• actualkey: donderdag
  • currentnieuwsbrief: 98995
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Snellere doorlooptijden voor import van containers in Antwerpse haven

Snellere doorlooptijden voor import van containers in Antwerpse haven

NxtPort, een dataplatform voor en door de logistieke sector, lanceert twee nieuwe diensten die de doorlooptijden van containers aanzienlijk moeten verkorten.
Dankzij een gedigitaliseerde data-uitwisseling worden de administratieve processen voor het importeren en doorvoeren van containers versneld, wat moet leiden tot kortere wachttijden, minder files en minder capaciteitsverlies in en rond de haven van Antwerpen.
Om die efficiënte afhandeling te bekomen, moeten verschillende partijen met elkaar op een veilige en gestructureerde manier kunnen communiceren. De ‘Next Mode of Transport’ API biedt de mogelijkheid aan expediteurs, importeurs of transportoperatoren om de volgende vervoersmodus van inkomende containers door te sturen. Die data worden vervolgens door de terminals gebruikt om de containers optimaal te plaatsen voor een snellere pick-up. Zo worden onnodige verplaatsingen van containers op de terminal vermeden.
 
Containers die de haven binnenkomen, moeten worden vrijgegeven voor ze verder kunnen doorgaan naar het volgende transportmiddel. De ‘groene lichten’ voor die vrijgave van containers worden via verschillende spelers in de keten verkregen: de douane, de scheepsagent en de terminal. Die updates zijn voortaan beschikbaar via de ‘Green Lights’ API.
Door al die informatie centraal en gezamenlijk beschikbaar te maken kunnen containers sneller worden vrijgegeven en opgepikt, kunnen de betrokken partijen een overzicht bewaren over de status van een container en verlopen de importprocessen vlotter.
 
De twee nieuwe diensten zijn onderdeel van de ImportChain van NxtPort, een datahub waarin allerlei diensten worden verzameld om de invoer van containers te verbeteren. Binnenkort verschijnt ook een nieuwe dienst, ontwikkeld in samenwerking met Portapp, die de communicatie tussen de actoren betrokken bij douane-inspectie zal digitaliseren.
X