Lees Ook

Partnerinformatie: Hoe vaak vervangt u uw autofilters?

Partnerinformatie: Hoe vaak vervangt u uw autofilters?
Er zijn verschillende soorten filters die uw auto nodig heeft, zoals oliefilters, motorluchtfilters, brandstoffilters en cabineluchtfilters. Elk van deze filters moet om de zoveel tijd worden vervangen, en dat is belangrijk voor de algemene gezondheid en prestaties van uw auto. Hoe vaak moet u uw autofilters vervangen?
 

Auto luchtfilter

Deze helpt uw motor schoon te ademen. Van alle autofilters is de luchtfilter de eerste op onze lijst, omdat dit de belangrijkste is omdat hij rechtstreeks samenwerkt met uw motor. Volgens de informatie van autodoc.be kan de luchtfilter alle verontreinigingen aan die binnenkomen en zorgt hij ervoor dat uw motor schoon ademt!
In een relatief schone stedelijke of voorstedelijke omgeving kan een luchtfilter goed zijn voor 20.000 mijl of meer tussen de vervangingen. Rijden in stoffige plattelands omstandigheden kan er echter toe leiden dat het luchtfilter vaker vervangen moet worden.

Cabine filter

Een cabineluchtfilter reinigt de lucht die de cabine van uw auto binnenkomt. Het houdt in principe stof, vuil, pollen en andere deeltjes tegen die door de verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen gaan. Het is slechts een kwestie van tijd voordat u een verstopt cabineluchtfilter hebt, wat gevolgen kan hebben voor de binnenlucht van uw auto.
Net zoals de motor het niet goed doet om stof, vuil, insecten en vervuiling in te ademen, vangen cabine-luchtfilters al die dingen (en meer) op en voorkomen ze dat ze de auto binnenkomen. Cabineluchtfilters zorgen ervoor dat de lucht in de auto schoon en ademend blijft.
 
Intervallen voor het vervangen van cabineluchtfilters
De aanbevelingen voor het vervangen van cabineluchtfilters variëren van jaarlijks tot elke 12.000 tot 15.000 mijl. Nogmaals, hoe stoffiger de omgeving, hoe vaker het filter moet worden vervangen.
 

Oliefilter

In een auto vangt het oliefilter deze verontreinigingen op en voorkomt dat ze door de motor circuleren. Zonder oliefilter kunnen en zullen vuil en andere deeltjes die veel kleiner zijn dan een haarlok zich vrij in de motor verplaatsen en schade veroorzaken door verstoppingen en ander vuil. Als de motoronderdelen niet kunnen bewegen, kan het voertuig dat ook niet.
Autofabrikanten adviseren doorgaans het oliefilter te vervangen bij elke olieverversing. Fabrikanten van olie en onderdelen zijn het daar meestal mee eens, maar adviseren beide om de 3.000 tot 5.000 mijl te vervangen. Sommige autotechnici raden zelfs aan om de olie en het filter vaker te vervangen als de auto regelmatig onder extreme omstandigheden wordt gebruikt (zware ladingen slepen, rijden bij extreme temperaturen, enz.)
 
Maar het is veilig om te zeggen dat het regelmatig verversen van uw olie en oliefilter een goed advies is om de gezondheid van uw voertuig te behouden.

Brandstoffilter

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, op onze lijst van autofilters staat het brandstoffilter. Deze verwijdert alle onzuiverheden die met de brandstof in het systeem van uw auto kunnen komen. Het belangrijkste om hier op te merken is dat het brandstoffilter verschillend werkt voor zowel benzine- als dieselvoertuigen. Bij benzinemotoren zuivert deze gewoon de brandstof, maar bij dieselmotoren voorkomt hij ook corrosie door ervoor te zorgen dat er geen waterophoping plaatsvindt. Dit filter heeft een komvormig ontwerp, en u kunt eenvoudig de aftapplug verwijderen om eventuele waterophopingen te verwijderen.
Vergeet niet dat naast het verversen van olie en oliefilter, het regelmatig vervangen van lucht- en brandstoffilters de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden aan de motor zijn. Doe dit, en uw motor zal u dankbaar zijn door u vele duizenden probleemloze kilometers te geven.
X