• actualkey: business-software-mobile
  • currentnieuwsbrief: 61805
  • currentteamplate: Business Software & Mobile 4
Vlaamse modesector zet met succes stap naar RFID-tags

Vlaamse modesector zet met succes stap naar RFID-tags

Grote internationale modeketens vervingen al eerder de barcodes in kleding door RFID-labels om hun producten van de fabrikant tot aan de kassa te volgen. Het voordeel van RFID tegenover barcodes is dat de slimme tags volautomatisch gescand kunnen worden en dat de etiketten veel meer informatie kunnen bevatten. Vlaamse moderetailers bleven, op enkele uitzonderingen na (JBC, ZEB …), achter. Ze erkennen wel de noodzaak van een accurate voorraad, maar de overstap is complex. De technologie is niet off-the-shelf beschikbaar en vraagt een volledige procesaanpassing.
 
In december 2014 startte het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) samen met tien bedrijven uit de Vlaamse modesector met het project ‘In-store-improvement’. Doel van het project was de Vlaamse modesector aan te sporen RFID-tags te gaan inzetten voor een automatisch stockbeheer op artikelniveau. Namen deel aan het project: Bleckmann, bpost, Caroline Biss, Fabrimode (Bel & Bo), GIKS Mode, GS1, PostNL, Scapa, Siemens en Van de Velde.
 
De cijfers van de bedrijven die er reeds mee aan de slag gingen, tonen veel voordelen van RFID-technologie voor de moderetail. De stockaccuraatheid stijgt van gemiddeld 63% naar 95%. Out-of-stocks in winkels dalen met tot 50%. Een betere beschikbaarheid van kledingstukken in de winkel zorgt voor een betere verkoop (van 2 tot 20%) en minder overschot dat aan dumpingprijzen moet worden verkocht. De winkel kan spoedleveringen vermijden en verhoogt de klantentevredenheid. Bovendien kan winkelpersoneel efficiënter worden ingezet doordat minder zoekwerk en tellingen nodig zijn. Naast een beter voorraadbeheer maakt de technologie ook een betere controle op diefstal mogelijk. De winkel heeft real-time zicht op welke artikels de winkel verlaten en kan de stock meteen aanpassen en de nodige acties ondernemen.
Op deze studie komen uitgebreid terug in de septembereditie van Business Logistics. De caqse GIKS Mode werd nog onlangs gepubliceerd.
X