• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 91558
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Finse retailer zet herbruikbare plastic kratten van IFCO in

Finse retailer zet herbruikbare plastic kratten van IFCO in

Om de levering van groenten en fruit en andere verse producten zo snel, efficiënt en voordelig mogelijk te maken, opende SOK, de grootste retailer in Finland, in 2017 een volledig automatisch warehouse vlakbij Helsinki. Daarmee was SOK een van de pioniers in de wereld. De helft van alle kruidenierswaren die in Finland over de toonbank gaan, passeren dit warehouse. Om de producten te transporteren, maakt de retailer gebruik van herbruikbare plastic containers (reusable plastic containers, ofwel RPC’s) van IFCO.
 
De capaciteit van het automatisch magazijn overtreft momenteel 1,2 miljoen units per dag en zo’n 21.000 verschillende artikelen worden per shuttle door het systeem vervoerd. Maandelijks transporteren meer dan een miljoen RPC’s zeventig procent van alle verse producten en broodproducten door het warehouse. Tegen medio 2019 wil Inex Partners Oy, de logistieke dochteronderneming van SOK, de meeste van de groenten en fruit met RPC’s versturen, goed voor een volume van 15 tot 16 miljoen RPC’s per jaar.
 
Voordeel van de herbruikbare containers voor SOK is dat ze gestandaardiseerd, stabiel en stapelbaar zijn. Drie vereisten binnen een automatisch magazijn.
Ook zijn de kratten bestand tegen vocht en blijven ze dus sterk. Zeker in een warehouse waar de vochtigheidsgraad tot tachtig procent kan oplopen, is dat geen overbodige luxe. Bovendien voorzien ze tegelijkertijd voldoende ventilatie.
Nog een voordeel van de RPC’s is dat de hoeveelheid afval in het magazijn met meer dan 85 procent gedaald is in vergelijking met de situatie met wegwerpverpakkingen.
Als de RPC’s leeg zijn, worden ze ingevouwen waardoor ze plaats besparen, zowel in het magazijn als op de transportpallets. Op die manier kunnen met een minimum aan trucks dagelijks zo’n 60.000 RPC’s van het warehouse naar het service center van IFCO worden gestuurd. Daar worden de kratten gecontroleerd en volgens de betreffende hygiënevoorschriften schoongemaakt om ze klaar te maken voor de volgende cyclus. Dat poolingprincipe moet volgens IFCO voor alle betrokken partijen een win-winsituatie opleveren: ze besparen geld en ze verkleinen hun ecologische voetafdruk.
X