• actualkey: donderdag
  • currentnieuwsbrief: 118623
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Lineas en Essenscia willen spoorvervoer in de chemiesector opdrijven

Lineas en Essenscia willen spoorvervoer in de chemiesector opdrijven

De Belgische chemiefederatie Essenscia en spoorvrachtoperator Lineas presenteerden eerder deze week hun bevindingen van hun ‘LessThanWagonLoad’-onderzoeksproject om de modal shift naar het spoor in de chemiesector te vergemakkelijken. De studie, gerealiseerd door een consortium van industriepartners onder leiding van Lineas en gefinancierd door de Europese Unie, ontwikkelde een prototype van een nieuw geautomatiseerd palletladingsysteem voor treinen en een concept voor een multimodale logistieke hub met innovatieve spooroplossingen voor de chemie-industrie in de Haven van Antwerpen.
 
Het Europese LessThanWagonLoad-project is gericht op onderzoek naar innovatieve oplossingen die de modal shift van chemisch vervoer van de weg naar het spoor vergemakkelijken, rekening houdend met de strenge beveiligings- en veiligheidsnormen voor het vervoer van mogelijks gevaarlijke goederen. Een verhoging van spoorvervoer in de chemie-industrie zou een positieve maatschappelijke impact hebben met minder CO2-uitstoot, minder luchtvervuiling en minder congestie op de weg.
 
In de studie werd gekeken naar de ontwikkeling van de Antwerpse Main Hub tot een echt multimodale hub voor cargotransport, gericht op de chemische cluster van de Haven van Antwerpen. Het nieuwe concept omvat extra spoordiensten zoals cross-docking-palletmagazijnen, reparatie- en picking-diensten, geavanceerde reinigingsdiensten voor chemische wagons, vrachtwagens en tankcontainers, en verbeterde spoorverbindingen die zowel conventionele als intermodale volumes combineren. Deze gespecialiseerde diensten kunnen barrières wegnemen en de kosten van het gebruik van goederentreinen verlagen.
 
Vandaag vervoert de chemische industrie minder dan 30% van de transportvolumes over de weg. Toch wil de sector nog meer vervoer per spoor en minder over de weg. “Dat is niet zozeer een kwestie van infrastructuur of investeringen, maar vooral van een andere mindset die samenwerking en digitalisering mogelijk maakt”, klinkt het bij Essenscia.
 
Het consortium onthulde ook het prototype van het ‘Automated Wagon Loading System’ (AWLS). Geïnspireerd door geautomatiseerde vrachtwagenladingsystemen maakt het systeem het mogelijk automatisch 15 pallets op een treinwagon te laden (zie foto). Waar het traditionele spoorvervoer doorgaans bestaat uit volle containers of wagons, wordt hierbij gebruik gemaakt van kleinere hoeveelheden chemische producten, die momenteel afhankelijk zijn van het wegvervoer, maar naar de trein kunnen worden verplaatst.
 
Het LessThanWagonLoad consortium bestaat uit 11 partners uit vijf Europese landen: Lineas (BE), Essenscia (BE), EcoRes (BE), Trafuco (BE), Ancra (NL), TU Delft (NL), TransCare (DE), VTG (DE), ISC (IT), ZOS (SK) & TUKE - Technische Universiteit van Košice (SK).
X