Lees Ook

Werkgelegenheid in Transport en Logistiek blijft voorlopig stabiel

Werkgelegenheid in Transport en Logistiek blijft voorlopig stabiel
De werkgelegenheid in de sector Transport en Logistiek zal in het tweede kwartaal van 2021 wellicht behoorlijk stabiel blijven. Die verwachting blijkt uit de recentste ManpowerGroup Barometer voor de Tewerkstellingsvooruitzichten, die op 9 maart 2021 is gepubliceerd.
 
 
Zes procent van de werkgevers in Transport en Logistiek die eind januari werden bevraagd, is van plan tegen eind juni 2021 hun personeelsbestand uit te breiden, terwijl 3% van plan is dat te verminderen. Negen op de tien respondenten (91%) verwachten geen verandering. Na correctie voor seizoensvariaties, bereikt de nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen het percentage werkgevers die van plan zijn mensen in dienst te nemen en het percentage werkgevers die medewerkers willen ontslaan) een voorzichtige waarde van +2%. Dat is volgens de onderzoekers een sterke daling van 10 punten in vergelijking met het vorige kwartaal en 9 punten in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020.
 
“Het hernieuwde optimisme dat vorig kwartaal in de sector Transport en Logistiek werd waargenomen, werd niet bevestigd in de rekruteringsprognoses voor het volgende kwartaal”, stelt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux, vast. “Werkgevers zijn van plan hun personeelsbestand te stabiliseren terwijl de markt nog weinig visibiliteit biedt. Het jaar 2021 profileert zich echter nu al als een overgangsjaar. De kracht van het herstel zal sterk afhangen van het succes van de vaccinatiecampagne. Een meerderheid van de bevraagde werkgevers vertrouwt op de goodwill van hun medewerkers om zich te laten vaccineren.”
 
Hoewel de vaccinatiecampagne de komende weken meer op kruissnelheid zal komen, zullen de werkgevers nog wat geduld moeten uitoefenen alvorens hun hoop te stellen in de terugkeer naar een normale situatie. In België verwacht slechts 28% van de bevraagde werkgevers dat ze tegen eind 2021 aan ongeveer hetzelfde ritme zullen aanwerven als in de periode voor de gezondheidscrisis. Zo denkt 18% er ook over in Brussel, 30% in Vlaanderen en 31% in Wallonië. Tegen die tijd zal 57% van de werkgevers de voorkeur trachten te geven aan het hybride werkmodel, waarbij telewerken en op de werkplek gaan werken gecombineerd worden. 29% hoopt dat ze hun personeel zoveel mogelijk naar de werkplek zullen kunnen laten komen, terwijl 10% de voorkeur geeft aan telewerken. Wat vaccinaties betreft, blijkt 42% van de bevraagde werkgevers niet van plan vaste regels in te voeren, terwijl 32% hun personeel daartoe wil aanmoedigen door de voordelen te valoriseren.
Grafiek: Transport Logistic Outlook Q221 - ManpowerGroup
 Onderwerp: Transport & Distribution 
Lees Ook

Value Chain uw informatiekanaal

Seminars, Events & community bijeenkomsten

X