Lees Ook

AET

Dalosy draagt bij tot hoge operationele efficiëntie bij Antwerp Euroterminal

AET
Voor een haventerminal als Antwerp Euroterminal (AET) is een optimale connectiviteit essentieel om de activiteiten te ondersteunen. Vijftien jaar geleden leed de organisatie onder een onstabiel wifinetwerk. Ter vervanging zorgde Dalosy voor een solide narrowband-oplossing in combinatie met de juiste scanners. Dat tilde de stabiliteit én operationele efficiëntie naar een hoger niveau. Tegelijk was dat het begin van een hechte samenwerking. Dalosy is ondertussen uitgegroeid tot hét aanspreekpunt voor robuuste en betrouwbare Enterprise Mobility oplossingen.
 
Antwerp Euroterminal fungeert als Noord-Europese hub binnen de Grimaldi-groep. Zijn ligging op de Linkerscheldeoever in de Antwerpse haven is ideaal voor het laden en lossen van zee- en binnenschepen, treinwagons en vrachtwagens. AET biedt ook een logistiek platform voor diverse autofabrikanten.

Momenteel beschikt de terminal over een oppervlakte van 150 hectare en een kaailengte van 2,2 kilometer. Jaarlijks worden er ruim 200.000 containers, 750.000 voertuigen en 230.000 ton stukgoederen behandeld. De terminal beschikt ook over twee halfopen magazijnen. Die bieden 11.000 vierkante meter ruimte voor de opslag van weersgevoelige goederen en een workshop van 7.000 vierkante meter voor herstellingen en het afleverklaar maken van fabrieksnieuwe voertuigen. Om al die activiteiten in goede banen te leiden, doet AET een beroep op 110 vaste krachten en 236 havenarbeiders en uitzendkrachten.
 

Oplossing op maat van AET

Vanuit zijn centrale Terminal Operating System (TOS) verstuurt AET continu opdrachten naar de medewerkers op het terrein. Zij registreren de uitvoering van hun taken met behulp van mobiele handheldterminals (HHT’s) en vehicle mounted terminals (VMT’s). Alle transacties worden in real time naar de backoffice teruggestuurd. Op die manier kunnen de operationele bedrijfsprocessen efficiënt worden beheerd en gemonitord.

Het spreekt voor zich dat een betrouwbare mobiele connectiviteit voor die activiteiten in de haventerminal een must is.
Mark Engels, CTO bij AET: “Destijds deden we een beroep op een eigen wifinetwerk. Dat was uiteraard nog niet zo geavanceerd en stabiel als de huidige standaarden. De aanhoudende verbindingsproblemen en de ongemakken die daarmee gepaard gingen, deden ons bijna vijftien jaar geleden op zoek gaan naar een stabieler alternatief. We beseften uiteraard dat een stabiele oplossing voor een terrein van 300 voetbalvelden groot geen evidentie was.”

Zo kwam AET bij Dalosy terecht. “Zij adviseerden ons toen een netwerk op basis van narrowband. Die technologie garandeerde een zeer brede dekking en een robuuste verbinding met slechts enkele antennes”, vertelt Mark Engels. “De mobiele communicatie werd aangestuurd via speciale middleware. Die zorgden ervoor dat zelfs bij verbindingsproblemen de sessies nooit werden onderbroken. Na een ‘proof of concept’ onder de technische begeleiding van Dalosy volgde een succesvolle installatie van de oplossing. Aansluitend zorgde Dalosy ook voor de juiste scanapparatuur.”
 

Ervaring in de haven

Jarenlang werkte die narrowband-oplossing onberispelijk. Toen de technologie verouderd raakte, werd het netwerk een viertal jaar geleden vernieuwd. De toenemende vraag aan bandbreedte op de terminal en de diverse apparatuur van derden, deed AET stevig investeren in een solide wifi-opstelling.
M. Engels: “Al die jaren bleef Dalosy ons van de beste industriële scanners in de markt voorzien. We kunnen gerust stellen dat Dalosy op dat vlak een partner is geworden. Een groot voordeel is dat de reseller heel veel ervaring in de Antwerpse haven heeft. Dat maakt dat we steeds scanners in handen krijgen die in onze omgeving thuishoren. Zo moeten onze scanners erg robuust en schokbestendig zijn. Niet minder dan negentig procent van de scannings vindt buiten plaats. Ook een grote gebruikersvriendelijkheid is voor ons primordiaal.”
 

