• actualkeydagelijkse
  • currentnieuwsbrief75629
  • currentteamplateDagelijkse 87
SSCC-code van GS1 gekozen voor unieke identificatie van pakjes

SSCC-code van GS1 gekozen voor unieke identificatie van pakjes

Het CEN (European Committee for Standardisation) heeft de SSCC-code van standaardenorganisatie GS1geselecteerd om elk pakje dat in Europa wordt verzonden, uniek te identificeren. Dat houdt in dat ieder pakje, ongeacht de verzender of de pakjesdienst, een unieke code krijgt volgens dezelfde standaard. De SSCC-code, voluit Serial Shipping Container Code, is een code van 18 cijfers waarin de code van het verzendende bedrijf wordt aangevuld met een uniek identificatienummer voor elk pakje. Dat label wordt in de logistieke sector al gebruikt om pallets uniek te identificeren en wordt voortaan dus ook gehanteerd bij de verzending van pakjes.

 
De keuze voor de unieke code kadert in de strategie van de Europese Commissie om de hindernissen naar een eengemaakte digitale markt weg te nemen en zo nieuwe online opportuniteiten te creëren. Een belangrijke hindernis naar een eengemaakte pakjesmarkt, is immers het gebruik van bedrijfseigen netwerken en gesloten standaarden.
 
Online shops kunnen binnen een eengemaakt pakjesnetwerk betere voorwaarden krijgen. De voordelen voor de pakjesdiensten zijn onder meer dat ze makkelijker kunnen samenwerken met partners, en dat er meer generieke softwareoplossingen op de markt zullen komen nu er één standaard is.
De ultieme doelstelling is de transformatie van de pakjesdiensten, vooral dan de grensoverschrijdende, door het gebruik van één gemeenschappelijke basis voor het pakjesetiket.
 
X