat er zoveel activiteiten zijn die geen toegevoegde waarde hebben. Door die te verminderen en het productieproces te stroomlijnen gaan we onze doelen halen. Bijkomend voordeel is ook dat door PROPOS preciezer kan worden ingekocht, dat er minder onderhanden werk is en dat de voorraad enorm zal dalen. Daardoor komt er dus veel geld vrij.”

Fullwood Packo NV

Fullwood Packo NV is één van de grootste producenten van melkkoelsystemen ter wereld en is een belangrijke leverancier voor koeling in de voedings- en algemene procesindustrie.
Aantal medewerkers: 105
ERP-systeem: Axapta
www.fullwoodpacko.com

 
 Onderwerp: Supply Chain Management   Bedrijven: PROPOS software 
Lees Ook
X