Lees Ook

Implementatie van een geïntegreerde en voorspellende supply chain ter ondersteuning van een nieuw bedrijfsmodel

Implementatie van een geïntegreerde en voorspellende supply chain ter ondersteuning van een nieuw bedrijfsmodel
Stéphane  Moillic,  Supply Chain  Director  B2C: "Door ondersteuning te bieden door het hele project heen, heeft Möbius onze teams in staat gesteld om hun vaardigheden geleidelijk te vergroten en onze processen op een duurzame manier te professionaliseren. "
 

STRATEGISCHE UITDAGING

Engie is de toonaangevende leverancier van aardgas en groene stroom in Frankrijk, maar ook de grootste leverancier van installatiediensten, onderhoud en reparatie van gasverwarmings- en koelapparatuur. Het bedrijf wil de leider zijn in de transitie naar “zero carbon” energie-als-een-service en duurzaam comfort thuis, om elke dag meer en meer bij te dragen aan milieubewuste vooruitgang.
Om dit doel te bereiken, zet Engie Business-to-Consumer zich in om een Best-in-Class klantervaring te bieden door reparaties in één keer goed te doen en de belofte aan de klant waar te maken. Dit vereist een passende supply chain die het mogelijk maakt om beter te anticiperen op de voorraden van de 230 vestigingen en de 3.300 technische voertuigen, en om de klant op elk moment tijdens de klantenreis beter te informeren.
Tegelijkertijd versterkt het bedrijf zijn inkoopstrategie voor een innovatieve aanbod van verwarming. De nieuwe strategie vereist een supply chain die in staat is om de inkoopstrategie op nationaal niveau te ondersteunen en de verkoop- en marketinginitiatieven om de markt te ontwikkelen.

Aanpak

Ontwerp en voorbereiding

Möbius ondersteunde het projectteam bij het definiëren van Engie’s processen en de gedetailleerde uitwerking ervan. Deze processen hielpen bij het opzetten van de interne organisatie van de nieuwe afdeling en het verduidelijken van de interacties tussen de Supply Chain en andere bedrijfsfuncties, zoals inkoop-, marketing- of veldteams. Op basis van de gedetailleerde processen hielp Möbius het projectteam ook bij het beoordelen van de personeelsbehoeften voor de drie Supply Chain-functies.
Voorafgaand aan de implementatie ondersteunde Möbius het projectteam bij de training van alle stakeholders en bij de communicatie van de nieuwe operationele procedures.

Ondersteuning voor implementatie

Tijdens de opstart heeft Möbius het projectteam begeleid bij het bepalen van het voorraadniveau dat op het nieuwe nationale platform moet worden geïmplementeerd. Met behulp van een aangepast model was het team in staat om verschillende opties voor het management voor te stellen en de gevolgen voor de doelvoorraadwaarde en de evolutie van het aandeel in de loop van de tijd te simuleren.
Möbius ondersteunde ook het projectteam bij het definiëren van de functionele vereisten voor de nieuwe planningtools rondom forecasting en voorraad management. Door in de rol van interface tussen de gebruikers, de software-uitgever en de interne IT-afdeling te stappen, heeft Möbius de  vereisten verder kunnen verduidelijken, de voortgang van de ontwikkeling te volgen en te controleren of het resultaat aan de verwachtingen voldeed. Möbius heeft bovendien ook het hele projectmanagement tijdens de implementatie voor haar rekening genomen.
 
Teamcoaching

Na de lancering zette Möbius een persoonlijk coachingsprogramma op voor het nieuwe hoofd demand management. Door middel van een gecombineerde training-coaching formule gaf deze aanpak concrete antwoorden op de vragen die ontstonden naarmate de nieuwe functie steeds belangrijker werd binnen het bedrijf.

Resultaten

Het project maakte het mogelijk om de processen, organisatie en tools op te bouwen die nodig zijn voor het goed functioneren van de nieuwe Supply Chain binnen Engie Home Services. De Supply Chain beheert momenteel 300 referenties centraal en 3.000 referenties voor 170 vestigingen. Het zorgt voor een serviceniveau van 95,6% voor de agentschappen, waardoor ze hun dienstverlening aan consumenten kunnen verbeteren.
De nieuwe Supply Chain heeft de implementatie van een gecentraliseerde inkoopstrategie mogelijk gemaakt, en geleid tot een verlaging van de transportkosten met 15% en een voorraadvermindering van 10%.
 Onderwerp: Supply Chain Management   Bedrijven: Möbius Business Redesign 
Lees Ook
X