• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 122245
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
H.Essers en Kuehne+Nagel staan in voor distributie coronavaccins

H.Essers en Kuehne+Nagel staan in voor distributie coronavaccins

Op tweede kerstdag konden 27 landen tegelijkertijd een eerste levering van het COVID-19-vaccin van Pfizer en BioNTech in ontvangst nemen. Voor de distributie van het vaccin bundelde Pfizer zijn krachten met H.Essers. De logistiek dienstverlener wist de voorbije jaren een grondige knowhow op te bouwen in het opzetten van geïntegreerde logistieke oplossingen voor de farmaceutische sector en werkt al vijftien jaar nauw met Pfizer samen.
 
Concreet zal H.Essers de komende maanden mee instaan voor de primaire distributie over de weg naar diverse distributieplatformen en luchthavens in heel Europa. De logistiek dienstverlener zet daarbij een eigen vloot van 600 beveiligde en temperatuurgecontroleerde trailers in. Cruciaal bij de distributie zijn uiteraard de transporttijden, de 24/7-monitoring en end-to-end track en tracing van het transport. Ook de temperatuur moet voortdurend worden opgevolgd. Bovendien zullen wereldwijd diverse logistieke partners instaan voor de distributie. Die partners worden allemaal aangesloten op een globaal systeem van Pfizer. Zo kan op ieder moment worden nagaan waar een bepaalde lading zich bevindt.
Het vaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna wordt dan weer gedistribueerd door de Zwitserse logistiek dienstverlener Kuehne+Nagel. Maar ook voor België zou daarbij een rol weggelegd liggen. Het Moderna-vaccin, dat zowel in de VS als in Zwitserland wordt geproduceerd, wordt vanuit een farmahub in Europa verdeeld binnen Europa en naar Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Verschillende bronnen beweren dat die farmahub zich in ons land bevindt. Kuehne+Nagel vertoeft voor zijn farmalogistiek trouwens al langer op Belgische bodem, meer bepaald met een distributiecentrum in Geel en een recent geopende hub op Brussels Airport.
Voor het transport binnen Europa, dat over de weg verloopt, zet Kuehne+Nagel 200 speciaal uitgeruste voertuigen in. Het proces is trouwens minder complex dan bij het vaccin van Pfizer en BioNTech. Terwijl dat laatste op -80 graden Celsius moet worden bewaard, volstaat voor het vaccin van Moderna een temperatuur van ‘slechts’ -20 graden.
 
X