Lees Ook

Nieuwe stap richting slimme geitenkaasfabriek

Bettinehoeve implementeert Objective MES

Nieuwe stap richting slimme geitenkaasfabriek
De Nederlandse geitenkaasfabriek Bettinehoeve zette de afgelopen jaren sterk in op automatisering. Alleen was er nog geen connectie tussen de machines en het ERP-systeem. Daar bracht de MES-oplossing van Objective verandering in. Door de productie te digitaliseren, kon Bettinehoeve de eerste stappen zetten naar de slimme geitenkaasfabriek.
 
Onder de merknaam Bettine is de geitenkaas van Bettinehoeve niet meer weg te denken uit de Nederlandse supermarkten. Dat is te danken aan Johan Ewijk, die in 1982 van de melk van zijn twee geiten kaas begint te maken die hij vervolgens op braderieën verkoopt. Als de vraag komt of hij ook grotere hoeveelheden kan leveren, gaat Bettinehoeve vanaf 1990 melk afnemen van melkboeren uit de omgeving voor de productie van geitenkaas.
In 1992 krijgt het bedrijf echter een zware tegenslag te verduren: de kaasmakerij brandt volledig af. Maar Johan Ewijk zet door en opent een jaar later een nieuwe productielocatie op de plaats van de oude boerderij in Etten-Leur. In 2007 volgt een tweede productielocatie van 2.000m², die ook aan de groeiende vraag naar geitenkaas in Europa moet voldoen. Een derde vestiging staat op de planning voor aankomend jaar. Dat alles gebeurt tegenwoordig onder leiding van algemeen directeur Sybren Ewijk, de zoon van Johan.
 

Veranderende markt

 De missie van het familiebedrijf is sinds 1982 ongewijzigd: “het produceren en vermarkten van smaakvolle geitenzuivelproducten van hoge kwaliteit geitenmelk”. De missie is dan niet veranderd, de markt is dat zeker wel. “De vraag naar geitenmelk en geitenmelkproducten loopt enorm op”, vertelt Remco van Gastel, manager Productie en Technische Dienst bij Bettinehoeve. “Mensen zijn lactose-intolerant of zoeken een andere smaakbeleving dan die van koemelk. Daarnaast moet je als leverancier inspelen op de trends zoals de persoonlijke beleving van de consument.”
 
Ook in de productie van geitenzuivel ziet Remco van Gastel ontwikkelingen: “In onze omgeving en bij andere bedrijven zien we dat verdere automatisering, maar ook verduurzaming ‘hot issues’ zijn. Producenten willen gedigitaliseerde processen om efficiënter en transparanter te produceren en de markt eist verduurzaming van de voedselproductie.”
 

De slimme voedselfabriek

 Bettinehoeve is een innovatief bedrijf, maar niet enkel in zijn producten, zoals Remco benadrukt: “We zijn doorlopend doende om onze producten te vernieuwen en in te spelen op de markt, maar daarnaast willen we ook duidelijkheid verschaffen over de herkomst, kwaliteit en duurzaamheid van onze producten en het proces daaromheen, en daarbovenop de continuïteit ervan garanderen.”
 
Inspelend op de maatschappelijke ontwikkelingen heeft Bettinehoeve de afgelopen jaren sterk ingezet op automatisering. De verbinding tussen de machines en het ERP-systeem was er echter nog niet. “Wij hadden geen volledig inzicht in het productieproces en de papieren controlestaten zorgden voor veel fouten en extra werk”, aldus Remco van Gastel, die bij zijn vorige werkgever had ervaren hoe de MES-oplossing van Objective daarbij kan helpen. Om de groei op een efficiënte en flexibele manier te ondersteunen, kon hij het management van Bettinehoeve overtuigen om de productie te digitaliseren en de eerste stappen te zetten naar de slimme geitenkaasfabriek.
 
R. van Gastel: “Ondanks de beperkingen vanwege corona, waardoor het Objective-team ons alleen vanop afstand kon begeleiden, en tussendoor nog even onze jaarlijkse audit, is het toch allemaal snel en soepel verlopen. Samen met twee ‘key users’ ben ik aan het begin van het project opgeleid. We hebben zelf heel veel kunnen doen, zoals de operators opleiden. Dat hebben we gefaseerd in anderhalve week gedaan, waarna we met succes live zijn gegaan. Van de operators kreeg ik zelfs meteen de vraag of we niet ook al de andere lijnen konden aanpakken. Dat is echter nog niet de bedoeling. Hoewel we nu al zien dat het zijn vruchten afwerpt, willen we in de komende tijd eerst de KPI’s verzamelen voordat we de volgende stap zetten. Daarbij komt wellicht de kaasmakerij aan de beurt.”
 
Met de invoering van Objective MES voor de pilootlijn heeft Bettinehoeve de volgende stap naar ‘de slimme voedselfabriek’ gezet. In de komende maanden worden de resultaten geanalyseerd en de aanpak voor de vervolgstappen gepland, in lijn met de filosofie van het bedrijf: ondernemerschap, gecombineerd met ambachtelijkheid en Brabantse zakelijkheid.

Schaalbare oplossing

Bettinehoeve is gestart met een pilootproject voor één verpakkingslijn om aan te tonen dat, met de inzet van Objective MES, de beoogde doelstellingen kunnen worden gehaald:
  •  Realtime aansturen van de operatie;
  • Actuele en correcte inzichten in voorraad grondstoffen, halffabricaten en eindproducten;
  • Correcte THT-registratie;
  • Inzicht in afboeken hulpstoffen (plano’s, sleeves en overige materialen);
  • Reduceren van fouten tijdens registratie op de werkvloer;
  • Papierloos werken;
  • Realtime track & trace;
  • Overall equipment efficiency sturing. 
Op 13 november 2020 is het project afgetrapt en op 20 april 2021 is de pilootlijn succesvol in productie genomen, inclusief de koppelingen naar het ERP-systeem en de apparatuur aan de verpakkingslijn.
 
 
X