Lees Ook

Helft van werkgevers in Transport/Logistiek gaat aanwerven

Helft van werkgevers in Transport/Logistiek gaat aanwerven
Volgens de recentste ManpowerGroup Barometer zijn werkgevers in de transport- en logistieke sector van plan het tempo van aanwervingen in het derde kwartaal van 2021 te versnellen. De helft (51%) van de werkgevers die eind april werden bevraagd, is van plan tegen eind december 2021 hun personeelsbestand uit te breiden, terwijl 29% aangeeft dat te willen verminderen. Zestien procent van de bevraagde werkgevers verwacht geen verandering en 4% weet het niet. De zogenoemde Nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen het percentage werkgevers die van plan zijn mensen in dienst te nemen en het percentage werkgevers die medewerkers willen ontslaan) bereikt zo een waarde van +23%. Dat is volgens ManpowerGroup een sterke verbetering van 13 punten in vergelijking met het vorige kwartaal en van 26 punten in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020.
“Het succes van de vaccinatiecampagne en de versoepelingen van de gezondheidsmaatregelen hebben het vertrouwen van de werkgevers in België en de rest van de wereld een boost gegeven”, verklaart Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux. “De Nettotewerkstellingsprognose is in België – net als in elf andere bevraagde landen – nog nooit zo hoog geweest. Tegelijkertijd slagen de werkgevers er niet in hun vacatures snel genoeg in te vullen. Dat is het gevolg van het tekort aan talenten dat voor het tweede opeenvolgende kwartaal recordhoogtes bereikt die we in 15 jaar nooit hebben gezien, zowel op nationaal niveau (77%) als in de drie gewesten van het land: 83% van de werkgevers in Brussel en 75% van de werkgevers in Vlaanderen en Wallonië krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld. De coronacrisis en de versnelde digitalisering hebben de vaardigheden onder druk gezet. Er is nog steeds veel vraag naar technologiegerelateerde functies en de vraag naar logistieke profielen heeft een boost heeft gekregen door de toename van de e-commerce. De sector blijft kampen met een structureel tekort aan chauffeurs en logistieke profielen in België en vele andere landen.”
 
Volgens de resultaten van de enquête verwachten de werkgevers voor het komende kwartaal een dynamische arbeidsmarkt en een sterke jobcreatie in de drie gewesten: +33% in Wallonië, +32% in Vlaanderen en +27% in Brussel. De wervingsintenties nemen overal fors toe, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal als in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Foto: ManpowerGroup
X