• actualkey: donderdag
  • currentnieuwsbrief: 99524
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
DHL Express levert pakjes duurzaam in Gent

DHL Express levert pakjes duurzaam in Gent

DHL Express is in Gent begonnen met de distributie van pakjes met een nieuw type cargofiets, de cubicycle. Dit duurzame voertuig, dat sinds medio 2017 ook al in Antwerpen wordt ingezet, is een elektrische cargofiets met vier wielen die uitgerust is met een speciale container. Het voertuig kan tot 125kg goederen vervoeren en is bestemd voor pakjesleveringen in de stad vanuit een overslagcentrum aan de rand ervan. In het geval van Gent is dat een overslagcentrum van Dockx Select aan de Wiedauwkaai.
 
DHL Express beoogt in Gent een dubbel doel met de cubicycle. Ten eerste past de toepassing in DHL’s Go Green-programma dat de ‘laatste kilometer’ milieuvriendelijker moet maken. Ten tweede wil het de leveringen beter aan het Gentse circulatieplan aanpassen. De cubicycle kan immers alle delen van de stad bereiken – ook de voetgangerszone – en hoeft in tegenstelling tot bestelwagens geen rekening te houden met de zes sectoren waarin de Arteveldestad is onderverdeeld.
 
Na Gent en Antwerpen zal de cubicycle ook in andere Belgische steden worden ingezet. In de loop van dit jaar is Leuven aan de beurt en op termijn moeten ook Brugge, Kortrijk en Mechelen volgen. Mogelijk komt de cargofiets er nadien ook in Luik en Charleroi.
 
Verder gaat DHL Express ook de pakjesleveringen in andere Belgische steden en in de stadsrand ‘vergroenen’. Daarvoor wil het elektrische bestelwagens inzetten, zoals de Streetscooter die DHL zelf in Duitsland bouwt. Voorlopig is de actieradius van dat voertuig nog te beperkt, maar op termijn moet het een degelijke optie worden, aldus DHL Express.
X