• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 95177
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Robot in DHL-warehouse pickt tot 600 dozen per uur

Robot in DHL-warehouse pickt tot 600 dozen per uur

DHL en Robomotive hebben op de DHL Supply Chain campus in het Nederlandse Beringe een robot pickingcell geïmplementeerd. De pickingcell met een geavanceerd vision-systeem kan tot 600 dozen per uur verwerken. Repetitieve taken verlopen daarmee sneller en efficiënter en artikelen kunnen vlug worden gewisseld. Het is de eerste toepassing van dergelijke robot-visiontechnologie in een warehouse-omgeving.
Het robot pick systeem scant de locatie op het moment van het picken en kan op basis daarvan afzonderlijke dozen identificeren. Inleren en masterdata zijn niet noodzakelijk, waardoor items eenvoudig en snel kunnen worden uitgewisseld. Zonder herprogrammering kunnen de artikelen in de flow racks en op de pallets in de pickingcell worden vervangen door nieuwe hardlopers. Daardoor kan DHL sneller inspelen op veranderingen in de vraag, bijvoorbeeld naar aanleiding van verkooppromoties of consumententrends.
 
Leverancier Robomotive heeft al langer vergelijkbare toepassingen draaien, met name in productieomgevingen voor het picken van losse items uit een bak (binpicken). DHL wilde een generieke oplossing in een groter toepassingsgebied in een traditioneel warehouse met flowracks en pallets. De toepassing bij DHL heeft inmiddels aangetoond dat de technologie inderdaad in een warehouse-omgeving kan worden ingezet. Voor Robomotive betekent het project dan ook een definitieve stap om robots ook in warehouses te introduceren.
 
Robomotive heeft de robotcel turnkey geleverd. De robot bij DHL heeft een reikwijdte van 3 meter en kan tot 120kg tillen, waardoor met één robot 4 pallets en 25m pickfront op een flowrack worden bereikt.
Volgens Robomotive verdienen de robots zich bij inzet in gewone dagdienst binnen circa drie jaar terug. Als bedrijven 24/7 draaien, is dat nog sneller. Door de volledig in-house ontwikkelde adaptieve combinatie van robot, vision en grijper kan de robot de oog-handcoördinatie van de mens nabootsen, waardoor producten niet meer netjes op hun plek hoeven te liggen.
 
Voor DHL vormt de robotcel een uitbreiding op een reeds ingezette mechanisatie van het outbound-proces in Beringe. “Voor hardlopende items hebben we nu een volledige automatisering bereikt”, klinkt het. “Vanaf de ontvangst van het order worden de dozen automatisch gepickt, gelabeld, gesorteerd en naar loose loaded containers getransporteerd.”
Verder geeft DHL aan dat het nog maar aan het begin staat van een vergaande robotisering in zijn warehouses.
Foto: DHL
X