Lees Ook

Kies de voorzetapparatuur die bij je lading en truck past

Voorzetapparatuur helpt om de mogelijkheden van je heftrucks fors te verhogen. Niet alleen voeg je zo extra functionaliteit aan je trucks toe, de juiste apparatuur zal ook de stabiliteit van welbepaalde lasten en de wendbaarheid van de trucks verhogen. Toch moet je bij de keuze van de voorzetapparatuur een aantal aandachtspunten meenemen. Met de volgende tips maak je de beste keuzes én vermijd je dat voorzetapparatuur een last op de schouders van je heftruck wordt.
Als het op voorzetapparatuur aankomt, vinden we op de markt een zeer ruime waaier aan mogelijkheden terug. Dat maakt het niet gemakkelijk om steeds de juiste keuze te maken. Een goede verkenning van het uitgebreide aanbod is dan ook een must om te bepalen welke apparatuur het best bij je specifieke behoeften past.

Maak de juiste keuze voor je last

Erg populair in magazijnen is de sideshift, die toelaat om het vorkenbord zijdelings te verschuiven. Er bestaan ook meervoudige sideshifters, die toelaten twee of meer pallets tegelijk te behandelen. Zij worden bijvoorbeeld frequent in de drankenindustrie gebruikt. In die zin kan voorzetapparatuur eveneens het rendement van je heftruck verhogen. Ook heel handig is een vorkversteller, waarmee je de vorken in de breedte kunt laten variëren, waardoor je brede lasten een betere stabiliteit biedt. Het type sideshifter laat je best afhangen van de intensiteit waarmee je het voorzetstuk in kwestie gebruikt.

Bedrijven gaan ook op zoek naar voorzetapparatuur als ze bijzondere lasten moeten heffen. Vaak zijn dat goederen die niet op pallets staan. Denken we maar aan rollen papier, witgoed, balen en andere lasten die tijdens het heffen en transport stevig vastgeklemd moeten zitten. Soms is het wenselijker om de lasten bij de rand op te pakken, zoals bij vaten, of via draagdoornen, wat bij tapijten en spoelen gangbaar is. Voor vrijwel elke last bestaat er wel een hulpmiddel om ze door een heftruck te laten vervoeren.

Met behulp van voorzetstukken kunnen niet enkel specifieke lasten worden geheven en getransporteerd, er bestaat ook apparatuur die het mogelijk maakt lasten te kantelen, te kippen, te scheppen of om lading af te duwen (push-pulls).

Een andere motivatie om voorzetstukken te gebruiken, is om je lasten voor onheil te behoeden. Lastbeschermingsrekken zijn daar een mooi voorbeeld van.

Heb je een voorzetstuk slechts gedurende een beperkte periode nodig, dan kun je dat ook huren. Naast het enorme aanbod kant-en-klare voorzetstukken is het eveneens mogelijk het volledig op maat van je toepassing en eisen te laten maken.

Houd rekening met de restcapaciteit

Hoewel je op de meeste vorkenborden op elk moment voorzetapparatuur van diverse makelij kunt plaatsen, is het verstandig om al in een zeer vroeg stadium te bepalen welke voorzetapparatuur je op je heftrucks wilt.

De belangrijkste reden om daar tijdig over na te denken, is het effect dat een voorzetstuk op de restcapaciteit van je truck heeft. Immers, de apparatuur zal het lastzwaartepunt van je truck naar voren doen verschuiven, wat het nominale draagvermogen van je truck naar beneden haalt. Omdat het gewicht van je voorzetapparatuur het lastcentrum van je heftruck naar voren brengt, verhoogt meteen ook het risico dat je truck gaat kantelen. Het spreekt voor zich dat dit tot uiterst gevaarlijke situaties kan leiden. Concreet zal een 3-tontruck met zware voorzetapparatuur een lading van drie ton dus niet veilig meer kunnen heffen en transporteren.

Het feit dat voorzetapparatuur extra gewicht met zich meebrengt, zorgt er bij elektrische heftrucks ook voor dat je best extra batterijvermogen voorziet. Op die manier kun je vermijden dat je batterijen veel vaker moet bijladen.

Een positieve trend is wel dat de constructies van voorzetstukken steeds lichter worden, zonder aan stevigheid in te boeten. Dat maakt dat er meer restcapaciteit overblijft voor het echte werk. Dat neemt uiteraard niet weg dat de restcapaciteit nog altijd naar beneden zal gaan.

Om die reden wordt een voorzetstuk altijd geleverd met een typeplaatje dat op de truck in kwestie is afgestemd. Dat plaatje vermeldt het nieuwe draagvermogen van de truck. Het is belangrijk dat typeplaatje duidelijk zichtbaar op de truck te monteren en de chauffeurs erop te wijzen dat het belangrijk is er rekening mee te houden.

Voordat je een voorzetstuk met een bepaalde heftruck gaat combineren, is het dan ook cruciaal dat je jezelf een aantal vragen stelt. Wat is de verwachte omvang van de lading, hoeveel weegt die landing en hoe moet ze worden gehanteerd? Alleen met die cijfers in het achterhoofd kun je berekenen welke combinaties interessant en voldoende veilig zijn. Je heftruckfabrikant is perfect geplaatst om de ideale match tussen je heftruck en voorzetapparatuur te helpen vinden.
 Onderwerp: Warehouse Equipment   Bedrijven: B-Close 
Lees Ook
X