Inloggen/registreren

Om deze content te lezen, moet u zich inloggen.

Log in of registeer nu via onderstaande knop en krijg toegang tot deze inhoud.

Meer en sneller gepickt, met minder fouten

Modula by Vanas-liftsysteem faciliteert expansie van Krëfel

Sinds enkele maanden maakt elektronicaretailer Krëfel in zijn distributiecentrum gebruik van vier nieuwe verticale liften met rollenbanen. Het door Vanas Engineering geïnstalleerde Modula by Vanas-liftsysteem is aangeschaft met het oog op een vlottere en nauwkeurigere flow van de kleinere artikels van de Belgische electroketen. Ook al is het nog stapsgewijs zoeken naar haar maximale capaciteit, de moderne en hoogtechnologische oplossing krikt nu al de productiviteit op.

202212139478930_vanas-krefel-1.jpg
Krëfel beschikt met de Modula by Vanas-liften over 264m² aan opslagruimte per lift, terwijl een lift zelf maar een vloeroppervlakte van 18m² in beslag neemt.

De naam laat het niet meteen vermoeden, maar Krëfel is van oorsprong een Belgische keten. In 1958 richtte Auguste Marcel Poulet de firma Correxpo op, die hij in 1965 omdoopte tot Krëfel. Voor die nieuwe naam haalde hij zijn inspiratie bij de Duitse stad Krefeld in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat Poulet zeer gecharmeerd was door de Duitse degelijkheid, verklaart voor een stuk de naamkeuze. Met het piepjonge bedrijf had hij een strikt omlijnd doel voor ogen: de beste prijs, service en kwaliteit bieden op de toen nog weinig ontwikkelde markt van huishoudelektro. Intussen is de firma gestaag uitgegroeid tot een voldragen keten gespecialiseerd in consumentenelektronica.
 
Sinds drie jaar is Krëfel in handen van de Franse elektronicagroep Boulanger. Vorig jaar realiseerde Krëfel een omzet van bijna 476,5 miljoen euro en een bedrijfswinst van bijna tien miljoen euro. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum bevinden zich in Humbeek, een deelgemeente van Grimbergen. De keten beschikt over 76 fysieke winkels, die alle in België zijn gevestigd, en een webwinkel. In totaal telt Krëfel ongeveer 1.500 medewerkers waarvan er ongeveer 400 in de logistiek aan de slag zijn.
 
De logistieke afdeling zorgt voor de herbevoorrading van de fysieke winkels. Tegelijk garandeert ze ook dat de eindklant na een bestelling in de webshop of via Click & Collect rechtstreeks op zijn wenken wordt bediend. De klant kan thuis zeven dagen op zeven een klein product geleverd krijgen via een koerierdienst of via fietslevering in de grootsteden.
“In tegenstelling tot onze concurrenten houden we de logistiek in eigen beheer”, vertelt operations director Mark De Brabanter. “We beschikken over onze eigen bestelwagens waarmee we grote producten snel tot bij de eindklant brengen en daar ook installeren. Het gaat in totaal om een honderdtal bestelwagens en meer dan 200 installateurs die de klanteneisen inlossen, met een hoge Net Promoter Score (methode om de loyaliteit van een klant te meten, nvdr.) als gevolg.”

​Aan uitbreiding toe

Met jaarlijks stijgende omzetcijfers en dus een groeiend aantal producten die het distributiecentrum binnenstromen en verlaten, was Krëfel aan expansie toe. “Het distributiecentrum werd gewoon te klein”, legt logistic outbound & reserve supervisor Tom Zegers uit. “Omdat de verkoop via de webshop blijft toenemen, zagen we dat het tijd was om de logistieke processen aan te passen. Dat we daar nood aan hadden, werd heel duidelijk tijdens de covidpandemie, toen de winkels gesloten bleven en alle aankopen via de webshop verliepen.”
 
Dat bleek geen sinecure omdat er door de gezondheidsmaatregelen ook maar een beperkt aantal medewerkers in het distributiecentrum mochten werken. “En toen de winkels weer de deuren mochten openen, moesten we die heel snel bevoorraden en stonden we voor eenzelfde uitdaging”, klinkt het. Krëfel besliste in eerste instantie het intakeproces en de orderpicking tegen het licht te houden, vooral omdat het interne transport van de loskaaien naar de schappen en terug tijds- en arbeidsintensief was.
 
“We beschikten in het distributiecentrum al een kleine twintig jaar over drie liften van Vanas”, geeft Tom Zegers aan. “Daarmee deden we – zonder verdere automatisering – aan batch picking op een tafel. Twintig jaar geleden vormde dat een efficiënte opzet, maar we wisten natuurlijk wel dat intussen met de nieuwere technologieën een verhoogde output mogelijk was.”
 
Bovendien is het gamma van Krëfel door het omnichannelverhaal op enkele jaren tijd sterk uitgebreid. Klanten kunnen er vandaag terecht voor 20.000 verschillende artikels. “Daardoor was er nood aan veel meer locaties dan voorheen”, gaat Tom Zegers verder. “Het project om vier nieuwe verticale liften met rollenbanen te plaatsen had nog een bijkomend voordeel. Het liet ons toe het interne transport tussen de picking en het inpakken van de e-commercebestellingen tot een minimum te herleiden. Door een maximum aan kleine artikelen in de liften te plaatsen en gebruik te maken van onze rollenbanen, elimineren we veel transportbewegingen. De locatie van de liften vlak bij de loskaaien draagt daar eveneens toe bij.”

