• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 119734
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Speelgoedproducent Haba automatiseert distributiecentrum met Dematic

Speelgoedproducent Haba automatiseert distributiecentrum met Dematic

De Duitse speelgoedproducent Haba Group verdeelt vanuit zijn distributiecentrum in Bad Rodach producten van Haba, Qiéro!, Fitz en Jako-O. Voor de automatisering van zijn retour- en verzendingslogistiek heeft Haba Group een beroep gedaan op Dematic. De aanbieder van intralogistieke oplossingen heeft het distributiecentrum in Bad Rodach uitgerust met een ruimtebesparend Dematic pouch-systeem. Dat systeem vormt bij Haba de link tussen goederenontvangst en verzending en moet de speelgoedfabrikant helpen de e-commerce-bestellingen snel en efficiënt af te handelen.
 
Het oude retourmanagement van Haba was niet meer aangepast aan de eisen van modern e-commerce. Het nieuwe pouch-systeem brengt daar verandering in: de verwerkingstijd van geretourneerde artikelen kan verkorten, waardoor die producten snel weer beschikbaar zijn voor verzending.
Het geautomatiseerde hangsysteem met rollende adapters kan hangende, liggende en zelfs in dozen verpakte artikelen opslaan en sorteren. Het meenemen en leegmaken van de buidels verlopen volledig automatisch.
 
Haba Group vond het belangrijk dat de nieuwe techniek naadloos in de bestaande installatie kon worden geïntegreerd. Dematic benutte voor de installatie de ongebruikte overheadruimte in het distributiecentrum.
Voor het goederentransport maakt het systeem gebruik van buidels die zijn opgehangen op rollen die via aan het plafond opgehangen rails bewegen. De buidels kunnen producten van verschillende vormen en groottes en met een maximumgewicht van 3kg dragen. De buidels zelf worden geïdentificeerd met behulp van een RFID-chip en een barcode zodat op ieder moment bekend is waar welk artikel zich bevindt.

Na de verwerking van de retours worden de buidels op het gelijkvloers weer gevuld. Daarna transporteert het systeem de buidels naar de tweede verdieping. Daar circuleren ze binnen een dynamische buffer met 18 lijnen van elk 128 meter lang. Dat systeem kan 40.000 producten tijdelijk opslaan. Als er een order binnenkomt, transporteert het sorteersysteem de vereiste artikelen naar de buidelverzamelaar die de buidels per batch op 17 parallelle stangen in de betreffende batch onderbrengt. In het verpakkingsstation wordt de volledige batch aangevuld met de artikelen uit de manuele opslag. Het systeem maakt de buidels op de vooraf bepaalde plaats leeg en transporteert ze na het sluiten via een tweede transportschacht naar de lijn met lege buidels op het gelijkvloers, zodat ze weer klaar zijn voor gebruik. Het sorteersysteem verwerkt op die manier 750 artikelen per uur per werkstation.

Foto: Dematic
X