Welke hardware heb ik nodig bij een WMS-implementatie?

Efficiënt en doeltreffend werken is binnen de logistiek steeds belangrijker. Door afname in foutmarges en toename in snelheid en real time inzicht kunnen organisaties groeien en de concurrentie positie verbeteren.

Wanneer je aan de slag gaat met een Warehouse Management Systeem, sta je tevens voor de keuze van de juiste tools. Met welke apparatuur werk je nog efficiënter en wordt de productiviteit verder verhoogd? Graag geven we je advies over de tools die het werken gemakkelijker maken.

De meest gebruikte tools die ingezet worden in het magazijn zijn Barcode Scanners en Printers.

Barcode scanners

De CORAX App functioneert op ieder Android toestel, je kan deze dus ook op een consumenten toestel toepassen. In een logistieke omgeving worden echter hogere eisen gesteld aan apparaten. Wanneer je veel scan-acties moet uitvoeren is een professionele, logistieke scanner veel prettiger werken met minder uitval door defecten of valschade.

We beschrijven hierbij de verschillende soorten barcodescanners met hun specifieke eigenschappen. Waar let je op bij de keuze deze zonder in te leveren op kwaliteit?

Allereerst zijn er voor professioneel gebruik speciale toestellen ontworpen, dat is niet voor niks. Waarin onderscheidt dit soort toestellen zich van de consumentenmarkt?

Een robuust (Ruggedised) toestel is ontworpen om tegen een stootje te kunnen, zowel de behuizing als de interne onderdelen zijn hier tegen bestand
Valhoogtes van 1.2 meter tot 3 meter mogelijk
Stof en vochtbestendig volgens industriële standaarden
Lange “Product-Life-Cycle”, waardoor meerdere jaren in dezelfde uitvoering beschikbaar
Veelal behoud van accessoires, zoals laadstations en batterijen
Verwisselbare batterijen voor intensief gebruik
Speciale en robuuste accessoires zonder connectoren maar met POGO pins, waardoor langere levensduur en betere verbinding met meer functionaliteit

Een aantal vragen die je standaard kunt stellen voordat je een keuze maakt voor de meest geschikte scanner zijn;

1. Full display barcodescanner, PDA
Dit type heeft de vormfactor van een smartphone met een
geïntegreerde 1D of 2D scan-engine aan de bovenzijde.
Naast scannen voor logistieke applicaties wordt een
dergelijk toestel ook vaak ingezet als telefoontoestel
(integratie met telefooncentrale).

2. Handheld terminal small
Een compacte scanner voorzien van
de meest essentiële fysieke toetsen
onder het display.

3. Handheld terminal
Volwaardige terminal met uitgebreid fysiek
alfanumeriek toetsenbord onder het display.

4. Handheld barcodescanner
Losse scanners, via kabel of bluetooth zonder
display of met een beperkt display.

5. Wearable scanners
Geavanceerde compacte scanners die op de hand
gedragen worden met een handschoen, als ringscanner worden gebruikt of die in de hand worden vastgehouden.
Deze zijn verkrijgbaar met full touch display (naar eigen inzicht in te delen) tot mini-mobile computer met LCD voor taaksturing.

20211022144941913_scanners.jpg

Welke factoren hebben direct invloed op de keuze?

We maken een onderverdeling in 3 categorieën: Omgeving, Toepassing en Ergonomie.

Omgeving

Stof, vocht of (extreem) koude omgevingen hebben invloed op de prestatie van het toestel:

  • Er zijn toestellen speciaal voor (extreem) koude en warme omgevingen die aangepast zijn op essentiële punten zoals de batterij, display en scanner om te blijven presteren onder deze (vaak wisselende) omstandigheden.
  • Vuil en stof vraagt om de juiste bescherming van apparatuur. Ook valbestendigheid, afhankelijk van verschillende hoogtes, dient niet te leiden tot uitval. Een hefttruck device dient tevens schokbestendig te zijn en degelijk te zijn gemonteerd. Professionele apparatuur voorzien van een MIL810 certificatie voldoet aan de hoogste eisen.
  • Buitengebruik / zonlicht. Het display dat ook bij buitengebruik en in zonlicht goed leesbaar is, voldoet aan een hoog aantal “Nits”.
  • Wifi/4G. Binnen het pand wordt veelal Wifi toegepast, maar hoe wordt de verbinding behouden bij buiten gebruik. Een combinatie is mogelijk waarbij automatisch roamen tussen netwerken ook kan worden toegepast als backup. Apparatuur is verkrijgbaar als Wifi only of inclusief een 4G radio. Er zijn modellen waarmee twee SIM kaarten passen, zodat deze ook nog toepasbaar zijn op een Private LTE netwerk naast de hiervoor beschreven netwerken.

Inzet & Toepassing

Afhankelijk van de applicatie(s) en de mate van belasting van de toestellen, zijn er uitvoeringen beschikbaar voor standaard- of hoogwaardige prestaties.

Indien het toestel inzetbaar moet zijn voor meerdere afdelingen, kan standaardisatie leiden tot flexibiliteit en eenvoud in beheer. Door de toepassing  van verschillende add-on accessoires, zoals een pistolgrip, kan scanafstand van een standaard scanner toenemen van 90 cm tot 15 meter!

Hoe wordt de scanner ingezet?
Stilstaand, lopend, op een reachtruck of een heftruck. Afhankelijk van deze toepassing is ook de afstand tussen scanner en barcode bepalend in de keuze. Is de barcode uitsluitend 1D of 2D of worden beide varianten door elkaar gescand, het volume en over welke afstand?

Het scannen van pallet-stellingen hoog in een magazijn of vanuit een heftruck kan een long-range scanner vereisen. Ook dit heeft invloed op de vorm-factor (long-range engines zijn groter en robuuster en zijn vrijwel niet verkrijgbaar in een compact device).

