Lees Ook

Hoe RFID je organisatie helpt om assets te traceren

Wil je je logistieke operaties stroomlijnen, dan is het handig om te weten waar je assets zich in je magazijn bevinden. Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren om die op de voet te volgen. De meest voor de hand liggende is RFID, voluit Radio Frequency Identification. Belangrijk is natuurlijk wel om de meerwaarde voor je bedrijf goed in te schatten. Bij deze zetten we je alvast op de goede weg.
 
Zeker als je een groot magazijn en/of complexe stromen hebt, is het interessant om te weten welke assets zich precies op welke locaties bevinden. Onder assets vallen bijvoorbeeld rolcontainers en herbruikbare pallets, maar ook heftrucks en ander transportmaterieel. Met behulp van RFID-technologie kun je al die assets vlot en op een automatische manier tracken. Dat is veel efficiënter dan een arbeidsintensief manueel proces met barcodes.
Als je erin slaagt RFID goed te implementeren, zul je daar al snel de vruchten van plukken. Zo vind je assets snel terug en maak je komaf met materieel dat spoorloos verdwenen lijkt. Via een RFID-oplossing wordt ook het inventariseren van assets een koud kunstje.

Door de bewegingen van de assets doorheen je magazijn te analyseren, kun je ook makkelijker mogelijke bottlenecks identificeren. Bovendien krijg je een beter zicht op de doorlooptijden van de assets binnen je magazijn. Dat laat toe de goederenstroom verder te optimaliseren en kosten te besparen.

Hoe werkt de technologie?

Doorgaans worden op assets passieve RFID-tags aangebracht. Dat betekent dat de tags zelf geen informatie uitsturen, maar afhankelijk zijn van leestoestellen. Heel populair is de UHF-tag, die leesbaar is tot op een afstand van ongeveer vijftien meter. Met de duurdere actieve tags – die een batterij aan boord hebben – maak je het bereik nog groter. Daarmee kunnen signalen tot wel honderd meter ver worden uitgezonden.
 
Met behulp van radiogolven en een RFID-lezer worden de labels vanop afstand gelezen. Daardoor kan exact worden nagegaan waar je asset zich bevindt. Het is mogelijk voor een continue realtime locatiebepaling te zorgen of enkel op strategische plaatsen te scannen, zoals wanneer er van zone wordt veranderd. Zo kun je in het magazijn op bepaalde punten RFID-poorten installeren, bijvoorbeeld op weg naar de vrachtwagen. Op die manier kun je bijvoorbeeld nagaan wanneer een rolcontainer met RFID-tag binnenkomt of buitengaat. Een andere mogelijkheid is RFID-tags bij opnamepunten voor de heftrucks in de vloer aan te brengen, bijvoorbeeld met behulp van een in de vloer gefreesd RFID-plaklabel. Uiteraard kunnen die tags ook worden gecombineerd met tags op rekken.

Door tags op pallets te combineren met lezers op de heftrucks, is het ook mogelijk de bewegingen van voorraden doorheen het hele magazijn te traceren, zonder dat er handmatig hoeft te worden gescand.

Start bescheiden

Het mag intussen duidelijk zijn dat RFID-technologie perfect toelaat je assets efficiënt te traceren. Toch is het belangrijk dat je je niet al te veel door de voordelen laat verblinden. Aangezien met de implementatie van een RFID-oplossing uiteraard kosten gepaard gaan, is het essentieel dat het systeem perfect aansluit op de behoeften. Focus daarom in eerste instantie op de pijnpunten in je processen. Een solide business case is in elk geval een must vooraleer je van wal steekt. Het is dan ook raadzaam steeds het advies van een specialist ter zake in roepen.

Belangrijk is ook dat je tijdens de eigenlijke implementatie niet al te snel mag willen gaan. Daarom is het raadzaam eerst een pilootproject op te zetten. Schaaf de oplossing vervolgens bij waar nodig. Loopt dat goed, dan kun je een stap verder gaan en het systeem bijvoorbeeld ook in andere magazijnen implementeren.

Handig is wel dat de RFID-oplossing na de initiële implementatie gemakkelijk kan worden afgestemd op de veranderende behoeftes van de organisatie. Van zodra je merkt dat de tracking van een bepaald asset op een bepaalde locatie waarde kan toevoegen, kun je de nodige extra uitrusting voorzien. Daardoor zijn dergelijke systemen ook geschikt voor kleinere bedrijven, die de oplossing gaandeweg mee willen laten groeien met hun organisatie. Vergeet – zoals bij elk veranderingsproces – niet de medewerkers nauw te betrekken bij de nieuwe manier van werken.

Een conditio sine qua non voor een goed werkende RFID-oplossing is uiteraard een vlotte internetverbinding. De gegevens worden immers in real time uitgewisseld. Aangezien je asset zich vijf minuten later alweer op een andere locatie kan bevinden, is het raadzaam je te verzekeren van een sterke internetverbinding, zodat je de betrouwbaarheid van je oplossing te allen tijde kunt garanderen.

En wat dacht je van fleet management?

Om de efficiëntie van je heftruckvloot verder op te drijven, kun je overwegen een trackingoplossing te combineren met een fleet management systeem. Op die manier kun je via telematica en sensoren diverse data verzamelen en analyseren. Dat geeft je meer inzicht in het gebruik van je vloot. Meer weten hierover? Lees dan zeker ook even deze blog.
 Onderwerp: Warehouse Management 
Lees Ook
X