• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 124887
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Coöperatie Hoogstraten traceert aardbeien met visie- en RFID-technologie

Coöperatie Hoogstraten traceert aardbeien met visie- en RFID-technologie

Aangezien de aardbeien van Coöperatie Hoogstraten afkomstig zijn van een 200-tal telers, is het logistiek gezien niet eenvoudig de producten doorheen de keten te traceren. Daarom gingen de coöperatie op zoek naar een automatisch traceringsysteem dat de kartonnen ‘punnets’ (bakjes) en trays met aardbeien linkt aan de pallet waarop ze zich bevinden. De keuze viel op een oplossing van Aucxis RFID Solutions, waarbij de trays worden geïdentificeerd door middel van visietechnologie. De verdere opvolging en identificatie van de trays gebeurt met passieve RFID-technologie.
 
De kartonnen punnets en trays worden voorzien van een unieke QR-code, waarna ze worden verzameld op een pallet die voorzien is van een RFID-label (pallet-ID) dat alle punnets en trays op de pallet groepeert.
Het palletlabel wordt vervolgens samen met de QR-codes van de trays gescand in een van de twee scanpoorten van Aucxis-partner VistaLink. Daardoor ontstaat er een koppeling tussen het palletlabel en de bijbehorende trays en punnets. 
Om de palletlabels automatisch te detecteren bij uitgifte van de trays naar de Hoogstraten-telers wordt gebruik gemaakt van de Aucxis Atlas Forklift Track & Trace oplossing.
 
Dankzij de automatisering van de logistieke flow ligt de verwerkingssnelheid aanzienlijk hoger, ervaren verladers en telers minder druk en kan Coöperatie Hoogstraten meer informatie verstrekken over de herkomst van de aardbeien. Jaarlijks worden op die manier 7 miljoen trays foutloos getraceerd.
In de toekomst zullen de QR-codes op de trays ook worden gebruikt om de volle aardbeidozen te scannen. Zo krijgt Coöperatie Hoogstraten gerichte informatie over welke aardbeien wanneer zijn geoogst en waar ze naartoe zijn gegaan. 
X