• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 119734
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Still gaat voluit voor elektrisch met nieuwe RX 60 voor 3,5 tot 5 ton

Still gaat voluit voor elektrisch met nieuwe RX 60 voor 3,5 tot 5 ton

‘Alles, behalve uitlaatgassen’. Met die slagzin heeft Still zijn nieuwe RX 60-familie aangekondigd. Een jaar na de lancering van de nieuwe RX 60-reeks in de gewichtsklasse van 2,5 tot 3,5 ton, pakt de Duitse heftruckfabrikant uit met een volledig nieuwe familie van 3,5 tot 5 ton. Op die manier zwengelt Still de evolutie naar steeds krachtiger elektrische trucks aan.

De nieuwe RX 60-reeks zet in op een krachtige aandrijving en gevoelige bedieningsfuncties. Binnen de serie kan worden gekozen uit zeven voertuigvarianten met een standaard laadzwaartepunt van 500mm of 600mm op aanvraag. De truck is beschikbaar met zowel loodzuur- als lithium-ionbatterijen. Als gebruikers liever met loodzuurbatterijen starten en later naar lithium-ion willen overschakelen, kan dat ook.

Het aandrijfconcept op deze nieuwe reeks heeft zijn waarde al bewezen op zijn kleinere broertje – de RX 60-25 – tijdens een onafhankelijke test vorig jaar. Dat concept berust op twee krachtige, gesloten aandrijfmotoren (3-fase), met actieve koeling in de vooras. In de High-Performance variant – verkrijgbaar in alle gewichtsklassen – zorgen de twee 11KW motoren voor nog eens 46 extra vermogen in vergelijking met het vorige model.

Deze truck kan makkelijk twee shifts achter elkaar werken dankzij zijn accucapaciteit van 930AH (59,5kWh) of in de lithium-ionversie tot 118,5 KwH in de RX 60-50. Doordat de robuuste deur van de RX 60-35/50 180 graden naar achteren openzwaait, kunnen batterijwissels met één persoon en een elektrische pallettruck worden uitgevoerd. Optioneel is een ingebouwde lader verkrijgbaar om nog sneller en flexibeler op te laden.

Verder vind je op de RX 20 – die een snelheid van 20km/uur haalt – een snelstartmodus en een automatische parkeerrem terug. Op het vlak van ergonomie zijn de 16mm extra hoofdruimte, de riante voetruimte en de vergrote opstap verbeteringen tegenover de voorganger. Voor een grotere veiligheid zorgt de optionele pre-shiftcheck, die de chauffeur een checklist op het display laat overlopen voordat hij de truck kan starten. Wordt op een van de vragen ‘nee’ geantwoord, dan kan de truck pas door de verantwoordelijke volledig terug worden vrijgegeven voor gebruik. Zo wordt de aandacht voor veiligheid bij de medewerkers actief verhoogd.

De nieuwe RX 60-35/50 is vanaf begin 2021 verkrijgbaar.

In de volgende editie van Business Logistics leest u hoe de nieuwe reeks kadert in de huidige ontwikkelingen op het vlak van elektrische technologie.
X