Lees Ook

Geen verborgen kosten en ingewikkelde palletruil meer

Makro gaat voor gesloten circuit met CHEP-palletpooling

Geen verborgen kosten en ingewikkelde palletruil meer
Good Food, Party, Home & Craftsmen, dát is het winkelconcept van Makro. In totaal leveren iets meer dan duizend producenten goederen aan de retailer aan, samen goed voor ruim 450.000 pallets per jaar. Een efficiënte supply chain is dan ook onontbeerlijk. Door over te stappen op palletpooling voor hun orderpicking, kon Makro zijn goederenstromen efficiënter en duurzamer maken. En ook hun logistieke partners zien de voordelen voor operationele activiteiten.
Voor supply chain operations managers Laurens Verbist en Guy Gys is het elke dag een grote uitdaging om de goederenstromen van Makro in goede banen te leiden. Om de producten vanuit het distributiecenter naar de achttien winkelpunten uit te leveren, krijgt Makro de hulp van drie externe logistieke partners. Prioriteit voor alle partijen is dan ook het optimaliseren van de supply chain.

Palletruil betekende complexiteit

Lange tijd gebeurde de orderpicking voor de winkels van Makro op klassieke witte ruilpallets. Waren de pallets leeg, dan stuurden de winkelmedewerkers ze naar een van hun drie externe logistieke partners. “Maar hoe eenvoudig dat ook klinkt, we slaagden er niet in dat ruilproces onder controle te krijgen”, vertelt Laurens Verbist. “Pallets bleken plots in rook te zijn opgegaan. Elk jaar moesten we pallets aankopen om die verloren gewaande pallets te kunnen compenseren.”

Poolingmodel op maat van Makro

CHEP ziet het als missie om supply chains efficiënter en duurzamer te maken. Specialisten van CHEP stelden dan ook voor om de verschillende goederenstromen bij Makro in kaart te brengen, waardoor de pijnpunten bloot kwamen te liggen. “De administratie rond de ruil van witte pallets was te ingewikkeld en daardoor niet altijd even accuraat”, vertelt Jan Smet, accountmanager bij CHEP. Om de keten te vereenvoudigen, dokterde Makro samen met CHEP, begin 2018, een share & reuse-systeem uit op maat van Makro en Metro.

Gegarandeerde kwaliteit zonder verborgen kosten

In het najaar van 2018 stapte Makro uiteindelijk volledig over naar pooling voor hun orderpicking. “Alle goederen die vanuit de magazijnen naar onze winkels vertrekken, staan sindsdien op blauwe, herbruikbare CHEP-pallets”, verklaart Verbist. “Het grote voordeel is dat de poolingpallets op de plaats van levering blijven staan.” Makro brengt ze daarna terug naar hun vertrekpunt om ze opnieuw in te zetten voor een nieuwe orderpicking. “Of we laten ze ophalen door CHEP voor controle en eventuele herstelling in een van de CHEP-servicecenters.” De kwaliteit van de pallets blijft zo gegarandeerd en de verborgen kosten van palletruil vallen grotendeels weg.

Sneller goederen lossen en verwerken

Zowel Verbist, als Gys ervaren de omschakeling naar palletpooling als een vooruitgang. Ook de collega’s in de winkels en leveranciers zijn enthousiast. Aangezien er geen administratie en ruilacties met pallets meer nodig zijn, stijgt de beladingsgraad van de vrachtwagens en kunnen de goederen veel sneller worden gelost en verwerkt. Daar komt nog bij dat CHEP het hele proces mee monitort. Jan Smet: “Om de drie maanden zitten we met Makro samen om te kijken of de volumes overeenstemmen met de voorspellingen en of er eventueel bijgestuurd moet worden. We stellen alles in het werk om de pallet handling zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Vlotte palletrotatie door gedeeld palletbeheer

Dat de orderpicking bij Makro volledig op  één soort pallet gebeurt, in dit geval CHEP-pallets, kom je in de retail niet zo vaak tegen. Jan Smet: “De meeste retailers gebruiken een mengelmoes aan pallets, wat complexiteit bij het palletmanagement met zich meebrengt.” Maar dankzij de overstap naar een share & reusemodel is er nu een soort gesloten circuit ontstaan tussen de winkels en de logistieke partners. “De logistieke partners hebben het beheer van de pallets mee op zich genomen”, verklaart Jan Smet. “Daardoor verloopt de rotatie snel en efficiënt.”

Naar één type pallet in de toekomst

Makro hoopt dat ze meer en meer leveranciers kunnen overtuigen om in de toekomst poolingpallets te gebruiken. “Het zou fantastisch zijn als we op een dag nog maar één type pallet in onze supply chain zouden hebben”, zegt Guy Gys. “Hoe meer leveranciers overschakelen, hoe eenvoudiger het voor iedereen wordt.”

Is palletpooling de toekomst in retail?


“Vast en zeker”, klinkt het bij Jan Smet, accountmanager bij CHEP. “Op de Belgische markt aanvaardt intussen bijna elke retailer poolingpallets. En ook de leveranciers raken van de voordelen overtuigd. We kunnen trouwens stellen dat in 90 procent van de gevallen palletpooling ook voor leveranciers goedkoper is. Velen denken dat het gebruik van ruilpallets gratis is, omdat ze die leveren en terugkrijgen. Maar het is goed te beseffen dat er ook kosten zijn verbonden aan die ruilactie. CHEP kan via een vrijblijvende analyse van de supply chain die verborgen kosten blootleggen en helpen om die te elimineren. Zo gaan we samen voor efficiënter en duurzamere supply chains.”

Bron: https://www.chep.com/be/nl/makro-gaat-voor-gesloten-circuit-met-palletpooling
X