• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 124887
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Norbord automatiseert labelen van pallets met Zetes

Norbord automatiseert labelen van pallets met Zetes

Norbord, een wereldwijde fabrikant van houten plaatmateriaal, produceert in zijn Belgische vestiging in Genk ruim 1.200m³ OSB-platen per dag. De logistieke medewerkers brengen er elke dag 1.400 labels aan op pallets voor het beheer van de platen en voorraden. De Belgische vestiging heeft dat proces recent geautomatiseerd met een industriële etiketteermachine van Zetes met geïntegreerde identificatiesoftware ZetesAtlas.
 
Na het fabricageproces worden de Norbord-platen op pallets geplaatst en met een beschermfolie omwikkeld. Informatie over de pallets, de OSB-platen en hun plaats in het magazijn wordt bijgehouden in de ERP-software. Die print ook de etiketten die op de overeenkomstige pallets worden gekleefd en gescand. Tot voor kort werden die etiketten op voorhand afgedrukt, waardoor de heftruckchauffeurs steeds van hun truck moesten afstappen en weer opstappen om elke pallet van een etiket te voorzien. 
Om dat proces te automatiseren, koos Norbord voor ZetesAtlas, een geïntegreerde toepassing voor identificatie en serialisatie. De machine brengt na de ‘pallet wrapping’ het label aan – steeds op dezelfde positie, en scant automatisch de barcode met voorraadlocatie en batchnummer. ZetesAtlas zorgt er vervolgens voor dat de pallet correct wordt weergegeven in de warehouse management software van Norbord. De voorraadlocaties voert de heftruckchauffeur één keer in, bij het begin van zijn shift. Als de pallet eenmaal is gescand, brengt de chauffeur ze naar de aangewezen plaats in het magazijn van ongeveer 40.000m³. 
 
Dankzij de automatisering hoeft de chauffeur niet meer uit zijn vorkheftruck te stappen om het label te kleven en te scannen. Dat betekent een stap vooruit op het vlak van veiligheid, want voor een heftruckchauffeur die 700 keer moet op- en afstappen is er immers ook evenveel keer valrisico. De automatisering levert Norbord bovendien aanzienlijke tijdswinst op en er doen zich minder scanfouten voor. Het bedrijf had net plannen om een tweede productielijn op te starten; dankzij de oplossing kan het met een extra lijn, met hetzelfde team blijven werken.
 
X