• actualkey: business-logistics-warehousing-transport
  • currentnieuwsbrief: 67870
  • currentteamplate: Business Logistics (Warehousing, Transport & Distribution) 17
Kan Internet of Things stadslogistiek verbeteren?

Kan Internet of Things stadslogistiek verbeteren?

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) start met het project ‘Intello City’ om te onderzoeken of het Internet of Things kan helpen om de goederenlogistiek in een stad slimmer te organiseren. Het VIL werkt voor dit project samen met de steden Antwerpen, Leuven en Mechelen. Als bedrijven worden bpost, GLS Belgium Distribution, Procter & Gamble, Proximus, Samsonite en WDP betrokken. Zo zal onderzocht worden of het voor steden en bedrijven interessant is om IoT in te zetten om zo aflevermomenten, -locaties en retours te optimaliseren?
 
In een ideaal IoT-scenario rijdt een bestelwagen de stad in en wordt aan de hand van beschikbare informatie via diverse bronnen (verkeer, weersvoorspellingen, aanbod pakketten, andere voertuigen,…) de route continu aangepast om tijd en beladingsgraad te optimaliseren. De aanwezige lading en de beschikbare ruimte zijn continu gekend zodat de consument, de logistieke dienstverlener en andere bedrijven hierop kunnen inspelen. Een en ander zal getest worden aan de hand van concrete cases in de last mile belevering.
 
Het project wordt uitgevoerd samen met imec, dat al ervaring heeft met ‘City of Things’ in Antwerpen. Binnen City of Things wordt de hele stad een labo waarin op grote schaal data verzameld en geanalyseerd worden. Met zijn focus op goederenlogistiek vormt Intello City een uitbreiding op City of Things. Het project gaat de IoT-infrastructuur van de stad Antwerpen gebruiken en er zal bekeken worden hoe het geconnecteerd kan worden met de steden Leuven en Mechelen.
 
 
 
 
X