• actualkey: donderdag
  • currentnieuwsbrief: 99129
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
VIL ontwikkelt blockchain-software voor logistiek

VIL ontwikkelt blockchain-software voor logistiek

Binnen het lopende project ‘Blockchain in Supply Chains’ ontwikkelt VIL twee op blockchaintechnologie gebaseerde softwarepakketten voor de logistieke sector.
In een eerste applicatie wordt een track-&-trace-systeem gebouwd om containers en opleggers in het multimodaal transport op te volgen. Daarbij worden zowel data uit bedrijfssystemen als IoT-data van de slimme transportunits in de blockchaintoepassing opgeladen. Door grotere transparantie van de multimodale routes moet de applicatie zorgen voor accurate ETA-informatie, zodat bedrijven hun activiteiten beter kunnen plannen en optimaliseren.
 
De tweede applicatie voorziet een digitaal transportdocument voor het gecombineerd weg-spoorvervoer. De blockchaintoepassing kan de CMR- en CIM-vrachtbrieven in het multimodale traject vervangen. D.m.v. laagdrempelige data-integratie met bedrijfssystemen wordt de administratieve last bij de overgang van weg- naar spoorvervoer en vice versa tot een minimum herleid.
 
Beide applicaties worden ontwikkeld in samenwerking met twee Antwerpse startups, Ledgit en Dockflow. Voor de IoT-aspecten van het project werkt VIL samen met de Karel de Grote Hogeschool, campus Hoboken. Daarnaast wordt de software ontwikkeld en getest in samenwerking met de projectdeelnemers (Aertssen Group, Atlas Copco Airpower, BCTN Meerhout, Bpost, Colruyt Group, DP World Antwerp Holding, H.Essers Systems Company, Gosselin Forwarding Services, Lineas, Molenbergnatie, Oracle, Randstad Group Belgium en Vinçotte) en zal ze aan het einde van het project, in november 2019, als open source toepassing ter beschikking worden gesteld.
X