Lees Ook

Network Study

Network Study & Supply chain operating model design voor een distributeur

Network Study
Onze klant, een distributeur actief over heel Europa had een tekort aan opslagcapaciteit in hun hoofdmagazijn in België door toenemende volumes. Door allerlei Europese acquisities van bedrijven op korte periode was hun netwerk echter zeer complex geworden en decentraal gemanaged. Dit zorgde voor inefficiënties en duplicatie van middelen. Hun concrete vraag was om een nieuwe locatie te vinden voor magazijn uitbreiding, alsook om een nieuw target operating model op te zetten voor hun supply chain organisatie. Brixadvice nam deze uitdaging graag aan.
We begonnen met een grondige analyse van het huidige logistieke netwerk van de klant, waarbij we factoren zoals magazijnlocaties, voorraadniveaus, transportkosten en patronen van klantenvraag bekeken. Hiervoor maakten we gebruik van gespecialiseerde network design software. Op basis van dit model bepaalden we dat het optimaal zou zijn voor het bedrijf om hun magazijnen te consolideren van twintig naar drie, met het hoofdmagazijn als een greenfield in België. Het nieuwe hoogbouwmagazijn werd ontworpen om aan alle noodzakelijke functies en uitrusting te voldoen om de grotere hoeveelheid voorraad te verwerken en de toekomstige groei van het bedrijf te ondersteunen.

De volgende stap was om de exacte dimensionering van het greenfield magazijn te bepalen en een business case voor te bereiden. We namen factoren zoals geprojecteerde voorraadniveaus, operationele kosten en flexibiliteit in overweging om de investering in het bouwen van een nieuw magazijn te rechtvaardigen. We hebben ook een kosten-batenanalyse uitgevoerd om de kosten van het bouwen en het exploiteren van een nieuw magazijn te vergelijken met de kosten van het onderhouden en uitbreiden van de bestaande magazijnen.

Daarna hebben we het nieuwe supply chain target operating model ontworpen, dat onze klant klaar moet maken voor de toekomst. In het ontwerpen van een target operating model richten we ons typisch op drie hoofdgebieden: processen, tools en organisatie. We ontwierpen belangrijke planningsprocessen zoals Sales and Operations Planning (S&OP), Demand Planning en Inventory Management en maakten een roadmap voor implementatie. Hiernaast hebben we gekeken naar de beste supply chain tools en organisatiestructuur om hun processen optimaal uit te voeren.

Door deze oefening heeft onze klant een roadmap klaar om hun logistiek netwerk te kunnen vereenvoudigen en hun opslagcapaciteit te kunnen optimaliseren. Ze zullen een betere controle hebben op hun supply chain en in staat zijn om efficiënter te plannen. De implementatie van de voorgestelde processen, tools en organisationele veranderingen gaan het bedrijf helpen om de voorraadkosten te verlagen, de klantenservice te verbeteren en de algemene efficiëntie van de supply chain te verhogen.
 Onderwerp: Warehouse Management   Bedrijven: Brixadvice 
Lees Ook
X