Lees Ook

Aviko bespaart 889 ton CO2 met palletpooling

Aviko bespaart 889 ton CO2 met palletpooling
Uw business laten groeien betekent ook het efficiënter en duurzamer maken van verschillende processen. Een overschakeling van white wood naar palletpooling biedt bijvoorbeeld vele voordelen voor u en uw business. Soms kan dat namelijk veel tijd, moeite en geld kosten. Lees hoe palletpooling voor aardappelproducent Aviko een grote impact heeft betekend voor hun processen en voor het milieu.

Supply chain management naar een hoger niveau

Het Nederlandse Aviko zocht ook naar een andere manier om hun pallets te beheren. Een efficiënt en kwalitatief hoogstaand supply chain management is voor hen onontbeerlijk, aangezien Aviko één van de vier grootste aardappelverwerkers ter wereld is. Het bedrijf verwerkt en transporteert jaarlijks meer dan 1,6 miljoen ton aardappelen naar meer dan 110 landen. 

Geoptimaliseerd transport in Europa

Om de transporten vanuit de 6 productiesites in 4 landen naar de Europese afnemers veel efficiënter  te kunnen organiseren, heeft Aviko het circulaire 'share and reuse' model van CHEP getest en uiteindelijk geïmplementeerd voor de distributie van hun goederen. De bestaande transporten werden doorgelicht en geoptimaliseerd door CHEP, en Aviko standaardiseerde ook hun pallets in de volledige supply chain.

Mooie resultaten dankzij geïntegreerde aanpak

Deze geïntegreerde aanpak bracht positieve resultaten voort. de aardappelproducent realiseerde beter time management, efficiëntere handling en administratie. Daarbij heeft de samenwerking ook een grote, positieve impact op mobiliteit en het milieu.

Positieve impact op het milieu

  • De omschakeling van houten wegwerppallets naar het circulaire poolingsysteem van CHEP betekent een besparing van 785,53 m3 hout per lifecycle, evenveel hout als nodig is om 50.000 nieuwe potloden te maken.
  • Door het wegvallen van retourtransporten van gebruikte retourpallets spaart Aviko 889 ton CO2 uit, equivalent aan de CO2-uitstoot van 10.000 vrachtwagens die het traject Antwerpen-Rotterdam afleggen. 
  • Deze cijfers zijn het resultaat van een lifecycle analyse tussen ruilpallets en pooling voor het totale palletvolume dat Aviko voor zijn activiteiten gebruikt. 

Meer (transport)samenwerkingen in de toekomst

De volgende stap is een analyse van de trajecten om tot transportsamenwerkingen met andere bedrijven te komen. Dat om zoveel mogelijk lege transporten te vermijden. En dat strookt meteen ook met de visie van Aviko, meent Frank Scholten: “In 2014 kregen we onze eerste Lean & Green Award omdat we bewust zoeken naar mogelijkheden om onze logistiek minder belastend te maken voor de omgeving. De samenwerking met CHEP past helemaal in onze visie. Bovendien verhoogt hierdoor de kwaliteit en uniformiteit van de service aan onze klanten. We gaan nu nog een stap verder en kijken uit naar echte transportsamenwerkingen met andere producenten en vervoerders. Wij geloven dat dat dé manier is om de mondiale mobiliteitsuitdagingen samen aan te pakken.”

Bron: https://www.chep.com/be/nl/consumer-goods/ga-net-als-aviko-voor-een-duurzamere-supply-chain


 
X