Lees Ook

Alles onder één dak

REV’IT! stroomlijnt logistiek in nieuw EDC

Alles onder één dak
In 2020 nam motorkledingproducent REV’IT! zijn nieuwe Europees distributiecentrum in gebruik. De nieuwbouw was broodnodig om de groeiambities van de onderneming te faciliteren. Voor het logistiek ontwerp en de inrichting van het EDC klopte REV’IT! bij Groenewout aan.
 
REV’IT! is gespecialiseerd in het design, de ontwikkeling en de productie van motorkleding. “Dat doen we al sinds 1995”, vertelt oprichter en managing director Ivan Vos. Hij gaf destijds leiding aan een importbedrijf van motorkleding in het Nederlandse Oss en zag dat er in de motorwereld slechts keuze was tussen laaggeprijsde, maar slecht ontworpen en uitgevoerde kleding enerzijds en knap ontworpen producten met een premium prijskaartje anderzijds. Met betaalbaar, kwalitatief design vulde REV’IT! het gat tussen die twee uitersten. De collectie is sindsdien continu uitgebreid. Tegenwoordig levert REV’IT! een compleet assortiment voor motorrijders.

Nieuw jasje

Gemiddeld groeit REV’IT! met zo’n vijftien procent per jaar. “De omzet verdubbelt elke vijf jaar. En onze kleding wordt verkocht in meer dan zeventig landen wereldwijd”, weet Ivan Vos. Daartoe beschikt REV’IT! over twee centrale distributiecentra: één in New Jersey – voor verkoop in de VS en in Canada – en één in Oss voor de rest van de wereld.
 
“Als gevolg van ons succes werd de situatie in Oss echter steeds lastiger”, vervolgt de managing director. “We zaten in drie panden, waardoor processen – zowel op kantoor als in het magazijn – heel inefficiënt verliepen. Orders werden bijvoorbeeld op twee locaties gepickt, waardoor we continu de bezetting moesten afstemmen. Ook werden orders soms opgesplitst en in aparte zendingen bij onze dealers afgeleverd. Kortom, hoog tijd voor een nieuw jasje.”

Tweede keer, goede keer

In 2007 had REV’IT! al eens Groenewout ingeschakeld voor het ontwerpen en inrichten van een nieuw logistiek centrum, uitgaande van een greenfield situatie. “Bij het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 hebben we toen echter besloten te temporiseren omdat we simpelweg niet wisten wat de toekomst zou brengen en of die crisis ook onze business zou beïnvloeden”, aldus Ivan Vos. Dat laatste bleek niet het geval en al snel groeide REV’IT! weer met dubbele cijfers. In 2017 werd die eerdere haalbaarheidsstudie uit de koelkast gehaald en klopte REV’IT! opnieuw aan bij Groenewout, dat een validatie van die studie uitvoerde en het oude plan aan de nieuwe situatie toetste.
Ivan Vos: “In tien jaar tijd was uiteraard wel het een en ander veranderd. De belangrijkste verandering is de aanhoudende groei van ons assortiment. Het aantal SKU’s is in die tien jaar met wel veertig tot vijftig procent gestegen. We hebben Groenewout daarom opnieuw om advies gevraagd, gebaseerd op ons actuele assortiment, de logistieke stromen en processen én onze analyses en forecasts.”
 
Groenewout voerde ook een ‘distribution network design plan’ voor REV’IT! uit. Daaruit bleek dat Oss nog steeds een prima locatie is, met onder meer goede verbindingen naar de havens van Rotterdam en Antwerpen en naar het Europese achterland. Korte doorlooptijden en snelle leveringen zijn zo gewaarborgd. “Bovendien hebben we onze roots in Oss en konden we het REV’IT! team in stand houden als we in deze regio zouden blijven”, voegt Ivan Vos toe.

Een vak apart

Afgelopen jaar werden het nieuwe, centrale Europees distributiecentrum en hoofdkantoor in gebruik genomen. Het pand is speciaal ontworpen om de groeiambities van REV’IT! voor de toekomst te faciliteren.
I. Vos: “Het projectmanagement voor de inrichting van het DC hebben we in eigen beheer gehouden, maar voor het logistieke deel hadden we absoluut ondersteuning nodig, want dat is toch een vak apart. Ook daarvoor konden we op Groenewout rekenen.”
 
Zij stelden een Programma van Eisen op voor de logistieke inrichting en verzorgden de long list en de short list van mogelijke leveranciers. De inrichting van het magazijn is uiteindelijk verzorgd door Jungheinrich, dat naast de in de bedrijfskleur gespoten stellingen, een mezzanine en een volledig nieuwe vloot material handling equipment leverde. “We hebben bewust gekozen voor een partij die alles uit één hand levert. Zo hebben wij één aanspreekpunt en blijven de lijnen kort”, legt Ivan Vos uit.

Volop voordelen

De nieuwbouw biedt REV’IT! volop voordelen. Om te beginnen is er aanzienlijk meer ruimte voor de opslag van het toenemende aantal SKU’s. Waar voorheen de producten, verdeeld over drie locaties met een gezamenlijk oppervlak van ongeveer 4.000 vierkante meter werden opgeslagen tot een afzethoogte van acht meter, beschikt het bedrijf nu over één logistiek centrum met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en een afzethoogte van dertien meter.
 
Daarnaast zijn de logistieke processen gestroomlijnd en efficiënt. Waar in de oude situatie veel producten hangend werden opgeslagen, heeft REV’IT! er nu voor gekozen die producten ‘flatpack’ op te slaan. “Extra handling is zo geëlimineerd en het scheelt ook nog eens zo’n 25 procent in opslagcapaciteit”, weet Ivan Vos. “Ook hebben we substantieel – tot wel dertig procent – minder flexkrachten nodig en hoeven we orders niet meer te splitsen, waardoor de transportkosten voor outbound zijn gedaald.”
 
Het project is binnen de geplande tijd en volgens alle voorwaarden van REV’IT! opgeleverd. “Voorlopig kunnen we vooruit en bovendien hebben we nog ruimte om verder uit te breiden”, besluit de managing director.
Mark Dohmen
 
 Onderwerp: Warehouse Management   Bedrijven: Jungheinrich Groenewout 
Lees Ook
X