• actualkey: business-logistics-warehousing-transport
  • currentnieuwsbrief: 66226
  • currentteamplate: Business Logistics (Warehousing, Transport & Distribution) 17
Antwerpse expediteurs gaan voor Lean & Green

Antwerpse expediteurs gaan voor Lean & Green

Acht expeditiebedrijven zijn gestart met Lean & Green. Onder begeleiding van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) zullen ze een plan van aanpak uitwerken om 20% CO2-uitstoot te besparen binnen de goederenstromen die onder hun regie vallen. Deze speciale editie van de Lean & Green uitdaging kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met de Vereniging Expediteurs Antwerpen (VEA).
 
Het VIL begeleidt ruim vier jaar bedrijven om een CO2-reductieplan op te stellen, maar nieuw is dat nu voor het eerst de focus ligt op een groep tussenpersonen in het vervoer. Als organisator van het verzenden van goederen, zonder eigen transportmiddelen, is het voor een expediteur geen evidentie aan te tonen dat hij binnen zijn activiteiten 20% van de CO2-emissies in een periode van vijf jaar kan verminderen. Acht expeditiebedrijven gaan alvast de uitdaging aan.
Tijdens het traject zal vanuit de specifieke rol van de expediteur worden bekeken op welke manier hij kan bijdragen aan duurzame transportoplossingen en de eraan gerelateerde CO2 kan verminderen. Door deel te nemen, verwerven de expediteurs kennis om CO2 gunstige alternatieven aan te bieden en deze ingang te doen vinden bij hun klanten.
VEA wil de Antwerpse expediteursgemeenschap internationaal in de markt zetten als trendsetter voor duurzamere wereldwijde logistieke stromen.
 
Zoals steeds staat de VUB-MOBI in voor de evaluatie van de dossiers. Bij een positieve evaluatie ontvangen de deelnemers de Lean & Green award in de lente van 2017. Op dat moment worden de namen van de laureaten bekendgemaakt.
X