2022121394837411_vanas-krefel-2.jpg
De liften bestaan uit lades van 410 bij 85cm, ingedeeld in vakken van verschillende grootte. Daardoor is er plaats voor kleinere artikels.

​Verticale liften met rollenbanen

Vrij snel koos Krëfel voor vier Modula by Vanas-liftsystemen met rollenbanen. “Daarvoor hebben we meteen een beroep gedaan op Vanas Engineering, dat ook de software en de interface leverde”, zegt Mark De Brabanter. “Gezien onze ervaring en de bestaande samenwerking met Vanas Engineering hebben we ook niet bij andere aanbieders geïnformeerd.
 
Over de eigenlijke uitvoering van het project door Vanas en het gebruik van de Modula-liftsystemen met rollenbanen is Krëfel alleen maar lovend. “Het installatieproces en de opleiding verliepen erg vlot”, vertelt Mark De Brabanter. “Over de return on investment kunnen we nu uiteraard nog geen uitsluitsel bieden. Daar zullen we op het einde van het jaar een beter zicht op hebben. Het nieuwe liftensysteem is pas sinds april 2022 operationeel en draait sinds half mei bijna voluit. Wel zien we al dat het aantal fouten in de picking ten opzichte van vroeger al met vijftig procent is geslonken. En er is marge om dat met nog eens twintig procent te verbeteren.”

202212139506372_vanas-krefel-3.jpg
Door liften te plaatsen in het hoogste deel van het magazijn, beschikt Krëfel over 75 lades per lift: een enorm voordeel tegenover een opslagsysteem met legplanken en klassieke orderpicking.

​523 orderlijnen per persoon per uur

“Tot nu toe hebben we een maximale productiviteit van 523 orderlijnen per persoon per uur gehaald, wat een groot verschil is met klassieke picking in rekken, waar de orderpicker van locatie tot locatie moet wandelen”, vertelt Tom Zegers. “We noteren zo zelfs een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande set-up met de drie klassieke liften zonder rollenbanen. Dankzij de externe dubbele afleg van de Modula by Vanas-liften wordt de tweede lade al voorbereid terwijl de operator aan de eerste lade werkt. Daardoor is er een uiterst korte wisseltijd. Zo vermijden we wachttijden bij de orderpickers en verloopt alles heel snel. Bovendien wordt via de rollenbanen een constante aanvoer van opdrachten naar de pickstations voorzien. Die combinatie zorgt voor mooie resultaten.”
 
“Alles verloopt nu veel sneller en efficiënter”, stelt Tom Zegers. “Dankzij de pick-to-light-technologie heeft de orderpicker een duidelijk zicht op de juiste picklocatie. We kunnen zo ook de opleiding van tijdelijke medewerkers korter houden. Bovendien hoeven de orderpickers voortaan geen goederen op hoge of lage locaties meer te nemen. Dat ergonomische voordeel appreciëren ze enorm. We hebben voor de liften ergonomische matten gelegd, wat bij klassieke picking niet haalbaar is. Dat vermindert nog eens de impact op het lichaam. En door liften te plaatsen in het hoogste deel van ons magazijn hebben we 75 lades per lift, wat natuurlijk een enorm voordeel is tegenover een opslagsysteem met legplanken en klassieke orderpicking.” Met 75 lades beschikt Krëfel over 264 vierkante meter aan opslagruimte per lift, terwijl de lift zelf maar een vloeroppervlakte van achttien vierkante meter in beslag neemt.

2022121395110993_vanas-krefel-4.jpg
Via de nieuwe rollenbanen komen artikels vlot tot bij de orderpickers.

​Minder kans op diefstal

De liften bestaan uit lades van 410 bij 85 centimeter, die zijn ingedeeld in vakken van verschillende grootte, waardoor er plaats is voor allerhande kleinere artikels zoals accessoires, smartphones, smartwatches en elektrische tandenborstels. De grootste locaties meten veertig bij dertig centimeter.
“Dankzij het kluizensysteem van de Modula by Vanas-liften is er nu ook minder kans op diefstal”, merkt Tom Zegers nog op. “En omdat voortaan een beperkt aantal personen die nieuwe liften bedienen, kunnen we zelf kiezen welke medewerkers toegang krijgen tot de lift. Op termijn mikken we op één persoon die twee liften bedient.”

​Storeganizer op komst

Intussen heeft Krëfel al een nieuwe deal gesloten met Vanas Engineering. “Na de plaatsing van de vier verticale liften met rollenbanen hebben we een nieuwe aankoop gedaan: een Storeganizer by Vanas”, laat Mark De Brabanter weten. Dat is een slim opslagsysteem met twee of drie rijen met vakken achter elkaar die verschuifbaar zijn aan geleiderails. “En sowieso gaan we nog met Vanas samenzitten voor verdere automatisering in de toekomst.”

Inloggen/registreren

Om deze content te lezen, moet u zich inloggen.

Log in of registeer nu via onderstaande knop en krijg toegang tot deze inhoud.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.