• actualkey: donderdag
  • currentnieuwsbrief: 111401
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Transport Market Monitor wijst op slechts lichte economische groei

Transport Market Monitor wijst op slechts lichte economische groei

Een blik op de vervoersmarkt laat zien dat de economische groei in Europa zwak blijft. Dat concludeert Tim Consult, een dochterbedrijf van Transporeon, na evaluatie van de Transport Market Monitor (TMM), die Tim Consult maakte op basis van transportgegevens van de spotmarkt op het Transporeon-platform.
 
De beschikbare transportcapaciteit voor het wegvervoer is in oktober 2019 met 15% procent toegenomen ten opzichte van september (van 96,5 indexpunten in september naar 111 in oktober). In vergelijking met 2018 was de beschikbare transportcapaciteit in oktober ook 15% hoger. Daarentegen daalden de transportprijzen slechts licht met 1,5% (van 104,5 naar 102,9 indexpunten).
De transportprijzen lagen 6,5% lager dan in oktober 2018.
Een andere vaststelling is dat de dieselprijsindex met een stijging van 0,8% slechts licht gewijzigd is ten opzichte van september. Deze is wel 4,5% hoger dan de dieselprijs van oktober 2018.
 
Over het algemeen volgde de ontwikkeling van de prijzen en capaciteiten op de transportmarkt in september en oktober 2019 de trend van het voorgaande jaar. “De gebruikelijke seizoensgebonden schommelingen waren dit jaar zwakker. Bovendien is de toename van de capaciteit met name te wijten aan lege vrachtwagens in de chemische en automobielindustrie en in de staal- en metaalsector”, zegt Oliver Kahrs, managing director van Tim Consult.
De dagelijkse toename van de transportcapaciteit op de spotmarkt door verladers in de chemische industrie was met bijna 40% in oktober bijzonder sterk. Volgens de toonaangevende Duitse werkgeversvereniging (BAVC) bevindt de chemische en farmaceutische industrie zich sinds het najaar van 2018 in een recessie. De daling van de wereldhandel en de moeilijkheden in belangrijke sectoren zoals de automobielindustrie worden als belangrijkste redenen daarvoor genoemd. “Een industrie waarin de toename van de beschikbare transportcapaciteit in oktober ook een sterke 15% bedroeg”, voegt Oliver Kahrs toe. In de staal- en metaalsector bedroeg de beschikbare capaciteit ongeveer 10%.
 
Afbeelding: Maandelijkse ontwikkeling van de prijs- en capaciteitsindex (november 2017 tot oktober 2019)
X