• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 131132
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
ECS verhoogt wekelijkse afvaarten naar Noord-Ierland van 2 naar 18 sinds Brexit

ECS verhoogt wekelijkse afvaarten naar Noord-Ierland van 2 naar 18 sinds Brexit

Sinds de Brexit ondervindt de logistieke sector heel wat gevolgen voor de dagelijkse werking. Niet enkel administratief, maar ook geografisch. ECS, actief op het vlak van supply chain en intermodaal transport, merkt dat ook aan het stijgende aantal rechtstreekse afvaarten van West-Europa naar de Republiek Ierland en Noord-Ierland. Door de opgedreven administratieve verplichtingen en grenscontroles in het Verenigd Koninkrijk biedt de scheepsroute naar Ierland nu een sneller alternatief voor wegtransport door Groot-Brittannië, aangezien Noord-Ierland en de Republiek Ierland douanetechnisch als één geheel worden gezien en bijgevolg niet onderhevig zijn aan de Brexit-maatregelen.
Voordat de Brexit-maatregelen van kracht gingen, werd Ierland vanuit West-Europa bevoorraad via Groot-Brittannië als landbrug. Ladingen werden per schip naar Dover vervoerd, om van daaruit met vrachtwagens het Britse vasteland te doorkruisen en opnieuw via schepen Ierland en Noord-Ierland te bereiken. Maar volgens ECS winnen rechtstreekse afvaarten naar Ierland momenteel aan belang. Op die manier, en dankzij een uitzonderingsregel in het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Terugtrekkingsakkoord, kunnen de douanemaatregelen en grenscontroles aan de Britse grens worden vermeden.
“Volgens dat Protocol volgt Noord-Ierland het Douanewetboek van de Unie en het tariefstelsel van de EU, vooral om de harde grens met de Republiek Ierland en Noord-Ierland te vermijden”, weet Hugo Donche, supply chain & development director bij ECS. “Daardoor zijn er geen douaneformaliteiten van toepassing bij de handel tussen lidstaten van de Europese Unie en Noord-Ierland. Als iemand vanuit het Verenigd Koninkrijk in Noord-Ierland wil leveren, moeten er douaneaangiftes aangemaakt worden, terwijl wij vanuit België zonder enige interventie kunnen leveren.”
 
Nog volgens Hugo Donche winnen de rechtstreekse afvaarten aan belang. “Waar we vroeger wekelijks slechts twee rechtstreekse afvaarten hadden van Zeebrugge naar Ierland, zijn dat er intussen achttien: vijf vanuit Zeebrugge, vijf vanuit Rotterdam en acht vanuit Calais.” ECS begon tijdig met het rerouten van flows richting Ierland en Noord-Ierland via de rechtstreekse scheepsroutes in plaats van de landbrug. Daarbij kon het gebruik maken van het bestaande logistieke netwerk. “Niet alleen hebben we zeven Britse retailers onder één en hetzelfde beheer, we vermijden transport door het Verenigd Koninkrijk en leveren rechtstreeks in Ierland en Noord-Ierland”, klinkt het.
 
Het toenemende belang van scheepsverkeer biedt volgens Hugo Donche drie bijkomende voordelen die volledig passen binnen de CSR-filosofie van ECS: Creating Sustainable and Reliable logistics. “Ten eerste is een schip beter voor het milieu dan trucks omdat de CO2-uitstoot lager ligt. Ten tweede is de betrouwbaarheid van een schip groter dan wegverkeer omdat files geen probleem vormen. Ten derde is deze manier van transporteren net iets meer kostenefficiënt.”
Rechtstreekse afvaarten zullen volgens de supply chain & development director aan belang winnen. “De import naar het Verenigd Koninkrijk zal alleen maar moeilijker worden wanneer de laatste fase van het Brexit-plan wordt uitgerold. Dat is in Ierland al voelbaar. Vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt er veel minder geïmporteerd en geëxporteerd. Daar worden ze dus meer afhankelijk van het Europese vasteland voor bevoorrading. Bijgevolg zullen de vraag en het aanbod van rechtstreekse afvaarten naar Ierland blijven stijgen.”

Foto: ECS - Hugo Donche
X