Dit zijn de verschillende typen:
  • High Quality (zeer dichtbij)
  • Standard range (afstand tot circa 90 cm)
  • Mid range (afstand tot circa 150-200 cm)
  • Extended of Long range (afstand tot 15 – 21 meter)

Batterij keuze
Naast de standaard batterij kan worden gekozen voor een extended batterij, deze heeft een capaciteit van meerdere shifts. Bij een extended batterij neemt het totaalgewicht van het toestel toe. Een alternatief is te kiezen voor extra standaard batterijen die apart kunnen worden geladen, waardoor altijd batterijen beschikbaar zijn.

Afhankelijk van de applicatie is een hot-swappable batterij vereist. Het toestel houdt tijdens de batterij wissel alle processen actief, waarmee wordt voorkomen dat deze opnieuw opstart en zich moet aanmelden.

Alles geïntegreerd
In toenemende mate worden meerdere toepassingen geïntegreerd in het toestel. Een camera voor het maken van foto’s om direct in de WMS applicatie te uploaden. Let daarbij op de kwaliteit van de camera en of deze op een praktische plek is geplaatst en bereikbaar blijft ondanks gebruik van accessoires.

Vrij programmeerbare toetsen voor het direct aanroepen van een applicatie of het maken van een noodoproep.

Telefonie integratie stelt aparte eisen aan spraakkwaliteit en de mate waarop verbinding wordt gemaakt met het netwerk, om te voorkomen dat gesprekken wegvallen.

Push-to-talk ter vervanging van portofonie en direct contact met de werkvloer.

Ergonomie van de gebruiker
  • Onder welke hoek wordt de scanner gebruikt? Voor een optimale ergonomie worden scanner soms onder een hoek geplaatst in het toestel.
  • Wordt de scanner op de pols of op de bovenkant van de hand geplaatst dan is het aantal scanhandelingen en het gewicht belangrijk.
  • Worden er veel manuele verplaatsingsacties uitgevoerd dan is een compacte “wearable scanner” ideaal om de handen vrij te hebben.
  • Een goede wearable, holster of cradle voor het opbergen van het toestel vereenvoudigt handelingen na de scanactie.

Overige zaken om rekening mee te houden

Mobile Device Management
Het beheer van de mobiele scanners wordt sterk vereenvoudigd met behulp van MDM-software, waarmee direct een statusoverzicht beschikbaar is, het configureren vanaf afstand kan plaatsvinden en upgrades kunnen op worden uitgevoerd. MDM geeft ook inzicht in de gebruiksfrequentie en biedt de mogelijkheid om toestellen (tijdelijk) te blokkeren.

Reparatie services
Wanneer toestellen uitvallen door defecten is het van groot belang dat deze vakkundig worden gerepareerd met een korte doorlooptijd. Selecteer daarvoor een gespecialiseerd Repair Center.  Door te kiezen voor een onderhoudsovereenkomst (CARE) worden reparatiekosten, verzendkosten en snelle doorlooptijden gegarandeerd tegen een vaste prijs.

Rental services
Een uitkomst in piektijden of voor tijdelijke inzet. Ook wanneer je ervaring wilt opdoen met bepaalde toestellen of ter overbrugging naar een nieuw type scanner, kan het huren van apparatuur bijdragen aan de continuïteit.

Labelprinters

Minstens zo belangrijk is de leesbaarheid van de barcodes die worden gescand. Wanneer je de artikelen gaat voorzien van een barcode let dan op de kwaliteit van de printer en het label.

We onderscheiden twee soorten labelprinters:

  • Direct Transfer thermische printers
  • Thermal Transfer printers

Direct Transfer Thermische printers
Het label bevat een thermisch gevoelige laag die direct bedrukt wordt. Het voordeel van 1 rol is de compacte vormgeving van de printer en de eenvoud in gebruik. Deze printers worden vooral mobiele of als desktop gebruikt. Let wel op, de labels hebben een beperkte houdbaarheid doordat de labels onder invloed van UV licht langzaam vervagen.

Thermische Transfer printers
Doormiddel van een verhitte printkop wordt inkt vanaf een printlint aangebracht op folie of een label. Deze printer wordt vooral toegepast wanneer grotere aantallen geprint moeten worden op hoge snelheid. Deze printer is voordeliger en duurzamer in gebruik.

Afhankelijk van de toepassing en duur hoelang een label dient mee te gaan, wordt het juiste labelpapier bepaald. Met deze techniek wordt 1 jaar tot enkele jaren gegarandeerd, waarbij de kwaliteit wordt bepaald door onderstaande zaken:
  • Gecoat, ongecoat of silicon base papier
  • Wit of extra wit
  • Extra glad
  • Diverse plaksoorten; rubber based, permanent acrylic based
  • Verschillende diktes
  • Extreme temperaturen

Afhankelijk van locatie waar de labelprinter wordt ingezet is er keuze uit 3 soorten printers:

Industriële printer
  • Vaste plek
  • Hoog volume
  • Bekabeld of WLAN
  • Vast voeding

Desktop printer
  • Vaste plek of verplaatsbaar op verrijdbaar onderstel
  • Bekabeld of draadloos via WLAN of Bluetooth
  • Mid volume
  • Vaste voeding

Mobiele printer
  • Bevestigd aan riem of in voertuig
  • Draadloos via WLAN of Bluetooth
  • Klein Volume
  • Batterij gevoed

202110221530437_printers.jpg

Onze Partners

Davanti werkt al geruime tijd samen met 2 preferred suppliers, Eutronix en Reverse IT. We kunnen beide partijen van harte aanbevelen en brengen je graag met hen in contact.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.