Partner met expertise

“Het geeft ons ook een gerust gevoel dat we steeds een beroep kunnen doen op de expertise van Dalosy. Niet alleen tijdens de selectie van mobiele toestellen, maar ook in de dagelijkse praktijk”, vervolgt Mark Engels. “Dalosy kent de software op de toestellen door en door. Verder kunnen we voor de ‘troubleshooting’ bij eventuele storingen of voor bijkomend advies steeds een beroep doen op de after sales service. Dan helpt het technische team ons steeds weer verder.”

Een specifieke bijkomende uitdaging in de business is dat voertuigfabrikanten geregeld een extra teken aan de barcode toevoegen.
Mark Engels: “Als we zulke codes uitlezen, zullen ze niet corresponderen met de gegevens in de database. Daarom hebben we – samen met Dalosy – de toestellen zo geconfigureerd dat de data toch bruikbaar is, onafhankelijk van wijzigingen aan de barcode van de verschillende fabrikanten. Ook voor dat soort zaken is de technische ondersteuning van Dalosy belangrijk.”

Dagelijks zet AET een dertigtal VMT’s en een vijftigtal HHT’s in. Daarbij zweert AET bij de toestellen van Zebra Technologies. Zo waren de Omnii XT 15-handscanners van de fabrikant een vaste waarde op het terrein geworden. “Recent zijn we overgestapt naar de opvolger: MC93-handscanners van Zebra. Onze gebruikers zijn daar zo enthousiast over dat we er nog meer van zullen aanschaffen. Dit model draait op Android en is helemaal van deze tijd. De roaming verloopt vlekkeloos dankzij de optimaliseringen van Android tegenover het verouderde Windows CE. Zelfs het scannen van een barcode dwars door een geblindeerde ruit werkt feilloos. Bovendien is de bandbreedte tussen de handscanners en onze servers meer dan verdubbeld”, vertelt Mark Engels. “Verder hebben we onlangs een aantal robuuste ET56-tablets aangekocht. Die gebruiken we bijvoorbeeld bij de behandeling van partijen hout of rollen papier.”

Uitdaging voor de toekomst

Momenteel is AET druk bezig met de verdere uitbreiding van de terminal. Horizontaal kon er niet meer worden uitgebreid, dus moest de organisatie de hoogte ingaan. Daarom is AET gestart met de bouw van een overdekte parkeergarage van zeven verdiepingen om nieuwe auto’s te ontvangen. Die is goed voor een beschikbare oppervlakte van in totaal 175.000 vierkante meter.

M. Engels: “Het zal niet evident zijn om in die betonnen structuur een stabiele wifi-omgeving te creëren. Het is dus maar de vraag of we op elke verdieping altijd gegarandeerde ontvangst zullen hebben. We verwachten dan ook dat de mobiele toestellen in die omgeving data kunnen bufferen. Zo kunnen onze medewerkers altijd vlot verder blijven werken, zelfs wanneer de connectie even wegvalt. Van zodra er dan opnieuw connectie met het netwerk is, kunnen de data terug naar de server worden gestuurd. We vertrouwen erop dat Dalosy ook in die uitdagende omgeving voor de juiste ondersteuning zal zorgen.”

Quote

“Steeds kunnen we een beroep doen op de expertise van Dalosy. Niet alleen tijdens de selectie van mobiele toestellen, maar ook in de dagelijkse praktijk.”
Mark Engels, CTO & Customs bij AET
 Onderwerp: Automatische Identificatie   Bedrijven: Dalosy 
Lees Ook
X