Lees Ook

Lithium-ion technologie

JT Energy Systems opent batterijopslagfaciliteit

Lithium-ion technologie
JT Energy Systems heeft in Freiberg, Saksen (Duitsland) een batterijopslagfaciliteit van 25 MW geopend in aanwezigheid van de minister-president Michael Kretschmer. De megabatterij is de grootste in Saksen en een van de krachtigste in zijn soort in Duitsland.
JT Energy Systems, een joint venture tussen batterijfabrikant Triathlon en Jungheinrich AG, zal in de toekomst vooral hernieuwbare elektriciteit opslaan in zijn batterijopslagfaciliteit in Freiberg. In geval van overaanbod wordt de elektriciteit opgeslagen en later weer aan het net geleverd wanneer dat nodig is. “Vooral met het oog op het huidige energietekort hebben we efficiënte manieren nodig om hernieuwbare energie op te slaan. Onze megabatterij is de ideale oplossing hiervoor. Het opslagsysteem helpt de energieprijzen te stabiliseren en van de energietransitie een succes te maken”, zegt Reinhild Kühne, Managing Director van JT Energy Systems. 
 
Het energieopslagsysteem bestaat uit meer dan 10.000 batterijmodules. Een groot deel hiervan is afkomstig van gebruikte lithium-ion batterijen die, na gebruik, voornamelijk worden hergebruikt in elektrische heftrucks, maar ook in de automobielsector. “Lithium-ion batterijen kunnen over het algemeen langer gebruikt worden dan in de elektrische trucks waarin ze geïnstalleerd zijn. Stationaire energieopslagsystemen zoals die in Freiberg, zijn het vanzelfsprekende vervolg om de batterijen nog lang op een zinvolle manier te gebruiken”, zegt Kühne.
 
Het hergebruik van lithium-ion batterijen nadat ze jarenlang in elektrische trucks zijn gebruikt , is een bijzonder efficiënte, duurzame en grondstof besparende bijdrage aan de energietransitie. JT Energy Systems analyseert de conditie van de gebruikte energiemodules, classificeert ze met behulp van AI en reviseert ze indien nodig. In het concept van een circulaire economie zorgt dit voor een maximale levensduur van de hulpbronnen en grondstoffen die in de batterijen worden gebruikt. Volgens Kühne: “Door het sterk groeiende aandeel elektrische heftrucks met lithium-ion batterijen in de afgelopen jaren, verwacht JT Energy Systems dat in de toekomst een groeiend aantal batterijmodules een tweede leven krijgen in stationaire opslag.”
 
JT Energy Systems werd in 2019 gezamenlijk opgericht door batterijfabrikant Triathlon en de intralogistieke specialist Jungheinrich gevestigd in Hamburg (Duitsland) . De joint venture produceert energiesystemen voor elektrische voertuigen met industriële toepassingen. Het bedrijf beantwoordt aan de snel groeiende vraag naar innovatieve en duurzame energie- en batterijsystemen. Het bedrijf heeft bijzondere expertise in de herstelling en reconditionering van gebruikte lithium-ion batterijen. Voor de classificatie en evaluatie van de resterende levensduur van batterijen wordt een beroep gedaan op de knowhow van NOVUM engineering GmbH uit Dresden (Duitsland) als expert op het gebied van batterijmonitoring op basis van AI.
 
De batterijopslagfaciliteit werd gepland en gebouwd door het lokale partnerbedrijf TRICERA energy GmbH. Dit bedrijf is gespecialiseerd in stationaire opslagtechnologie en industriële opslagoplossingen. JT Energy Systems zet met deze technologie en met zijn aandeelhouders Jungheinrich en Triathlon een belangrijke stap in de consequente uitvoering van hun duurzaamheidsstrategie.
 Onderwerp: Warehouse Equipment   Bedrijven: Jungheinrich 
Lees Ook
X